„Sunkmetį jaučiame, kaip nejausime“, – „15min“ sakė Vilniaus dailės akademijos (VDA) valgyklos vedėja Fiuonija Palkmanienė. Pasak jos, pietų metu valgančiųjų skaičiaus žymiai nesumažėjo, tačiau klientų trūkumas pastebimas 14–15 val. „Šiuo metu valgykla beveik tuščia, – sakė vedėja. – Mažiau ateina ir studentų, ir žmonių iš gatvės.“
F.Palkmanienės teigimu, VDA valgykloje užkąsti galima ir už 5 Lt. Pasak jos, kaina priklauso nuo žmogaus pasirinkimo. „Kepsnys kainuoja iki 10 Lt. O jei tik pudingas ir sriuba, užteks ir 5 Lt“, – sakė valgyklos vedėja. Jos teigimu, studentai dažniausiai perka bandelių. Taip pat populiarios košės, miltiniai patiekalai, sriubos. „Jaučiasi, kad žmonės taupo“, – sakė F.Palkmanienė ir pridūrė, kad dabar, kitaip nei anksčiau, klientas retai perka du karštuosius patiekalus.
Mažiau ateina ir studentų, ir žmonių iš gatvės, – sakė F.Palkmanienė.
Vilniaus gatvėje esančios valgyklos „Dia“ direktorė Vanda Bolonkovskaja sakė, kad jos vadovaujama maitinimo įstaiga turi nuolatinių klientų. Nepaisant to, pasak jos, pietaujančiųjų skaičius sumažėjo smarkiai. „Kokius 3–4 kartus“, – „15min“ guodėsi direktorė.
Vis dėlto, pasak V.Bolonkovskajos, priešingai nei VDA valgykloje, čia nesijaučia, kad žmonės taupytų pirkdami pigesnius patiekalus ar mažesnes porcijas. „Kas valgė natūralius kepsnius, tas ir valgo. Kas nori pigiau, ima plovą, maltinukus“, – kalbėjo V.Bolonkovskaja. Pasak jos, čia papietauti galima už 8–9 Lt.
Nuolatiniai klientai valgyklų neišsižada
Kaip sakė bendrovės „Rasos virtuvė“, prižiūrinčios Matematikos ir informatikos instituto bei „Silikato“ gamyklos valgyklas, direktorius Robertas Lucinavičius, klientų srautas išliko nepakitęs.
„Čia pavalgyti ateina ir žmonių iš gatvės“, – sakė jis. Pasak R.Lucinavičiaus, jo vadovaujamose valgyklose sočiai papietauti galima už 10 Lt, o kartais ir pigiau. Lėkštė sriubos čia kainuoja iki 2 Lt, o karštieji patiekalai apie 6 Lt.
VDA valgykloje „15min“ kalbinta Danguolė sakė dirbanti netoliese, todėl užsukti čia užkąsti jai yra patogu. „Čia ateinu ne dėl kainų, maistas skanus, studentiškas“, – tikino moteris.
Matematikos ir informatikos institute esančioje valgykloje pietavęs Vytautas taip pat negailėjo komplimentų čia tiekiamam maistui ir jo kainoms. „Dažnai čia valgau, skanu, patinka“, – sakė vyras.
Sumuštiniai su saiku
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sakė, kad keisdami mitybos įpročius miestiečiai turėtų pagalvoti ir apie sveikatą. Jos teigimu, populiarėjantis užkandžiavimas sausu maistu, kad ir sumuštiniais, nėra blogai. „Savas pažįstamas maistas, nors ir šaltas, gali būti geresnis nei greitas kavinių maistas“, – kalbėjo J.Dobrovolskienė. Anot jos, sumuštinis, suteptas iš rupių grūdų duonos, liesos mėsos ar žuvies ir salotų, yra sveikiau nei kaloringa tiršta sriuba ar neaiškiuose riebaluose virtos gruzdintos bulvytės.
„Tačiau ilgainiui vien sausas maistas kenkia virškinimo sistemai, gali sukelti lėtinę ligą“, – sakė dietologė J.Dobrovolskienė.