Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesesnė kasdienybė: mobiliosios programėlės, kurios pakeis jūsų gyvenimą

Dažno šių laikų žmogaus kasdienybė panaši į stipriai įsisukusį tornadą. Sudėlioti viską į vietas ir pasimėgauti gyvenimu, regis, nėra kada, nes mintys nuolat mažiausiai keliais žingsniais lenkia veiksmus. Nerandate laiko net registracijai pas gydytoją ar apsipirkimui, į planuotus susitikimus vėluojate arba juos visai pamirštate, ką jau kalbėti apie tai, kad reikia susimokėti mokesčius, o jei dar susitvarkyti kokius dokumentus...
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / 123rf.com nuotr.

Iš tiesų, gyvenimo stilius ir tempas keičiasi labai sparčiai, tačiau žmogus toli gražu nėra priverstas gyventi naujame pasaulyje su senojo atributais. Naujovių, padedančių žmogui sustyguoti laiką, darbus, dienotvarkę, finansus, įveikti kasdienius rūpesčius, o galiausiai – net praskaidrinti nuotaiką – apstu.

Nuo mokesčių mokėjimo, dokumentų pildymo, apsipirkimo iki elementaraus muzikos klausymosi ar paprasto žaidimo – suteikti sau galimybę visa tai atlikti tiesiog telefonu žmogus gali vos per kelias sekundes. Tam tereikia atsisiųsti reikiamą mobiliąją aplikaciją.

Kalbėti apie tai, kad pasaulyje mobiliųjų programėlių yra gyvas velnias – jos patenkina pačius įvairiausius žmogaus poreikius – net nereikia. Statista.com duomenimis, 2016 metų birželį „Android“ sistemos vartotojai galėjo atsisiųsti per 2,2 milijono programėlių, o besinaudojantys „Apple's App Store“ – daugiau nei 2 mln.

2016 metų birželį „Android“ sistemos vartotojai galėjo atsisiųsti per 2,2 milijono programėlių, o besinaudojantys „Apple's App Store“ – daugiau nei 2 mln.

Mobiliųjų programėlių įvairovė išties stulbinanti – kiekvienam pagal poreikį ar pomėgį, taigi kiek jos palengvina kiekvieno gyvenimą, priklauso nuo to, kiek ir kokių programėlių žmogus naudoja. Jūsų dėmesiui – keli kasdienio gyvenimo žingsniai, kuriuos įvairios mobiliosios programėlės pakeičia kardinaliai.

Galvoje – chaosas

Vakaras, kai negali užmigti dėl galvoje besisukančių minčių, ką būtino reikia padaryti ir ko nepamiršti rytoj – ne retam pažįstamas. Dalis į šį nerimą atsakytų paprastu patarimu – užsirašykite viską, ką turite nuveikti. Tačiau gyvenantieji iš tiesų beprotišku tempu turėtų ir kontrargumentų. Užsirašyti – dar ne viskas.

Visų pirma, nuolat negali žiūrėti į užrašus, o atvejai, kai pasižiūri ir supranti, kad paskambinti ar susisiekti jau pavėlavai, išbalansuoja dar labiau. Ką jau kalbėti apie tai, kad užrašų knygutę gali palikti tiesiog namuose ar ant stalo išbėgdamas iš biuro.

Mobiliųjų programėlių parduotuvėse aplikacijų, galinčių padėti „suvaldyti“ dienos chaosą, yra šimtai. Patogiausių nemokamų laiko ir dienos planavimo programėlių topuose linksniuojami programėlių „aCalendar“, „Day planner“, „To-do list“, „Personal assistant“, „Smart Calendar“ ar „Project Manager“ pavadinimai.

123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas
123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas

Jų atliekamų funkcijų įvairovė labai skiriasi – nuo tarnaujančių tiesiog kaip elektroninis kalendorius iki tokių, į kurias įrašius naujus vienos ar kitos dienos įrašus iš naujo perplanuojama dienotvarkė – pagal laiką ar svarbą. Yra ir tokių, į kurias rašyti pastabų jau nebereikia – užtenka norimą pasižymėti įvykį ištarti balsu, jis įrašomas ir pridedamas į dienotvarkę.

Tokio pobūdžio mobiliosios aplikacijos leidžia ne tik produktyviau planuoti dieną, taupyti laiką, bet ir nervus. Kai nuolat žinai, kad ryte nereikės sukti galvos – vos spustelėjęs mobiliojo mygtuką išvysi dienos planus, o valandą ar pusvalandį prieš svarbų įvykį gausi signalą, gali ramiau atsikvėpti.

Nemaža dalis institucijų dirba tokiu laiku, kad prieš darbą ar po jo nuvykti į jas tiesiog nespėji.

Išvengti eilių ir taupyti laiką

Perskaitę patarimą parsisiųsti Elektroninių valdžios vartų mobiliąją programėlę, veikiausiai galvojate – gal kažkas juokauja? Kam ji galėtų būti reikalinga, tačiau įvertinę tai, kiek sutaupytumėte brangaus laiko ja naudodamiesi, apsigalvotumėte. Galbūt naudotis ja išties nereikėtų kasdien ar taip dažnai, kaip, sakykime, dienos planavimo programa, tačiau laiko sutaupytumėte galbūt dar daugiau.

Įsivaizduojant vykimą iki, pavyzdžiui, „Sodros“ ar kitos institucijos, laukimą eilėse, dokumentų pildymą vietoje, greičiausiai ir grįžimą dar kartą dėl vienos ar kitos paraiškos, tikrai pradingsta ūpas tai daryti. Antra vertus, nemaža dalis institucijų dirba tokiu laiku, kad prieš darbą ar po jo nuvykti į jas tiesiog nespėji. Taigi pasirinkimai keli – arba aukoti savo valandas tuščiam stoviniavimui eilėse ir burbėjimui, arba atlikti viską paprastai ir greitai. Kad ir mobiliąją programėle.

Daugybę paslaugų – nuo gyvenamosios vietos deklaravimo, automobilio registracijos, vaiko gimimo įregistravimo iki pašalpų paraiškų – galite atlikti tiesiog gerdami kavą ir rankoje laikydami telefoną, kuriame įdiegta mobilioji aplikacija „ePaslaugos“.

123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas
123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas

Netikėtai neužklups

Dar vienas puikus įrankis, kurį visada pravartu turėti po ranka – orų prognozės mobilioji programėlė. Pastarųjų detalumas ir funkcijos taip pat skiriasi. Vienos gali nusakyti preliminarias orų prognozes mėnesio laikotarpiui, tai pravartu, jei planuojate keliones, kitos iš pat ryto jus gali informuoti, kaip pavalandžiui keisis orai artimiausią dieną. Sužinosite, nuo kurios valandos pradės lyti, kada pasirodys saulė, kokios temperatūros laukti ryte, kokio intensyvumo lietus ar stiprumo vėjas gali užklupti.

123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas
123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas

Tarp geriausių orų prognozių mobiliųjų aplikacijų minimos tokios kaip „Weather“, „Google Now“, „Eye in the Sky Weather“, „Acuweather“, „Google Now“ ir „Go weather forecast“. Lietuviai yra pamėgę ir „Gismeteo“ mobiliąją aplikaciją. Šios programėlės taip pat prisidės prie dienos planavimo, lietus ne tik neužklups jūsų netikėtai einant į susitikimą, bet ir nevėluosite į jį dėl kamščių per liūtį, mat viską būsite numatę.

Apsipirkimas – ne paskubomis

Užlėkę vakare į parduotuvę viską griebiate paskubomis – išalkę jau ir jūs, ir šeima. Kaip visada namie prisimenate, kad pamiršote tai, ko labiausiai reikia. Širstate ant savęs – viskas per skubėjimą, tačiau išeitis tam yra.

Internetu įsigyti galima ne tik drabužių, buitinės technikos, baldų ir dar galybę visko, bet ir užsisakyti maisto – konkrečiu laiku, gerai apgalvotas sąrašas pirkinių – tiesiog prie jūsų durų. Ilgai stovėti kamščiuose po darbo, lakstyti po parduotuvę ir viską tempti į namus – neabejotinai užtrunka laiko, o čia – viskas kelių mygtukų paspaudimu.

123rf.com nuotr./Pirkimas internetu
123rf.com nuotr./Pirkimas internetu

Sudaryti prekių krepšelį galite gulėdami lovoje prieš miegą, pietaudami, važiuodami liftu – bet kur, vėliau nurodote adresą, pasirenkate prekių pristatymo laiką ir viskas. Svarbiausia tik turėti telefoną ir vienos iš Lietuvoje šią paslaugą siūlančių įmonių mobiliąją programėlę – „Barbora“ arba „ZZZ“.

Vis keliate klausimą, kur dingsta jūsų pinigai, kai kolegos puikiausiai telpa į savo uždarbio rėmus?

Tvarka ne tik galvoje, bet ir piniginėje

Kišenėje švilpauja vėjai. Vis keliate klausimą, kur dingsta jūsų pinigai, kai kolegos puikiausiai telpa į savo uždarbio rėmus? Išvada – jums trūksta finansinio raštingumo. Aišku, į šią problemą reikėtų atkreipti itin didelį dėmesį, tačiau palaikyti finansinę drausmę mobiliosios aplikacijos tikrai gali jums padėti.

Tokio pobūdžio programėlės, visų pirma, reikalauja ir paties naudotojo sąžiningumo. Norėdami racionaliai sudėlioti finansus, į programėlės grafas turite suvesti visas savo išlaidas, nė kiek nesukčiaudami.

Geriausiai tokios programėlės veikia tada, jei naudojatės tik banko kortele, taip visos išlaidos automatiškai yra dedamos į tam tikras grafas, ir jūsų finansiniai įpročiai analizuojami iš karto. Mėnesio pabaigoje programėlė jums aiškiai parodys jūsų silpnybes, kur daugiausiai išleidžiate pinigų, kur galėtumėte, reikėtų pataupyti.

123rf.com nuotr./Finansų tvarkyklė
123rf.com nuotr./Finansų tvarkyklė

Minėto tipo mobiliosios aplikacijos gali ir dar daugiau – įvertinusios uždarbį, išlaidas ir finansinius poreikius, apskaičiuoja, kiek galite atidėti santaupoms, kiek turite išleisti kas dieną, kad paskutinę dieną prieš atlyginimą nebūtų baisu pažvelgti į sąskaitos likutį.

Minėto tipo mobiliosios aplikacijos gali ir dar daugiau – įvertinusios uždarbį, išlaidas ir finansinius poreikius, apskaičiuoja, kiek galite atidėti santaupoms.

Vienos iš populiariausių tokio pobūdžio aplikacijų – „The Pocket Money Financial Planner“, „Money Wise“, „PocketGuard“, „Spendbook“ ir pan. Lietuviai neretai savo finansus planuoti renkasi mobiliąją aplikaciją „Mano piniginė“.

Sveikai gyvensenai

Norintiems sulieknėti, sekti savo mitybą, žinoti, kiek kalorijų suvalgo, o kiek jų sudegina per dieną, taip pat mobiliųjų programėlių parduotuvėse yra šimtai pasirinkimų. Nemokamų aplikacijų, skaičiuojančių žingsnius, nubėgtus kilogramus, greitį, pulsą ir kitus reikiamus rodiklius pasirinkimas didžiulis – nuo įvairiausių bėgimo programėlių kaip „Runkeeper“, „Nike running“, „Runtastic“ iki paprasto ėjimo – „Everybodywalk“, „CharityMiles“ ar daugybė kitų.

Aplikacijų, skirtų norintiems padailinti savo figūrą, taip pat netrūksta. Suvedus savo amžių, lytį, svorį ir daugybę kitų veiksnių, vėliau tereikia „informuoti“ programą apie tai, ko ir kiek valgai, kiek kalorijų buvo maiste, kiek išgėrei vandens geri. Galbūt iš pažiūros tai atrodo sudėtinga, tačiau iš tiesų – vos kelias sekundes, juk programa pati sumuoja ir analizuoja jūsų dienos, savaitės, mėnesio ar daugiau mitybos režimą.

Vienomis geriausių šios srities mobiliųjų aplikacijų įvardijamos tokios kaip „TrueFood“, „Foodtripping“, „Calorie Counter and Food Diary“, „Lose it“ ir kitos. Panašaus tipo mobiliają aplikaciją pavadinimu „Žinau kiek sveriu“ yra sukūrę ir lietuviai.

Mobiliųjų programėlių iš tiesų yra tiek, kad jos galėtų ne tik palengvinti, bet ir praskaidrinti kone kiekvieną žmogaus žingsnį. Pradedant muzika, piešimu, fotografavimu, dizainu, švietimu, transporto ar kelionių paslaugomis, o baigiant tokiomis aplikacijomis kaip, pavyzdžiui, metimo rūkyti ar vestuvių planavimo programėlės. Taigi susirasti tokią, kurią išbandęs nenorėtų išsitrinti, tikrai galėtų susirasti kiekvienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius