Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonių įsiskolinimai pasiekė 1,5 mlrd. litų

Per šių metų gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, įmonių skolų portfelis išaugo beveik 500 mln. litų ir siekė 1,5 mlrd. litų, skelbia kreditų biuras „Creditinfo Lietuva“. Įsiskolinimai sparčiai didina ir įmonių turto areštų skaičių, kurių vien per šių metų gegužę užregistruota 2437, teigiama išplatintame pranešime.
Litai
Litai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Tendencijos Lietuvos versle, nepaisant pasigirstančių optimistinių prognozių dėl pasaulio rinkos atsigavimo, ir toliau išlieka tos pačios – į bloga. Prastėjanti įmonių padėtis ne tik greičiausiai lems ir tolesnį blogų įsiskolinimų augimą – negalime atmesti ir dar niūresnio scenarijaus. Mūsų atlikti ekonometriniai skaičiavimai rodo, kad apie penktadalis šiuo metu veikiančių bendrovių šiemet gali bankrutuoti, o dar didesnė dalis įmonių turės optimizuoti savo veiklą“, – sako bendrovės „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Nuo praėjusių metų gegužės juridinių asmenų įsiskolinimai šoktelėjo daugiau nei tris kartus – nuo 449 mln. iki 1,5 mlrd. litų. Daugiausia įsiskolinimų Lietuvos įmonės turi finansinėms įstaigoms. Šiuo metu bendrovių skolų vidurkis siekia 29,5 tūkst. litų. Pasak A.Bogdanovičiaus, pastebima tendencija, kad įmonės informaciją apie skolininkus kreditų biurui pateikia anksčiau, nei skolos tampa blogos, mat verslininkai pradeda rimčiau vertinti riziką ir linkę apsidrausti dėl galimo klientų ar partnerių nemokumo.

Per metus įmonių tarpusavio neatsiskaitymų dydis išaugo kelis kartus, o įmonių laiku negrąžintos įmokos bankams – beveik keturis kartus ir siekia 1,3 mlrd. litų. Šiuo metu daugiausia įsiskolinimų turi statybų, transporto, prekybos sektoriai, viešbučiai ir restoranai, miško ir medienos pramonė.

Sparčiai augančios įmonių skolos didina ir turto areštų skaičių, todėl kreditų biuras „Creditinfo Lietuva“ verslui pradėjo teikti turto areštų monitoringo paslaugą. „Creditinfo Lietuva“ duomenimis, per šių metų gegužę užregistruota 1444 daugiau naujų įmonių turto areštų atvejų nei per tą patį mėnesį praėjusiais metais. Kreditų biuro skaičiavimais, šią gegužę vidutiniškai per vieną dieną buvo įregistruoti 122 nauji turto areštai atvejai, o pernai gegužę naujų turto areštų vienos dienos vidurkis buvo 50.

„Per ekonominį sunkmetį vis daugiau įmonių aktyviau pradeda valdyti kredito riziką – stebėti esamų ar būsimų partnerių ar klientų būklę, prognozuoti jų galimybes tesėti finansinius įsipareigojimus. Šiuo metu verslininkams svarbiau gerokai anksčiau numatyti galimus skolininkus, nei laukti mokėjimų ir įsiskolinusius partnerius perduoti skolų išieškojimo agentūroms“, – teigia A.Bogdanovičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius