Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Deklaruoti gyvenamąją vietą tiesiog internetu – ar bandėte?

Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas numato, kad visi šalies gyventojai privalo deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Pranešti valstybei privaloma ir apie gyvenamosios vietos keitimą arba išvykimą iš šalies ilgesniam nei 6 mėn. laikotarpiui. Pakeitus būstą, planuojant kelionę ar juolab jau kurį laiką išvykus iš šalies gyvenamosios vietos deklaravimas atrodo toli gražu ne pats svarbiausias dalykas.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

O kai prisimename turintys šią procedūrą atlikti, mintyse pradedame „kratyti“ dienotvarkę ir ieškoti laisvo laiko vizitui į savivaldybę. Aišku, galimybė deklaruoti gyvenamąją vietą fiziniu būdu vis dar egzistuoja – tam reikia nuvykti į seniūniją arba savivaldybę ir pateikti visus reikiamus dokumentus, tačiau yra ir kur kas paprastesnis būdas – keli pelės klavišo spustelėjimai.

Pasirinkus pastarąjį būdą, procedūrą, kuriai planavote skirti mažiausiai kelias valandas darbo dienos, be vargo atliksite per kavos pertraukėlę darbe. Tam nereikės niekur važiuoti, tai galite padaryti iš bet kurio pasaulio krašto, jums tereikės interneto.

123rf.com nuotr./Kompiuteris
123rf.com nuotr./Kompiuteris

Piliečio gyvenamoji vieta

Norėdamas pranešti apie persikraustymą ar ilgalaikį išvykimą asmuo turėtų prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų portalo. Tam gyventojui reikia turėti elektroninę bankininkystę, elektroninį parašą arba naujo tipo asmens tapatybės kortelę.

Atsidarius interneto portalą www.e.paslaugos.lt, reikės pažymėti dokumento, kuris naudojamas registracijai, tipą ir numerį, taip pateikti gyvenamosios vietos adresą. Itin svarbus savininko klausimas – sistemos laukeliuose bus privalu parašyti – esate savininkas ar bendraturtis, jei būsto savininkas ne pildantysis asmuo, reikės pateikti ir būsto savininkų asmens kodus.

Tam gyventojui reikia turėti elektroninę bankininkystę, elektroninį parašą arba naujo tipo asmens tapatybės kortelę.

Visa kita – išties labai paprasta, tiesiog spaudžiate „Tęsti“ bei „Užsakyti“, o tada – tik laukiate patvirtinimo.

Naują gyvenamąją vietą deklaruojančioms šeimoms pravartu žinoti, kad tėvai gali deklaruoti nepilnamečių vaikų gyvenamąją vietą tos pačios procedūros metu, tam nereikės atskiro laiko ar pastangų. Tereikia prie savosios deklaracijos pridėti ir vaikų asmens duomenis.

Gimus vaikui

Gyvenamosios vietos deklaravimas svarbus ne tik įsigijus naują būstą, pakeitus gyvenamąją vietą ar nusprendus palikti šalį ilgiau nei pusmečiui. Šią procedūrą privalu atlikti ir susilaukus naujagimio – naujojo piliečio gyvenamoji vieta taip pat privalo būti deklaruota.

Kūdikio gyvenamosios vietos deklaraciją per Elektroninių valdžios vartų portalą gali užpildyti vienas iš tėvų, kuris toje pat vietoje yra deklaravęs ir savo gyvenamąją vietą. Prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų tėvai taip pat gali naudodamiesi e. bankininkyste.

Fotolia nuotr./Moteris, dirbanti prie kompiuterio
Fotolia nuotr./Moteris, dirbanti prie kompiuterio

Deklaracijos laukeliuose sistema paprašys įvesti vaiko asmens kodą, pažymėti vaiko asmens dokumento tipą ir numerį. Jei deklaruojama vaiko gimimo vieta, reikės įvesti ir gimimo liudijimo išdavimo datą. Savaime aišku, reikės įvesti ir adresą, kur bus deklaruota naujagimio gyvenamoji vieta. Ir tai – viskas. Beliks tik laukti į el. pašto dėžutę atkeliausiančio patvirtinimo, kad viskas atlikta sėkmingai. Jei ne, tuo pačiu būdu bus pranešta apie tai, kodėl procedūra neįvyko ir ko trūksta, kad ji būtų sėkminga.

Sutaupo daugybę laiko ir nervų

Veikiausiai esminis dokumentų tvarkymo internetu privalumas – laiko taupymas ir patogumas. Abejoti, kad tokiu būdu procedūra atliekama greičiau ir operatyviau, matyt, nedrįstų nė vienas – sutaupomas ir laikas, kurį paaukotumėte važiuodami ir laukdami „prie langelio“, ir degalai.

„Pagrindiniai Elektroninių valdžios vartų portalo tikslai ir yra – greitis bei laiko taupymas“, – pabrėžė Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktoriaus pavaduotojas Rytis Kalinauskas. Efektyviausias būdas tai užtikrinti – paslaugų integracija, t. y. automatinis duomenų gavimas. Sistema gauna duomenis iš kitų institucijų ar registrų, pavyzdžiui, jungiantis per e. bankininkystę. Tai leidžia sukurti sistemą, kurioje gyventojui reikia užpildyti kuo mažiau langelių, nes svarbiausi duomenys yra jau gaunami, o tai – neabejotinai taupo ir laiką, ir nervus.

Šiuo metu, be gyvenamosios vietos deklaravimo, kuri yra viena populiariausių Elektroninių valdžios vartų paslaugų, www.e.portalaspaslaugos.lt svetainėje galima rasti dar 670 gyventojams aktualių kasdienių paslaugų. Per šį portalą pasiekiamos e. paslaugos ir toliau bus tobulinamos panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius