Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip greičiausiai ir pigiausiai keliauti traukiniu, autobusu, lėktuvu?

Keliaujantys automobiliais turbūt jau retai kada planuoja keliones žiūrėdami į žemėlapius ir svarstydami, kiek gi užtruks kelionė nuo taško A iki taško B. Palydovinės navigacijos įrenginiai paskaičiuoja greičiausią ir patogiausią maršrutą minučių tikslumu.
Kelionė autobusu
Kelionė autobusu / 123RF.com nuotr.

O kaip gi taupyti laiką bei pinigus tiems, kas renkasi keliones autobusais, traukiniais, keltais, lėktuvais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje? Kurie mėgsta spontaniškai pakeisti kelionės kryptį, nes paaiškėja, kad yra įdomesnių, patrauklesnių alternatyvų, nei planuota?

Yra internetas – yra ir informacija

Dar nuo 2015 m. lapkričio Lietuvoje veikia Viešojo transporto kelionių duomenų informacinė sistema – IS „Vintra“. Ji patogi, nes ja naudojantis galima greitai sužinoti informaciją, kurios reikia planuojant artimesnę ar tolimesnę kelionę, taip pat palyginti kelionę viešuoju transportu ir nuosavu automobiliu, tada greitai nuspręsti, kuris gi pasirinkimas bus pigiausias, o kuris maršrutas trumpiausias ar greičiausias.

Šioje sistemoje kaupiami visų viešojo transporto rūšių Lietuvoje (kelių, oro, vandens ir geležinkelių) maršrutai, čia galima ne tik parinkti greičiausią, ekonomiškiausią ar trumpiausią kelią, bet ir peržvelgti maršruto trajektoriją, jame esančias įvairias sustojimo vietas: poilsio aikšteles, degalines.

Sistema pritaikyta ne tik kompiuteriams, bet ir kitiems mobiliesiems įrenginiams – planšetėms, išmaniesiems telefonams. Tai ypač patogu keliaujant – visur, kur tik yra interneto ryšys, keleivis gali peržiūrėti jam įdomius maršrutų grafikus, žemėlapius, pasirinktos stotelės tvarkaraštį, rasti informaciją apie konkrečią transporto priemonę ir jos atvykimo bei išvykimo laiką. Šią informaciją galima rasti čia:

Kokybiškesni ne tik duomenys, bet ir keliai

Nuo šių metų Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos ima vykdyti projektą „Kelių duomenų elektroninės paslaugos sukūrimas“. Šio projekto tikslas – sukurti pažangią kelių duomenų e. paslaugą, kuria galėtų naudotis ir tie, kurie tuos duomenis teikia, ir tie, kurie jais naudojasi – nesvarbu kokių tikslų turėdami. Tai bus naudinga ir verslui, norinčiam dalyvauti įvairiuose projektuose, pavyzdžiui, tiesti ar remontuoti kelius, ir gyventojams, vengiantiems spūsčių, ir valstybės institucijoms, kurias domina statistika ar bendra informacija apie kelius ir jų būklę.

Keleivis gali peržiūrėti jam įdomius maršrutų žemėlapius, tvarkarašius, grafikus.

Taip pat bus sukurta valstybinės ir vietinės reikšmės kelių turto valdymo informacinė sistema (KTVIS). Ja galės naudotis ne tik Kelių direkcija, bet ir savivaldybių administracijos, kurios yra atsakingos už vietinių kelių tinklo plėtrą ir priežiūrą, bet ir įmonės, kurios remontuoja, prižiūri, tiesia kelius. Aktuali visuomenei informacija bus prieinama ir visiems gyventojams. Bet kuris interneto vartotojas KTVIS portale galės laisvai gauti informaciją apie valstybinės ir vietinės reikšmės kelius, matyti, kas vyksta keliuose: kokios investicijos planuojamos konkrečiame ruože, kiek laiko truks darbai.

Galimybė internete stebėti visus procesus reikš ne tik daugiau atvirumo bei skaidrumo, bet ir mažiau vienas kitą dubliuojančių darbų valstybinių įstaigų darbuotojams: nereikės pakartotinai suvedinėti įvairių duomenų, atsakinėti į tiek daug popierinių užklausų.

Kasdieniniame gyvenime tai reikš, kad efektyviau valdomas kelių turtas leis daugiau dėmesio bei resursų skirti kelių kokybės gerinimui.

Žemėlapis – be baltų dėmių

Nors Lietuva gali pasigirti ir kone kiekviename užkampyje puikiai veikiančiu internetu, tačiau keliaujant su navigacinėmis sistemomis kartais tenka išsitraukti ir paprastą popierinį žemėlapį, nes šių įrenginių gamintojai turi informaciją ne apie visus mūsų šalies kelius.

Tačiau įgyvendinus projektą ateityje tokių baltų dėmių neturėtų likti, nes iš šio portalo bus teikiami ne tik valstybinės, bet ir vietinės reikšmės kelių duomenys, kuriais galės naudotis navigacinių sistemų gamintojai ir kiti verslo atstovai, kurie norės šiuos duomenis panaudoti ar pritaikyti.

Projektas finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis, jį įgyvendinti planuojama iki 2020 metų pabaigos. Iki to laiko bus sukurtos techninės priemonės centralizuotai kaupti ir tvarkyti valstybinės ir vietinės reikšmės kelių turto duomenis. Tiksli informacija apie kelių turtą leis ne tik matyti, kokie darbai buvo ar yra atliekami tam tikrame kelio ruože, stebėti tų darbų pradžios bei pabaigos laiką, eismo ribojimus, bet ir paprasčiau bei tikslingiau planuoti būsimas investicijas.

Sistemoje esantys duomenys bus labai svarbūs bei naudingi Kelių direkcijai, savivaldybėms, įmonėms, teikiančioms kelių statybos, remonto ar priežiūros paslaugas, taip pat visuomenei, kuriai aktuali informacija bus prieinama ir viešai.

Keliautojų patogumui

Keliautojų patogumui jau yra sukurta mobilioji aplikacija lietuvių ir anglų kalbomis „Eismoinfo“. Ji skirta informuoti eismo dalyvius apie eismo sąlygas valstybinės reikšmės keliuose bei per ją teikti pranešimus apie eismo sąlygas.

Su šia aplikacija galima:

• Peržiūrėti informaciją apie eismo sąlygas žemėlapyje: kokia dominančių kelių būklė, orų prognozės, eismo intensyvumas bei ribojimai, net keliuose esančių vaizdo kamerų įrašus.

• Sužinoti apie lankytinas bei poilsio vietas bei reikalingas paslaugas: elektromobilių įkrovos aikštelių adresais, vinječių platinimo vietomis.

• Susiplanuoti maršrutą ir matyti visą aktualią eismo sąlygų informaciją jame: nuo nurodyto kelionės pradžios taško iki pasirinkti tikslo ar poilsiui skirtų aikštelių. Suplanuotame maršruto žemėlapyje arba schematinėje linijoje bus matomi eismo ribojimai, pranešama apie besikeičiančias oro sąlygas ir t.t.

• Gauti pranešimus apie aktualius ar pavojingus įvykius šalia jūsų buvimo vietos ir suplanuoto maršruto likusioje atkarpoje.

• Pranešti apie įvykį kelyje skambučiu arba elektroniniu pranešimu. Pastebėjus kelyje kliūtį, eismo įvykį ar kitą trikdį galima išsiųsti informaciją su nuotraukomis ar filmuota medžiaga Eismo informacijos centro operatoriui ir taip pagreitinti bei palengvinti atsakingų tarnybų darbą.

• Aplikacijos dėka naudoti išmanųjį įrenginį kaip vaizdo registratorių, kuris turės galimybę pažymėti svarbų vaizdo įrašo momentą, kuris išsaugotas telefono atmintyje.

Visi vartotojai per internetinį puslapį www.eismoinfo.lt arba naudodamiesi mobiliąja Eismoinfo programėle gali rasti vietas, kur galima pakrauti elektromobilius, sužinoti, kiek laiko užtruks pakrovimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius