-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į bibliotekas – ne tik ieškoti informacijos, bet ir ją kurti

Jau metas pamiršti tuos laikus, kai bibliotekos buvo tik knygų, rankraščių ir dokumentų saugyklos. Šiandien, informacijai keliaujant į skaitmeninę erdvę, bibliotekos taip pat siekia saugoti bei kuo patogiau pateikti ir skaitmeninį turinį.
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka / Leono Garbačausko nuotr.

„Vis daugiau turinio sukuriama ir prieinama tik elektroninėje erdvėje“, – sako projekto „Modernaus elektroninio turinio išsaugojimas ir sklaida“ vadovas Tomas Stankevičius. Šiuo projektu Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia Lietuvos integralios bibliotekų informacinės sistemos LIBIS ir interaktyvaus bibliotekų portalo kūrimo bei e. leidinių skolinimo skaitytojams darbus.

LIBIS buvo pradėta kurti dar 1996 metais. Pasak T. Stankevičiaus, tai buvo svarbiausias projektas, nuo kurio prasidėjo Lietuvos informacinių sistemų kūrimas. Šiuo metu su LIBIS sistema dirba apie 1200 Lietuvos viešųjų bibliotekų miesto ir kaimo vietovėse.

Leidėju galės būti kiekvienas

„Tačiau IT technologijos keičiasi ir modernėja labai sparčiai, auga vartotojų poreikiai, ir LIBIS tampa nepatraukli ir neefektyvi. Todėl būtina atnaujinti turimą infrastruktūrą tam, kad būtų užtikrintas stabilus LIBIS darbas ir nuolatinė prieiga skaitytojams prie bibliotekos katalogų ir kitų paslaugų“, – aiškina T. Stankevičius.

Jis sako, kad keičiasi ir augantys vartotojų – skaitytojų ir leidėjų, verslo ir valstybės institucijų poreikiai elektroninėms paslaugoms.

„Pasinaudojus „debesų kompiuterijos“ privalumais, bus išspręstos LIBIS bibliotekų infrastruktūros problemos, visos bibliotekų paslaugos būtų pasiekiamos per vieningą prieigą plėtojant „vieno langelio“ principą, bus išspręsta modernaus elektroninio turinio kūrimo ir saugojimo problema, sukurtos naujos elektroninės paslaugos“, – žada pašnekovas.

T. Stankevičius pasakoja, kad Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sukurs 5 naujas elektronines paslaugas, naudingas skaitytojams, bibliotekininkams, verslui portale www.ibiblioteka.lt .

„Kaip kažkada bibliotekose buvo ir tebėra kaupiamos knygos, taip dabar bus imtas kaupti ir interneto išteklių archyvas. Leidėjai galės talpinti žurnaluose ir laikraščiuose publikuotą informaciją, o skaitytojai – ja naudotis. Visi asmenys galės kurti naujas elektronines knygas. Taip atpigs ir supaprastės elektroninė leidyba, nes galės ji bus prieinama tiems autoriams bei leidėjams, kurie iki šiol neturėjo reikiamų techninių ar finansinių išteklių. Taip atsiras daugiau skaitmeninio turinio“, – vardija projekto vadovas.

Nacionalinė biblioteka rengs automatizuotas naujienų santraukas Lietuvos Respublikos Seimui ir kitoms valstybės institucijoms. Bus modernizuota LIBIS, integruojant ją į valstybės debesų kompiuterijos infrastruktūrą. Visos LIBIS bibliotekos galės teikti e. paslaugas „vieno langelio“ principu.

„Gyventojai gaus daug daugiau informacijos apie periodinius ir kitus leidinius, nes bus sukurta naujų e. paslaugų, išplėstos skaitytojo ir leidėjo profilių galimybės. Bus paprasčiau ir patogiau atsiskaityti už leidinio numerio suteikimą arb

Ir mokslininkui, ir mokinukui

T. Stankevičius sako, kad efektyvesnė ir spartesnė informacijos paieška, naujos elektroninės paslaugos bus naudingos daugeliui įvairaus amžiaus, profesijos žmonių: „Pavyzdžiui, moksleiviai galės greitai rasti informaciją suvedę raktažodžius interneto išteklių archyve, ją komentuoti bei ja dalintis socialiniuose tinkluose.

Studentams galbūt bus aktualu susipažinti su pasaulio ir Lietuvos naujienų santraukomis, skaityti knygas ir straipsnius portale www.ibiblioteka.lt, naršyti internetiniame archyve, o mokslininkui – patogu kurti elektronines knygas“.

Atpigs ir supaprastės elektroninė leidyba, ji bus prieinama tiems autoriams bei leidėjams, kurie iki šiol neturėjo techninių ar finansinių išteklių.

Projekto vadovas įsitikinęs, kad šis Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojamas projektas atvers galimybę visiems gyventojams ir įmonėms naudotis moderniomis elektroninėmis paslaugomis, tiek iš namų, tiek iš visų Lietuvos viešųjų bibliotekų. Kokybišką informaciją bus galima gauti greitai ir neišeinant iš namų.

Svarbu, kad elektroninių paslaugų perkėlimas į debesis padės viešosioms bibliotekoms mažinti išlaidas IT infrastruktūrai. „LIBIS informacinės sistemos modernizacija kasmet leis sutaupyti ir nukreipti tiesioginei bibliotekų veiklai mažiausiai 100 tūkst. eurų“, – sako T. Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius