Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2015 m. biudžeto planavimas – kaip išlįsti pro rakto skylutę

„Déjà vu jausmas, prisimenant 2008 metų įvykius“, sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda Lietuvos televizijos laidoje „Teisė žinoti“ klausydamas optimistinių finansų ministro Rimanto Šadžiaus 2015-ųjų biudžeto prognozių.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis biudžetas šiek tiek apverstas aukštyn kojom, nes pradėtas kurti nuo įsipareigojimų – dėl krašto apsaugos didinimo, dėl pensijų kompensavimo. Ir tai  lemia neišvengiamą išlaidų didėjimą. Reikia surasti kažkur tas pajamas, kad sueitų galai. Finansų ministerija ir Lietuvos bankas – optimistiškiausiai ekonomikos plėtrą prognozuojančios institucijos, visos kitos prognozuoja santūriau. Gali būti, kad pro rakto skylutę pavyks išlįsti ir visi liks patenkinti, bet yra rizikos ir bus nelengva“, – teigia G. Nausėda.

„Pro rakto skylutę kol kas išlendam – biudžetas surenkamas, 9 mėn. planą įvykdėm su nedideliu perviršiu. Aš santūriai optimistiškai žiūriu į 2015 m. biudžetą. Jeigu manęs paklaustų, ar esu patenkintas šituo biudžetu, kaip ministras pasakyčiau, kad nevisiškai – tikėjomės geresnio rezultato viešųjų finansų deficito prasme: tikėjomės 0,9 proc., o dabartiniais skaičiavimais – 1,2 proc.  Tas biudžeto subalansavimas, kurio tikėjomės 2016 m., matyt, atsideda 2017 m.“, – sako ministras.

Gali būti, kad pro rakto skylutę pavyks išlįsti ir visi liks patenkinti, bet yra rizikos ir bus nelengva, – teigia G. Nausėda.

Nors įvertinusi geopolitinę situaciją Finansų ministerija taip pat augimo prognozę sumažino nuo 4,2 iki 3,4 proc., finansų analitikai jas vis tiek vadina rizikingomis. Suplanavus biudžetą pagal pernelyg optimistines prognozes, metų eigoje gali tekti imtis skausmingų priemonių. 

Nors pralįsti šiemet per rakto skylutę šiaip taip pavyksta, G. Nausėda įspėja, kad gyventojų pajamų mokesčio surinkimas yra ties riba – jo surinkimas didėja tik 21 mln. litų – o planai 2015 metams pernelyg ambicingi, turint galvoje savivaldybių lūkesčius.

Vyriausybei nepavyksta pagauti už pakarpos ir šešėlinės ekonomikos. Tyrimų duomenimis, kas trečia cigaretė šalyje vis dar kontrabandinė, o ketvirtadalis suvartojamo stipraus alkoholio – nelegalus.

Finansų ministerija su šešėliu ketina kovoti didindama akcizus. „Akcizus turime kelti. Dėl tabako įpareigoja ES direktyvos, o alkoholis – kad neatpigtų palyginus su kitais maisto produktais, kurie sveikesni. Sėkmės paslaptis paprasta – jeigu eini žingsnis po žingsnio, šešėlis neturi progos duoti pliūpsnio. Bet jeigu padidintume akcizus šuoliu – turėtume liūdnas pasekmes“, – sako ministras.

G. Nausėda biudžeto formavime pastebi ir galimų pažeidimų. Pagal fiskalinės drausmės įstatymą, kitais metais valstybės biudžeto asignavimai turėtų augti ne daugiau 2,9 proc., tačiau plane numatyta, kad jie auga 4,7 proc. Tačiau finansų ministras to nelaiko klaida, tikindamas, kad, esant dideliam fiskalinio balanso pagerėjimui, šitos taisyklės galima nesilaikyti.

Tačiau minimalios algos kėlimo 2015-ųjų biudžeto projekte jau nebeliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius