Lietuvos didmiesčių būsto rinkoje – pagyvėjimas

Šių metų trečiąjį ketvirtį didžiųjų Lietuvos miestų pirminėje būsto rinkoje užfiksuotas pagyvėjimas. Vilniuje per pastaruosius 2 mėnesius parduota dukart daugiau naujų butų nei per 4 ankstesnius mėnesius nuo balandžio iki liepos.
Namas
Namas / Photos.com

Pardavimas taip pat išaugo Kaune bei Klaipėdoje. Tačiau nekilnojamojo turto (NT) ekspertai kol kas atsargiai vertina šią tendenciją ir neskuba skelbti gyvenamojo būsto rinkos atsigavimo pradžios.

Kaune ir Klaipėdoje rugsėjį parduoda daugiau butų nei per visą vasarą. Sostinėje rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais NT bendrovės sugebėjo parduoti 180 naujų butų – tai dvigubai daugiau nei per iki tol buvusius 4 mėnesius kartu sudėjus, kai parduota apie 90 butų. Vis dėlto, jeigu palygintume 2009 m. III ketvirčio rezultatus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, pardavimas Vilniuje smuko net 61 proc.

„Kol kas dar anksti kalbėti, ar šis rinkos pagyvėjimas signalizuoja apie ilgalaikį atsigavimą. Yra tikimybė, kad tai tik sezoninis svyravimas, nes gyventojai linkę pirkti naują būstą šiuo metų laiku. Artėjanti žiema parodys, ar pakilimą lėmė sezoniškumas, ar vis dėlto tai iš tiesų pradžia tendencijos, kurią pagaliau paskatino žymiai sumažėjusios kainos“, – sako NT konsultacijų ir analizės bendrovės „Redos“ vadovas Mindaugas Juodviršis.

Kol kas dar anksti kalbėti, ar šis rinkos pagyvėjimas signalizuoja apie ilgalaikį atsigavimą. Yra tikimybė, kad tai tik sezoninis svyravimas.

Tuo tarpu būsto kainos kol kas beveik visuose būsto segmentuose nenustoja mažėti. Vidutinės klasės butų kainos pasiūloje Vilniuje per tris pastaruosius mėnesius sumažėjo 19 proc., prestižinės klasės – 5 proc., tiesa, ekonominės klasės butų kainos beveik nekito.

Nors bendros kainos ir mažėjo, gyventojai ir toliau renkasi pigesnius nei vidutiniškai butus. Pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį Vilniuje parduotų butų kainos buvo apie 9 proc. mažesnės nei rinkos kainų vidurkis.

„Tai signalas nekilnojamojo turto pardavėjams. Šiuo metu svarbiausias faktorius būsto ieškantiems pirkėjams tebėra kaina, nors bendras jų lygis per metus ir taip sumažėjo drastiškai. Todėl kainų mažinimas išlieka pati efektyviausia pardavimo strategija“, – mano „Redos“ vadovas.

Laikinojoje sostinėje fiksuotas nuosaikesnis butų kainų mažėjimas. Prestižinės, vidutinės ir ekonominės klasės būstų kainos III ketvirtį krito atitinkamai 6,8 ir 12 proc. Klaipėdos NT plėtotojai  kol kas mėgina ignoruoti bendras rinkos tendencijas ir kainas mažina vangiai. Tris pastaruosius mėnesius jos smuko tik prestižinio būsto segmente (8 proc.), o vidutinės ir ekonominės klasės butai beveik nepigo.

Pažymėtina, kad visuose trijuose aptariamuose didmiesčiuose galutinė sandorio suma paprastai būna apie 10 proc. mažesnė nei oficialiai siūloma kaina.

Artėjant metų pabaigai galima prognozuoti, kad šiemet būsto pardavimas Vilniaus pirminėje rinkoje sumažės apytiksliai perpus. 2008 m. kas mėnesį sostinėje vidutiniškai buvo parduodama 120 naujų butų, tuo tarpu per tris pirmuosius 2009 m. ketvirčius šis rodiklis siekė apie 60.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius