-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

2014-aisiais euras atpigo daugelio valiutų atžvilgiu

Nuo 2015 metų sausio pirmos Lietuva tapo euro zonos nare, ji yra devyniolikta šalis, kuri įstojo į šią zoną ir įsivedė eurą. Kaip naujai šalies valiutai – eurui – sekėsi per praėjusius metus kitų valiutų atžvilgiu?
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu pagrindinė pasaulyje rezervinė valiuta yra Amerikos doleris, o euras pagal reikšmę užima antrąją vietą. Aktyviausiai prekiaujama ir likvidžiausia valiutų pora būtent ir yra euro bei Amerikos dolerio (EUR/USD), rašoma traders.lt išplatintame pranešime.

Rinkoje euras Amerikos dolerio atžvilgiu nuo praėjusių metų gegužės mėnesio ėmė tendencingai ir nuosekliai silpnėti, ir kuo toliau, tuo labiau šis procesas įsibėgėjo.

Per praėjusius metus tapo akivaizdu, jog pinigų politika Europoje ir Amerikoje artimiausioje ateityje tikrai judės skirtingomis kryptimis.

Euro zonoje, labai tikėtina, netrukus ji bus dar labiau švelninama, o Amerikoje, ko gero, dar labiau griežtės. Atsižvelgus į tai bei į esamus infliacijos rodiklius bei lūkesčius, rinkoje, euras Amerikos dolerio atžvilgiu nuo praėjusių metų gegužės mėnesio ėmė tendencingai ir nuosekliai silpnėti, ir kuo toliau, tuo labiau šis procesas įsibėgėjo.

Šių metų pradžia nieko naujo neatnešė. Euras šiandien ir vėl pinga dolerio atžvilgiu. Per pietus rinkoje už vieną eurą buvo mokama po 1,20523 dolerius, arba 0,43 procentais mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu.

Per praėjusius metus euras Amerikos dolerio atžvilgiu atpigo net dvylika procentų, o per 2013 metus buvo pabrangęs 4,3 procento. Labai tikėtina, kad artimiausioje ateityje, nepaisant to, kad euras jau ir taip gana pastebimai atpigo dolerio atžvilgiu, ši jo silpnėjimo tendencija ir toliau išliks.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Doleriai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Doleriai


Žinoma, euro silpnėjimas Amerikos dolerio atžvilgiu yra palankus euro zonos šalių bei Lietuvos eksportuotojams, nes jų produkcija užsienio rinkose už euro zonos ribų tampa dar labiau konkurencinga. Tačiau lygiai taip pat brangsta už dolerius perkamos ir importuojamos prekės.

Per praėjusius metus euras daugiau nei dvigubai pabrango 2013 metų sensacijos, t.y. virtualios valiutos bitkoino atžvilgiu.

Bitkoino vertė per 2013 metus euro atžvilgiu itin įspūdingai šoktelėjo, tačiau buvo akivaizdu, jog šiuo atveju yra susidaręs spekuliacinis burbulas, kuris per 2014 metus kiek subliuško.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

Ukrainoje kilusi krizė bei Rusijos įsitraukimas į ją lėmė, kad abiejų minėtų šalių valiutų vertės euro atžvilgiu gerokai susitraukė. Ukrainos grivinos atžvilgiu vien per 2014 metus euras pabrango net septyniasdešimt procentų, o Rusijos rublio atžvilgiu – beveik šešiasdešimt procentų.

Pigusi nafta lėmė ir tai, kad euras sustiprėjo ir Norvegijos kronos atžvilgiu, t.y. jo vertė pakilo daugiau kaip aštuonis procentus. Be to, per praėjusius metus euras sustiprėjo tiek Švedijos kronos, tiek ir Lenkijos zloto atžvilgiu, t.y. jo vertė pakilo atitinkamai 6,8 ir 3,2 procentais.

Per 2014 metus euras atpigo ne tik dolerio, tačiau ir daugelio kitų valiutų atžvilgiu. Indijos rupijos atžvilgiu susilpnėjo apie dešimt procentų, Kinijos juanio atžvilgiu – per devynis procentus, be to, mūsų valiuta susilpnėjo ir šalių, į kurias taip mėgsta vykti atostogauti lietuviai, atžvilgiu. Euras Egipto valiutos atžvilgiu atpigo 9,2 procentais, na o Turkijos liros – 4,4 procentais.

Per praėjusius metus euras atpigo ir Didžiosios Britanijos svaro atžvilgiu, t.y. jo vertė smuktelėjo 6,6 procentais dėl euro silpnėjimo dolerio atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius