-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas išdygs prieš jūsų langus? Atsakymai – internete

Žmonės dažnai skundžiasi, kad nusipirko butą su gražiu vaizdu, bet po metų kitų ten išdygo daugiabutis. Visuomenės nepasitenkinimą sukelia ir miestuose vykdomos įvairios statybos, apie kurias daugelis sužino tada, kai atvyksta statybinė technika.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Taip atsitinka, nes nėra galimybės greitai ir patogiai sužinoti, kas ir kada planuojama konkrečiose teritorijose.

Bet Aplinkos ministerija šiuo metu jau įgyvendina projektą „Pažangių elektroninių paslaugų, susijusių su teritorijų planavimu, plėtra (EPTP)“, kuris leis išspręsti šiuos ir daugelį kitų klausimų.

Apie naujas elektronines paslaugas ir tai, kuo jos bus naudingos, kalbamės su projekto vadove Aušra Balsyte.

– Kas naujo numatoma teritorijų planavimo srityje?

– Pagrindinis tikslas, kad teritorijų planavimo procesai ir jų stebėsena vyktų sklandžiai, patogiai, ir tai būtų daroma teikiant kokybiškas elektronines paslaugas. Todėl šio projekto metu numatoma sukurti Topografijos, inžinerinės infrastruktūros, teritorijų planavimo ir statybos elektroninius vartus, t.y. sukurti teritorijų planavimo, jo stebėsenos ir statybos procesų interneto portalą, kuris leistų greitai pateikti informaciją suinteresuotiems asmenims.

Žmonės pasigenda informacijos apie teritorijoje taikomus reglamentus, žemės paskirtį

Šiuo metu informacinius pranešimus privaloma teikti registruotais laiškais, tačiau neretai teritorijų planuotojai gauna skundus, kad žmonės nėra informuoti apie konkrečios teritorijos planavimą, pradėtus vykdyti statybos ar kitus darbus. Dėl sistemos trūkumų kartais sudėtinga priimti reikiamus sprendimus, jie užsitęsia. Taip pat ir privalomas informacijos viešinimas skirtingose informaciniuose šaltiniuose reikalauja dvigubų sąnaudų, tai nėra patogu.

Iki šiol nėra galimybės pasirinktoje teritorijoje centralizuotai gauti informaciją apie joje ar gretimai vykstančius teritorijų planavimo proceso ir jo įgyvendinimo rezultatus. Žmonės pasigenda informacijos apie teritorijoje taikomus reglamentus, žemės paskirtį.

Šiuo metu teritorijų planavimo procesas kompiuterizuotas – yra sukurtos ir veikia 3 informacinės sistemos ir registrai, tačiau visas teritorijų planavimo procesas bei jo stebėsena atliekami skirtingose informacinėse sistemose. Taip pat dalis veiksmų atliekama skirtingose savivaldybėse, o teikiamos e. paslaugos nėra pakankamai patogios paslaugų gavėjams. Siekiant išspręsti aktualias problemas, numatoma sukurti naują portalą.

Jis bus labiausiai naudingas tiems, kurių darbas ar profesija siejasi su teritorijų planavimu, bei dirbantiems valstybinę priežiūrą atliekančiose institucijose. Tai būtų labai naudinga ir teritorijų planavimą stebintiems asmenims bei visai suinteresuotai visuomenei. Juk jie galėtų teikti pasiūlymus ar kitaip reaguoti į numatomus pokyčius jų kaimynystėje.

– Kokių galimybių suteiks naujos elektroninės paslaugos?

Įgyvendinus projektą žmonės bus informuojami apie visus jiems aktualius klausimus elektroniniu būdu, taigi nereikės siųsti popierinių užklausų ir laukti tokių pat atsakymų. Visi besidomintys galės patys portale stebėti teritorijos planavimo darbus. Bus sukurta ir vaizdinė priemonė, iliustruojanti visus planuojamus darbus ar pokyčius.

Visos naujai sukurtos paslaugos bus prieinamos per vienus centralizuotus vartus. Žmonės galės naudotis ne tik „Planuoju teritoriją“ ir „Stebiu teritorijos planavimą“ e. paslaugomis, bet ir kitomis naujomis e. paslaugomis „Reikia geodezinių tyrinėjimų“, „Projektinių topografinių ir inžinerinės infrastruktūros objektų erdvinių duomenų pateikimas tikrinti, tvarkyti ir viešinti“, „Statau namą“.

infografikas_teritoriju planavimas
infografikas_teritoriju planavimas

Pažangių elektroninių paslaugų, susijusių su teritorijų planavimu, plėtros projektas įgyvendinamas panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius