FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas pernai siekė vidutiniškai 212 punktų.
Smukimą labiausiai lėmė atpigęs cukrus, pieno produktai ir aliejus.
Vien tik gruodį kainų indeksas smuko 1,1 proc. iki 209 punktų, ir mažėjo trečią mėnesį iš eilės.
Cukraus kainos pernai sumažėjo 17,1 proc., pieno produktų – 14,5 proc., o aliejų – 10,7 procento.
Grūdų kainos sumenko 2,4 proc., mėsos – 1,1 procento.
„Šie rezultatai rodo pasikeitimus nuo praėjusių metų liepos, kai žymiai išaugusios kainos sukėlė būgštavimus dėl naujos maisto krizės“, – sako FAO Ekonominės ir socialinės plėtros departamento analitikai.
„Tačiau tarptautinis koordinavimas [...] bei smukusi paklausa sustingusiame tarptautiniame ūkyje padėjo užtikrinti, kad kainų augimas būtų trumpalaikis ir nuramino rinkas, todėl 2012-aisiais kainos buvo žemesnės nei ankstesniais metais“.