Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolegijose įsisuks pokyčių vėjai

Erdvios ir patogios, mokymosi procesui reikalinga įranga aprūpintos auditorijos, modernios laboratorijos, jaukios poilsio erdvės – tokia vizija per artimiausius dvejus metus ne vienoje Lietuvos aukštojoje mokykloje taps realybe. Viena tokių aukštojo mokslo įstaigų – Vilniaus kolegija.
Vilniaus kolegija vykdo du infrastruktūros plėtrai skirtus ES finansuojamus projektus.
Vilniaus kolegija vykdo du infrastruktūros plėtrai skirtus ES finansuojamus projektus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jokia paslaptis, kad dalis šių metų abiturientų pasirinko studijas užsienio šalyse, natūralu, kad ir artimiausiais metais tam tikras skaičius mokyklas baigusių moksleivių nuspręs studijuoti ne Lietuvoje. Tačiau ir mūsų šalies universitetai bei kolegijos negali skųstis abiturientų dėmesio stoka. Konkuruodamos su kitų šalių aukštosiomis mokyklomis, mūsiškės priverstos pasitempti, tobulinti studijų programas bei gerinti studijų sąlygas.

Parama – kelioms dešimtims mokymo įstaigų

Didžiulė paspirtis plėtojant aukštųjų mokyklų infrastruktūrą, gerinant studijų programas – Europos Sąjungos 2007–2013 metų laikotarpiui skiriama parama. Lietuvos aukštosios mokyklos, ypač veikiančios šalies regionuose, pripažįsta – jei ne struktūrinių fondų lėšos, pagerinti materialinę bazę, atnaujinti patalpas ar patobulinti, modernizuoti studijų programas joms būtų itin sunku ar net neįmanoma.

Šiuo metu pasirašomos ar greitu laiku bus pasirašytos sutartys dėl kelių dešimčių kolegijų ir universitetų infrastruktūrai gerinti skirtų projektų, kurių bendra suma siekia per 146 mln. litų. Devyni tokie projektai jau patvirtinti. Už ES lėšas bus remontuojamos auditorijos, įkuriamos ar plečiamos laboratorijos, studentai ir dėstytojai galės naudotis naujai įsigyta mokymuisi ir praktiniams darbams reikalinga įranga.

Įgyvendins du projektus

Vilniaus kolegija, kurioje studijuoja 8400 studentų, dirba per 300 dėstytojų netrukus sulauks didelių permainų.

Elektronikos inžinerijos, informatikos inžinerijos bei informatikos krypčių studijų programų studentams, kurie mokosi Vilniaus J.Jasinskio gatvėje esančiame kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto pastate, bus paruoštos naujos erdvios auditorijos bei nupirkta studijoms reikalinga įranga. Šie darbai bus atlikti vykdant beveik 5 mln. Lt vertės ES finansuojamą projektą. O kolegijos Agrotechnologijų fakulteto studijų programą „Želdynai ir jų dizainas“ pasirinkę studentai turės žymiai geresnes galimybes pritaikyti savo įgytas žinias praktiškai, pagerės jų mokymosi sąlygos – tam pasitarnaus kitas šios kolegijos vykdomas projektas, kurio vertė – beveik 1,5 mln. Lt.

Kaip pasakojo Vilniaus kolegijos Strateginės plėtros skyriaus vedėjas Vytautas Lauciūnas, sutartys dėl šių projektų finansavimo buvo pasirašytos balandžio ir gegužės mėnesiais. Numatyta, kad remonto ir rekonstrukcijos darbai Elektronikos ir informatikos fakulteto pastate, esančiame J.Jasinskio gatvėje, prasidės jau kitais metais, šiuo metu rengiamasi projektavimo paslaugoms pirkti. Agrotechnologijų fakultete realūs darbai jau prasidėjo – remontuojama smulkiosios architektūros laboratorija. Visi darbai bus pabaigti lygiai per dvejus metus, numatomas jų finišas – 2012 metų balandis.

Nuo modernių auditorijų iki šiltnamio

Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto pastate bus vykdoma daugybė darbų: pastatytas 5-asis aukštas (dėl to fakulteto plotas padidės daugiau kaip 1000 kv. m), bus įrengtos dvi didelės srautinės 80-ies ir 120-ies vietų auditorijos su visa reikiama įranga – projektoriais, interaktyviomis lentomis, įgarsinimo įranga, dalis auditorijų bus remontuojama, taip pat bus įrengiamos bei remontuojamos laboratorijos, laboratorijų paruošiamosios patalpos. 

Stojimo rezultatai į mūsų kolegijos technologijų studijų kryptis yra puikūs, džiaugiamės, kad studentams pasiūlysime dar modernesnes, dar geriau įrengtas laboratorijas, kuriose jie galės atlikti praktikos darbus, – sakė V.Lauciūnas„Manau, šių pasikeitimų naudą pajus ir teigiamai ją įvertins ir studentai, ir dėstytojai. Pavyzdžiui, iki šiol neturėjome tokių didelių srautinių auditorijų, kokias ketiname įrengti. Stojimo rezultatai į mūsų kolegijos technologijos mokslų studijų srities programas yra puikūs, džiaugiamės, kad studentams pasiūlysime dar modernesnes, dar geriau įrengtas laboratorijas, kuriose jie galės atlikti praktikos darbus“, – sakė V.Lauciūnas. Geresnėmis darbo sąlygomis džiaugsis ir dėstytojai – atsiras ne tik naujos įrangos, bet bus nupirkta ir naujų baldų, darbo sąlygos kolegijoje taps ergonomiškos, o panorusieji atsikvėpti nuo mokslų ir praktinių darbų galės pasinaudoti studentams ir dėstytojams skirta relaksacijos erdve. Patogiau jausis ir neįgalūs studentai, kurių Elektronikos ir informatikos fakultete netrūksta – jų patogumui pastate bus įrengtas keleivinis liftas.

Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakultetas įsikūręs Buivydiškėse, čia pasinaudojant ES lėšomis bus įrengtos Želdynų ir jų dizaino studijų programą pasirinkusiems studentams labai reikalingos lauko laboratorijos patalpos, taip pat modernus šiltnamis su automatine laistymo, tręšimo ir šildymo sistema. Kaip teigė V.Lauciūnas, minėta studijų programa itin paklausi, tad ją pasirinkę studentai turės visas galimybes gautas teorines žinias derinti su praktiniu darbu, turės kur pademonstruoti savo kūrybiškumą.

Kauno kolegija išplės akademinį miestelį

Aukštųjų mokyklų infrastruktūrai gerinti skirtos ES lėšos neaplenks ir Kauno. Kauno kolegijoje pasinaudojant ES parama vykdomas projektas „Kauno kolegijos infrastruktūros plėtra ir valdymo optimizavimas“. Šios mokymo įstaigos užmojai išties nemenki – pasitelkus ES paramą iškils naujas akademinis pastatas su modernia biblioteka. Kaip pasakojo Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas plėtrai Paulius Baltrušaitis, bendra kolegijoje vykdomo infrastruktūros plėtros projekto, kuriam skirta ES parama, vertė – net 11 mln. Lt. Kaip pasakojo P.Baltrušaitis, beveik prieš porą mėnesių, birželio 19 dieną buvo pasirašyta finansavimo sutartis, o šiuo metu rengiami ir derinami viešųjų pirkimų dokumentai akademinio pastato projektavimo ir statybos darbams. „Pastato projektavimo darbus planuojame baigti 2012 metais, o pastatyti ir iki galo įrengti – iki 2013-iųjų gegužės mėnesio“, – pasakojo kolegijos atstovas.

Šiuo projektu bus tęsiama Kauno kolegijos akademinio miestelio plėtra: greta dviejų jau esančių akademinių pastatų bus statomas juos jungiantis naujas akademinis pastatas.

Kaip pasakojo P.Baltrušaitis, naujai iškilsiančiame pastate bus sukurta kolegijos bendruomenei patraukli studijų bei tyrimų vykdymo aplinka, užtikrinta aukštos kokybės prieiga prie informacijos išteklių. „Dėstytojai ir studentai galės studijuoti ir dirbti šiuolaikiškai įrengtose auditorijose, laboratorijose, mokymo ir mokymosi erdvėse, galės naudotis pažangiais informacijos teikimo ir apdorojimo būdais, formuoti įgūdžius naudojant šiuolaikines informacines technologijas“, – sakė Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas.

Pastatai verkiant reikalauja atnaujinimo

Džiugūs pasikeitimai laukia ir Klaipėdos valstybinės kolegijos bendruomenės. Neseniai kolegija, prijungta prie Verslo ir technologijų kolegijos, praturtėjo keliais naujais pastatais, tačiau jie neatitinka kolegijos poreikių. Todėl kolegija vykdys net 14 mln. litų vertės projektą ir vienas patalpas remontuos, kitose vykdys renovacijos darbus, be to, dalis patalpų yra paveldosauginiai objektai, tad jos pareikalaus ypatingo dėmesio. „Pradedamas vykdyti projektas tikrai didžiulis, nepaprastai džiaugiamės gavę šią paramą, nes jei ne ES lėšos, biudžetinė įstaiga negalėtų sau nieko panašaus leisti“, – sakė Klaipėdos valstybinės kolegijos projektų vadovė Asta Belovienė.
Pasak jos, patalpos, kurias ruošiamasi tvarkyti, ir iki šiol buvo naudojamos, tačiau dalis buvo nepritaikyta dideliems studentų srautams, kitos nepatogiai suskirstytos nedideliais „kambarėliais“, šios problemos bus išspręstos pradėjus radikalią pertvarką.

Klaipėdos valstybinėje kolegijoje ruošiamasi ne tik keisti ar tvarkyti langus, sienas, grindis bei stogus, bet ir įsigyti naujos mokymo procesui reikalingos įrangos.  Statybos ir remonto darbams teks 8 mln. Lt, o įvairiai įrangai ir kompiuteriams įsigyti – 6 mln. Lt. Kolegijos vykdomas projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2012 metų rugsėjo.

Parama beveik padvigubėjo

Skaičiuojama, kad 2007–2013 metais iš ES fondų Lietuvos aukštųjų mokyklų materialinės bazės atnaujinimui bus atseikėta net 300 mln. litų. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šios sumos yra žymiai didesnės nei skirtos 2004–2006 metų periodui, kada visam Lietuvos aukštajam mokslui plėtoti iš ES struktūrinių fondų buvo skirta 160 mln. litų.

Logotipas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius