-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išmokti ką nors naujo tiesiog stovint eilėje prie kasos?

Gyvename laikais, kai visa norima informacija lengvų lengviausiai pasiekiama keliais mygtukų spustelėjimais. Regis, norisi tiek daug sužinoti, perskaityti ir įsiminti, tačiau susiduriame su kita šių laikų problema – milžinišku skubėjimu ir laiko stoka. Vis dėlto, būdas bent iš dalies išspręsti šį klausimą yra – pačios įvairiausios mobiliosios programėlės, kurios leis „netyčia“ ištaikytas kelias minutes paversti itin naudingomis.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / 123rf.com

Atvirų duomenų, internete sukauptos informacijos ir puikių idėjų pagalba išmaniesiems telefonams šiais laikais sukurta daugiau nei galima įsivaizduoti. Mobiliosios programėlės leidžia ne tik sužinoti pačius naujausius pasaulyje įvykusius dalykus, šviežiausias naujienas, bet ir išmokti tai, ką seniai planavote – nuo sostinių, meno istorijos, žymiausių pasaulio objektų iki žmogaus kaulų sandaros ar matematikos.

Kone kasdien stovėdami eilėje prie kasos, sėdėdami prie gydytojo kabineto ar laukdami susitikimo pagalvojame – tuščiai iššvaistytos 10, 15 ar daugiau minučių. Būtent per jas galime pasinaudoti mobiliosiomis programėlėmis, o pradėję naudotis, tikrai nustebsime, kiek galima išmokti per kelias savaites. Kokiomis mobiliosiomis mokymosi programėlėmis žmonės naudojasi?

123rf.com/Mobilusis telefonas
123rf.com/Mobilusis telefonas

Praturtinti žodyną

Tarp programėlių išmaniesiems telefonams itin populiarios kalbų mokymosi bei tobulinimo programėlės. Parsisiųsti į telefoną galima didžiosios dalies pasaulio kalbų programėles, kurių sudėtingumo lygiai įvairūs – nuo paprasto kalbos mokymosi, pradedant pagrindinėmis frazėmis, iki žodyno tobulinimo ar kalbų subtilybių.

Pačios programėlių formos taip pat skiriasi. Vienose tiesiog pateikiama naudingiausia informacija, kitose – testai su keliais atsakymo variantais ar įvairios žaidimų formos, kad mokymasis būtų kuo įdomesnis. Naudojantis programėlėmis galima gilinti ir vienos ar kitos kalbos gramatikos žinias – programėlės pateikia viską – nuo taisyklių iki konkrečių užduočių.

123rf.com/Mobilusis telefonas
123rf.com/Mobilusis telefonas

Galiausiai, nemažai naudojami ir mobilieji „vertėjai“, juos renkasi keliaujantys žmonės. Atsisiuntę vertėjo programėlę, į paieškos lauką jie suveda norimą pasakyti frazę, o ekrane netrukus pamato vertimą. Taip smagu pamaloninti šalies, į kurią vykstama žmones, paklausiant – kaip sekasi, ar kito kito būtent jų kalba.

Istorija ir menai

Nerimaujantiems dėl primirštų istorinių žinių ar norintiems pagilinti savo žinias kultūros, menų srityje, taip pat yra išeitis. Istorinių mobiliųjų programėlių – taip pat ne viena. Nuo „Learn World History“, „World war 2 quiz“ iki pačių įvairiausių istorinių viktorinų, apimančių visus laikus ir svarbiausius istorinius įvykius.

Minėtose programėlėse – ne tik gausybė informacijos apie karus, sąjungas, istorines asmenybes, perversmus ir kitus dalykus, bet ir visus šiuos dalykus atsiminti ir reikiamai atmintyje susidėlioti padedantys žaidimai. Nuo paprastų klausimų su keliais variantais, ikonų, kurias turite nuvesti iki vietos, kur vyko vienas ar kitas įvykis, iki kelių įvykių, kuriuos turite susieti ar sudėlioti chronologine seka.

Mažiau populiarios, bet ne ką mažiau naudingos – kultūros ir meno programėles, jomis stengiamasi žmones supažindinti su žymiausiais epochų kūriniais, darbais ir menininkais.

123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas
123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas

Dažnai žmonės renkasi ir kiek paprastesnes, tačiau bendram išprusimui labai talkinančias programėlės. Sakykime, „Famous People – History Quiz“, „100 people who changed world“ ar „World Historical Places“. Praleidę kasdien po kelias minutes prie šių programėlių, sužinosite įdomių faktų apie Shakespeareą’ą, Napoleoną Bonaparte’ą, Michelangelą ir kitas garsias asmenybes arba susipažinsite su Koliziejaus, Didžiosios kinų sienos, Pentagono ar kitų žymių pastatų istorijomis.

Nuo Mendelejevo lentelės iki matematinių formulių

Gausioje mobiliųjų programėlių pasiūloje rasite ne vieną, kuri siūlys išmokti cheminius elementus – ne tik jų trumpinius, bet ir savybes. Išsamiai aprašyti visi Mendelejevo lentelės elementai, grafiškai pavaizduota, kur pasaulyje vieną ar kitą galima rasti, pateikta informacija ne tik apie pačius elementus, bet ir apie jų atradėjus. Programėlėse „Mendelevium“, „Chemical Elements“, „Periodic table“ ar „Chemistry“ sudėta ne tik daugybė naudingos informacijos, ji praturtinta ir atminties žaidimais.

Galbūt pasirodys ir keista, tačiau dėmesio sulaukia ir įvairiausi anatominiai žaidimai – „Teach me anatomy“, „Human Anatomy“, „Anatomy Quiz“ ir kt. Programėlėse – nuo paprasčiausių kūno dalių iki konkrečių kaulų, ląstelių ar raumenų pavadinimų, vidaus organų veiklos, jų funkcijų apibūdinimo. Išmaniosiose programėlėse pateikiama ne tik teorinė informacija, įvairiausi žaidimai ir testai, bet ir trumpi paaiškinantys vaizdo klipai ar itin detalios bei informatyvios nuotraukos.

Matematikams ir skaičių mylėtojams pasirinkimo dar daugiau – nuo bendrųjų matematikos taisyklių ir formulių, paprastučių uždavinių iki sudėtingų sprendinių ir teoremų. Su programėlėmis „Maths formula“, „Math Tricks“, „Mathematics“ ir daugybe kitų programėlių mėgstantiems skaičiuoti kelios laisvos minutės tikrai neprailgs. Svarbu, paminėti, kad greta rimtų matematinių sprendinių galima rasti išmaniųjų matematinių programėlių vaikams, kurios padėtų jiems išmokti skaičiuoti, daugybės lentelės ar kitų paprastesnių uždavinių.

123rf.com nuotr./Vaikinas su telefonu
123rf.com nuotr./Vaikinas su telefonu

Seniai norėjote išmokti visų valstybių vėliavas, sostines, upes ar kalnus? Išmaniosios mobiliosios programėlės gali pasiūlyti ir tai, tiesą sakant, ir dar daugiau. Geografinių programėlių yra daugiau nei galima įsivaizduoti – nuo „All world capitals“, „Flags of all world countries“, „World Map Quiz“, „Geography Time“ ir daugybės daugybės kitų. O jų pateikiami mokymosi būdai patys įvairiausi – spėti valstybių vėliavas ar kontūrus, pažymėti pasaulio žemėlapyje upes, kalnus, ežerus ar išsiaiškinti, kiek vienas miestas ar valstybė nutolę vieni nuo kitų.

Tai – tik dalis dalykų, kurių galima išmokti, parsisiuntus vieną ar kitą mokymosi programėlę į išmanųjį telefoną. Programėlių parduotuvės turi ką pasiūlyti ir astronomijos, biologijos, muzikos, dailės ar net kulinarijos mėgėjams. Tereikia pasiryžti ir bergždžias minutes paversti vertingomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius