Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugpjūtį pradelstos Lietuvos gyventojų skolos padidėjo dar 56 mln. litų

Lietuvos gyventojų pradelsti įsiskolinimai rugpjūtį išaugo 56 mln. litų. ir siekė 1,7 mlrd. litų, skelbia „Creditinfo“.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Palyginti su liepa, rugpjūtį gyventojų skolos didėjo 3 proc. sparčiau. Per praėjusį mėnesį gyventojai padengė 30 mln. litų įsiskolinimų.

„Rugpjūtį šalies gyventojų pradelstos skolos augo spartesniu tempu, palyginti su paskutiniais keliais mėnesiais iš eilės fiksuoto lėtesnio jų didėjimo. Didžiąja dalimi tai lėmė, kad rugpjūtį sparčiausiai augo įsiskolinimai finansų įstaigoms. Pastaraisiais mėnesiais buvo pastebėtas netgi šių įmonių skolininkų skaičiaus kritimas, tačiau jis vėl padidėjo. Tačiau gyventojai ir toliau stengiasi laiku susimokėti už komunalines bei telekomunikacijų paslaugas – tokios skolos pastarąjį mėnesį augo nežymiai", – teigia kreditų biuro „Creditinfo" generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Sparčiausiai gyventojų skolos didėjo finansų įstaigoms: bankams, kredito unijoms, greitųjų kreditų įmonėms ir išperkamosios nuomos, vartojimamųjų kreditų bendrovėms, o lėčiausiai pradelstos skolos augo telekomunikacijų kompanijoms ir komunalinių paslaugų įmonėms.

Rugpjūtį vyrams atiteko 71 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų sumos, o moterims – 29 proc. Vidutinis vieno vyro pradelsto įsiskolinimo dydis siekia 5 252 litus, atitinkamai vienos moters – 3 556 litus.Pagal pradelstas skolas ryškiai išsiskiria 25–36 metų vyrai, kurių skolos siekia 539 mln. litų.

Daugiausia pradelstų įsiskolinimų turi 30–34 metų vyrai ir moterys, o mažiausiai – amžiaus grupės, kurioms priklauso 18–19 bei 55 metų ir vyresni gyventojai. Didžiausia dalis visų gyventojų pradelstų įsiskolinimų atitenka 25–36 metų vyrams ir moterims. Iš visų amžiaus grupių pagal pradelstas skolas ryškiai išsiskiria 25–36 metų vyrai, kurių skolos siekia 539 mln. litų.

Vilniečiai yra sukaupę beveik 42 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų, kauniečiai ir klaipėdiečiai – po 15 proc. Mažiausiai pradelstų skolų ir toliau turi Pagėgių, Lazdijų ir Švenčionių gyventojai.

Rugpjūtį labiausiai prasiskolinę miestai pagal gyventojų ir pradelstų įsiskolinimų skaičiaus santykį buvo Šilutė, Šilalė, Akmenė, Kalvarija, Kelmė, o mažiausiai prasiskolinę – Trakai, Švenčionys, Lazdijai, Šalčininkai ir Neringa. Pagal šiuos rodiklius labiausiai prasiskolinusiųjų miestų sąraše Klaipėda yra 13 vietoje, Kaunas – 19, o Vilnius – 24.

Per rugpjūtį, kreditoriams keičiantis informacija apie įskolinimus Skolininkų administravimo informacinėje sistemoje (SAIS), Lietuvos gyventojai apmokėjo beveik 8 tūkst. pradelstų skolų, kurių suma siekė daugiau nei 13,2 mln. litų. SAIS leidžia kreditoriams susigrąžinti pinigus, o gyventojus skatina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir neįklimpti į naujas skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius