Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2013 m. turtinė nelygybė JAV pasiekė istorines aukštumas

2013 m. atotrūkis tarp viduriniosios klasės ir turtingiausių JAV gyventojų turimo turto buvo pats didžiausias per pastaruosius tris dešimtmečius. Turtingiausių šalies gyventojų turtas buvo 6,6 karto didesnis už viduriniajai klasei priskiriamų žmonių. 2010 m. šis skirtumas siekė 6,2 karto, rašo naujienų svetainė huffingtonpost.com, remdamasi „Pew“ tyrimų centro ataskaitos duomenimis.
Doleriai
Doleriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tyrime atskleista, kad 2013 m. didžiausias pajamas gaunantys asmenys taip pat yra beveik 70 kartų turtingesni už mažiausias pajamas gaunančius amerikiečius. Šis turtinis skirtumas taip pat yra pats didžiausias per pastaruosius kelis dešimtmečius.

1984 m. turtinė nelygybė tarp JAV viduriniosios klasės ir šalies turtingiausiųjų siekė 3,4 karto.

1984 m. turtinė nelygybė tarp JAV viduriniosios klasės ir šalies turtingiausiųjų siekė 3,4 karto.

Egzistuoja dvi pagrindinės priežastys, kodėl auga turtinė nelygybė tarp turtingiausių JAV piliečių ir likusios visuomenės dalies. Tai beveik neaugantys viduriniosios klasės atlyginimai ir didėjantis turtingiausių JAV šeimų turtas.

Nuo 2010 iki 2013 m. vidutinės metinės viduriniosios klasės šeimų pajamos nusistovėjo ties 96 500 dolerių riba. Tuo tarpu turtingiausiųjų šalies gyventojų metinės pajamos per šį laikotarpį išaugo nuo 593 300 iki 639 400 dolerių. Mažiausias pajamas gaunančių asmenų metinės pajamos padidėjo nežymiai – nuo 9300 iki 10 500 dolerių.

„Pew“ tyrimo centro ekspertai savo ataskaitoje JAV šeimas suskirstė į tris grupes – gaunančias žemas, vidutines ir dideles pajamas. Jeigu šeimos pajamos sudaro du trečdalius JAV pajamų vidurkio, tokia šeima laikoma gaunanti mažiausias pajamas. Šeimos, gaunančios nuo dviejų trečdalių iki du kartus šalies pajamų vidurkį viršijančias pajamas priskiriamos viduriniajai klasei.

Ataskaitoje didesnis dėmesys dėmesys skiriamas šeimų turtui, o ne pajamoms. Turtas apskaičiuojamas įvertinant visus šeimos turimus vertingus daiktus, tokius kaip nekilnojamasis turtas ar vertybiniai popieriai, ir iš jų vertės atimanto turimų skolų sumą.

Pastaraisiais metais JAV išaugo tiek turtinė, tiek pajamų nelygybė.

Pastaraisiais metais JAV išaugo tiek turtinė, tiek pajamų nelygybė.

Prancūzijos ekonomistas Thomas Pikettys neseniai įspėjo, kad visiškai nevaržomas kapitalizmas ateityje gali lemti tik dar didesnę nelygybę tarp atskirų socialinių sluoksnių, kadangi pajamos iš turtingiausiųjų žmonių turimo nekilnojamojo turto ir vertybinių popierių dažniausiai auga sparčiau už ekonomiką ir atlyginimus.

Tokio tipo perspėjimai jau tampa realybe JAV, kuriose iš visų išsivysčiusių pasaulio šalių turtinė nelygybė šiuo metu yra pati didžiausia. Per pastaruosius kelis dešimtmečius didžiausia pajamų dalis JAV atitenka 1 proc. turtingiausių šalies asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius