Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geografinė Lietuvos informacija pasiekiama per kelias sekundes – tiek piliečiui, tiek verslui

2009 m. startavęs Lietuvos erdvinės informacijos portalas „Geoportal“ per metus dabar suteikia 1 mln. paslaugų. Iš pažiūros galbūt kiek sudėtinga informacija iš tiesų domina tiek verslą, tiek gyventojus. Gyventojai domisi statistiniais, istoriniais ir vietovardžių duomenimis, o verslui minėti duomenys padeda kuriant pridėtinės vertės produktus. Ir vis dėlto ką galime rasti šiame portale?
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com

Iškilo poreikis

Lietuvos erdvinės informacijos infrastruktūros idėja, kurią plėtojo ir galimybių studiją rengė VĮ „GIS-Centras“ ir Nacionaline žemės tarnyba, kilo dar 2003–2004 m. Tokį poreikį, pasak Erdvinės informacijos infrastruktūros skyriaus vedėjos Giedrės Beconytės, paskatino geografinių duomenų svarba ir per menkas naudojimas dėl izoliuotų sistemų, brangių technologijų ir žinių visuose lygmenyse trūkumo.

Ekrano kopija/Geoportalas
Ekrano kopija/Geoportalas

Taigi panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas buvo įgyvendinti du projektai. Pirmuoju sukurtas infrastruktūros branduolys – Lietuvos erdvinės informacijos portalas (LEI portalas, geoportal.lt) ir pagrindinių valstybės geografinių duomenų teikėjų tinklas. Antruoju buvo išplėsta LEI portalo teikiamų viešųjų paslaugų aibė, sukurtos valstybei, verslui ir piliečiams naudingos interaktyvios paslaugos ir erdvinių duomenų paslaugos, kurias teikdama Lietuva įgyvendina ES INSPIRE direktyvą. G. Beconytės teigimu, ir toliau kuriamos naujos paslaugos bei rengiamasi dar vienam plėtros projektui, kurį įgyvendinti numatoma 2017–2020 m.

Kas gi yra geoportal.lt? „Paprastai sakant, geoportal.lt yra geografinės informacijos paslaugų portalas, kuriame kiekvienas gali pasinaudoti geografinių duomenų rinkiniais ir su jais susijusiomis paslaugomis, net jei neturi jų apdorojimui naudojamų programinės įrangos produktų“, – trumpai projektą apibūdino moteris.

Kiekvienas gali pasinaudoti geografinių duomenų rinkiniais ir su jais susijusiomis paslaugomis.

Nuo gyventojo iki verslininko

Tiek gyventojams, tiek verslui aktualią Lietuvos geografinę informaciją teikia duomenų

savininkai – dažniausiai tai yra valstybės ir savivaldybių institucijos, įmonės, tyrimų institutai. Kiekvieno duomenų rinkinio informacija yra atnaujinama pagal poreikį. „Pavyzdžiui, pagrindinis valstybės žemėlapis atnaujinamas kartą per mėnesį. Ortofotografinė nuotrauka – dalimis, kas 3 metus. Yra rinkinių, kurie atnaujinami iš karto, kai tik pasikeičia duomenys. Tai, pavyzdžiui, adresų, saugomų teritorijų duomenys“, – apie duomenų teikimą kalbėjo G. Beconytė, pabrėždama, kad absoliuti dauguma geoportal.lt paslaugų teikiamos neatlygintinai.

Geoportal. Lt portale lengvai galima rasti informaciją apie valstybėje sukauptus geografinių duomenų rinkinius, jų ypatumus ir platinimo sąlygas. Vartotojams suteikiama galimybė susipažinti su Lietuvos topografiniu žemėlapiu (geoportal.lt/map), tai, beje, yra pati populiariausia ir vartotojams aktualiausia paslauga.

Duomenis, kurie yra įdomūs ir reikalingi, vartotojas ar verslininkas gali atsisiųsti ir naudoti įvairiems tikslams, pavyzdžiui, kuriant pridėtinės vertės produktus.

123rf.com/Kompiuteris
123rf.com/Kompiuteris

„Geoportal“ siūlo pasinaudoti ir interaktyviomis paslaugomis, kurių yra portale yra daugiau nei 10. Tarp jų – ir administracinės paslaugos, sakykime, topografinių planų ar žemėtvarkos dokumentų derinimas, leidimų bei išrašų išdavimas, tiek įvairaus sudėtingumo informacinės paslaugos.

Kaip aktualiausią gyventojams G. Beconytė išskyrė informaciją apie žemę – specialiąsias naudojimo sąlygas, apleistus žemės plotus, dirvožemius, miškų kadastrus, saugomas teritorijas.

„Itin svarbūs ir reikalingi praktiškai visiems naudotojams yra administracinių ribų, adresų bei žemės sklypų ribų duomenys, kuriuos, deja, jų tvarkytojas VĮ „Registrų centras“ per geoportal.lt teikia tik už atlygį. Europos institucijoms turi būti teikiami duomenys apie aplinkos kokybę ir jos užtikrinimo priemones. Piliečiai domisi statistiniais, istoriniais, vietovardžių duomenimis, nacionalinio atlaso žemėlapiais“, – apie duomenų aktualumą kalbėjo pašnekovė.

Portalo paslaugų spektras, pasak G.Beconytės, nuolat plečiamas, atsižvelgiama į vartotojų išsakytus pageidavimus ir į valstybės poreikius. Siekiama, kad visi – nuo specialistų iki politikų – daugiau domėtųsi aplinkos veiksniais, vertintų įvairius reiškinius žemėlapiuose. Portalo pagrindinis uždavinys, kad geografinė informacija būtų lengvai pasiekiama, aktuali ir kokybiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius