Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūloma reguliuoti „greituosius“ kreditus

Seimas ėmė svarstyti „greitųjų“ kreditų rinkos reguliavimo įstatymo projektą, kuris prižiūrės paskolų iki 360 tūkst. litų (75 tūkst. eurų) ėmimą ir davimą.
Kredito kortelė
Kredito kortelė / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Seimas

Kaip teigiama Seimo pranešime, 58 parlamentarai balsavo už tai, kad po pateikimo projektui būtų pritarta, trys pasisakė prieš, 12 Seimo narių susilaikė.

Jeigu parlamentarai Vartojimo kredito įstatymą priims, jis turėtų įsigalioti kitų metų birželį ir reglamentuos „greitųjų“ kreditų išdavimą, tačiau neprižiūrės būsto paskolų bei vartojimo kreditų, kai bus įkeičiamas nekilnojamasis turtas.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, šiuo metu nei Civilinis kodeksas, nei kiti teisės aktai nenumato kredito davėjo (kredito tarpininko) pareigos suteikti ikisutartinę informaciją apie siūlomą vartojimo kreditą.

Įstatymo projektu numatoma, kad vartojimo kreditų davėjai turės apie savo veiklą informuoti Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, tačiau jiems nereikės licencijos. Kreditų davėjų sąrašas bus viešas.

Taip pat įstatymu ketinama įpareigoti kredito davėjus prieš sudarant vartojimo kredito sutartį įvertinti kredito gavėjo mokumą vadovaujantis informacija, gauta iš kredito gavėjo, ir, prireikus, kredito gavėjo sutikimu atlikus patikrinimą duomenų bazėje, naudojamoje mokumui vertinti. Šiuo metu galiojantys teisės aktai neįpareigoja kredito davėjų tikrinti kredito gavėjų mokumo.

Numatoma, kad vartojimo kredito davėju galėtų būti tik juridinis, o ne fizinis asmuo, bet fizinis asmuo galės būti tokio kredito tarpininku.

Pastarasis už užmokestį pateiks arba siūlys vartojimo kredito sutartis kredito gavėjams, padės jiems atlikti kitus su kredito gavimu susijusius veiksmus.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius