Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje pagerėjo ekonominių vertinimų rodiklis

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis 2010 m. balandžio mėn. buvo minus 14 procentų. Palyginti su kovo mėn., jis padidėjo 2 procentiniais punktais. Pramonės ir vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusiu mėnesiu, nepasikeitė. Statybos ir mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 11, paslaugų sektoriaus – 5 procentiniais punktais.
Žmogus su plaktuku
Darbininkas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Palyginti su 2009 m. balandžio mėn., ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 25 procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo 27, paslaugų sektoriaus – 26, statybos – 43, mažmeninės prekybos – 39, vartotojų – 13 procentinių punktų.

2010 m. balandžio mėn. pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad produkcijos gamybos apimtis per praėjusius mėnesius padidėjo: gamybos padidėjimą nurodė 30 procentų apklaustųjų, sumažėjimą – 17 procentų (prieš mėn. atitinkamai – 13 ir 34 proc.). Produkcijos paklausos vertinimas vis dar išlieka žemas: daugiau negu pusė (54 proc.) įmonių vadovų teigė, kad produkcijos paklausa per maža. Tačiau produkcijos gamybą artimiausiais mėnesiais įmonių vadovai ketina didinti: daugiau negu trečdalis (36 proc.) įmonių vadovų numato gamybą didėsiant, 26 procentai – mažėsiant (prieš mėn. – atitinkamai 31 ir 13 proc.). Artimiausiais mėnesiais dauguma (73 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, 22 procentai – žada mažinti. Dauguma įmonių vadovų teigia, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis, tačiau 19 procentų teigia, kad mažės.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 67 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (29 proc.), 13 procentų įmonių vadovų teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statyboje verslo tendencijos geresnės nei praėjusiais mėnesiaisStatyboje verslo tendencijos geresnės nei praėjusiais mėnesiais. Statybos įmonių vadovų teigimu, balandžio mėn. darbų mažėjo, bet lėtesniu tempu: sumažėjimą nurodė 40 procentų įmonių vadovų, o padidėjimą – 11 procentų (kovo mėn. – atitinkamai 53 ir 4 proc.). Kaip ir ankstesniais mėnesiais, dauguma (82 proc.) apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų paklausa yra nepakankama. Tačiau artimiausiais mėnesiais daug geresnė statybos darbų užsakymų ir darbuotojų skaičiaus prognozė, kurią lemia ir sezoniškumas. Daugiau negu ketvirtadalis (26 proc.) apklaustų įmonių prognozuoja statybos darbų užsakymų didėjimą, o 16 procentų – mažėjimą (prieš mėn. – atitinkamai 24 ir 28 proc.). Pusė apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, o beveik ketvirtadalis – prognozuoja didinti.

Daugumos įmonių vadovų teigimu, svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai šiuo metu yra paklausa (nurodė 76 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (37 proc.). Tik 5 procentai įmonių vadovų teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Balandžio mėn. mažmeninės prekybos įmonių apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta mažėjo, tačiau lėčiau nei per ankstesnius mėnesius: prekių apyvartos sumažėjimą nurodė 44 procentai apklaustų įmonių, padidėjimą – 13 procentų (kovo mėn. – atitinkamai 82 ir 6 proc.). Taip pat mažiau įmonių teigė, kad blogėjo jų ekonominė būklė: balandžio mėn. 31 procentas apklaustų įmonių teigė, kad ekonominė būklė pablogėjo (prieš mėn. – 60 proc.), 65 procentai nurodė, kad ekonominė būklė išliko tokia pat. Artimiausiais mėnesiais prekybos įmonių ekonominės būklės prognozė taip pat optimistiškesnė: balandžio mėn. 8 procentai įmonių vadovų teigė, kad jų įmonės ekonominė būklė pagerės (prieš mėn. – 6 proc.), 23 procentai – kad pablogės (prieš mėn. – 30 proc.). Darbuotojų skaičių mažinti ketina beveik trečdalis (30 proc.) prekybos įmonių vadovų, didinti – 4 procentai. KainÅ! ³ didėjimą mažmeninėje prekyboje artimiausiu metu prognozuoja 4 procentai įmonių (kovo mėn. – 14 proc.), dauguma (84 proc.) mano, kad kainos nesikeis.

Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai labiausiai trukdo nepakankama paklausa (nurodė 61 proc. įmonių), netobuli įstatymai (54 proc.), konkurencija (53 proc.) ir finansiniai sunkumai (42 proc.). Tik 2 procentai įmonių nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Paslaugų sektoriaus įmonių apklausos rezultatai parodė, kad įmonių ekonominė būklė per praėjusius mėnesius pagerėjoPaslaugų sektoriaus įmonių apklausos rezultatai parodė, kad įmonių ekonominė būklė per praėjusius mėnesius pagerėjo: taip teigė 14 procentų respondentų ir 20 procentų – kad pablogėjo (kovo mėn. – 7 ir 25 proc.). Per praėjusius mėnesius gerėjo ir teikiamų paslaugų paklausa: 19 procentų apklaustųjų teigė, kad paklausa padidėjo, o 28 procentai – kad sumažėjo (prieš mėn. atitinkamai 12 ir 34 proc.). Šį mėnesį įmonių vadovų paslaugų paklausos prognozės pasiskirstė beveik tolygiai, t. y. 18 procentų teigė, kad paklausa didės ir 20 procentų, kad mažės (kovo mėn. atitinkamai – 14 ir 21). Artimiausiais mėnesiais dauguma (71 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, 18 procentų – žada mažinti.

Įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, teigė, kad paslaugų sektoriaus įmonių veiklą labiausiai riboja nepakankama paklausa (53 proc.) ir finansiniai sunkumai (42 proc.), 13 procentų respondentų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusiu mėnesiu, nepasikeitė. Palyginti su kovo mėn., gyventojai geriau vertino šalies ekonominės padėties ir namų ūkio finansinės padėties perspektyvas, tačiau prognozavo didelį bedarbių skaičiaus augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius