Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar gamta mūsų nesunaikins per 30 metų?

Ketvirtojoje ciklo „Rytoj, po 30 metų“ tinklalaidėje – pokalbis apie tai, kaip klimato ciklai ir žmogaus veikla vienija pastangas keisdami mus supančią aplinką. Prezidentas Valdas Adamkus, sveikos gyvensenos ekspertė, autorė Guoda Azguridienė ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sutaria – klimato kaita yra toks rizikingas reiškinys, kad viliantis laimingos ateities, reikia kliautis didėjančiu žmogaus sąmoningumu.
iliustracija
Ar gamta mūsų nesunaikins per 30 metų? / SEB nuotr.

Guoda Azguridienė: Aš abejočiau, ar šiandien žmogus save laiko integralia gamtos dalimi. Netgi yra tokia pozicija, kad mes gamtą perkurti galime patys. Žmonių klonai, embrionų auginimas, genetiškai modifikuoti produktai... Kita vertus, kartu stiprėja ir tas priešpriešinis pasakymas, kad mes vis dėlto esame gamtos dalis. Man labai įdomu šitas ideologinis susikirtimas. 

Valdas Adamkus: Kai prieš 40 metų prasidėjo ekologinis sąjūdis, buvo prognozuojama, kad įvyks staigus lūžis atgaunant ekologinę pusiausvyrą, nes visuomenės buvo įžvelgta, kad mes patys einame žemyn griaudami tai, kas yra natūralioje gamtoje. Kai pasižiūriu į rezultatus šiandien, daug kas yra atstatyta, bet problemos nėra užsibaigusios. Nuo to laiko jau prabėgo 40 metų, tad sunku būtų pasakyti, kiek trunka tas persilaužimas. 

Gitanas Nausėda: Aš skirčiau asmenybės savivoką, t.y. savęs suvokimą kaip integralią gamtos dalį, ir valstybės savivoką, t. y.  valstybės kaip žmonių bendruomenės savivoką. Asmens savivokai pasikeisti reikia tam tikro laiko. O valstybės savivoka yra glaudžiai susijusi su tuo, kad šiandien elgtis ekologiškai yra vis dar brangiau negu elgtis taršiai, įprastai. Žmonija kol kas yra nepasirengusi daryti ryškesnių žingsnių,  dėl to suras daugybę pasiteisinimų, ir tie pasiteisinimai bus daugiau ekonominės kilmės. 

Guoda Azguridienė: Taip, kartais ekonomiškai tai vis dar nenaudinga – rinktis, kad ir tuos pačius ekologiškus produktus, kad ir skalbiklius, kurie patenka į vandenį. Vis daugiau žmonių perka juos būtent dėl gamtos. Tai labai svarbu. Mėgstu sakyti, kad gamtai daug svarbiau, kad 1000 žmonių vienu procentu sumažintų teršimą negu 1 procentas žmonių šimtu procentų nebeterštų. Čia labai svarbus masės efektas. Jaunimas tai tikrai imliai perima. 

Valdas Adamkus: Būtent. Ir tam reikia visų žmonių nusiteikimo. Reikia ekologinio auklėjimo ne tik mokykloje, bet ir šeimoje. Jeigu žmogus neišaugs tokioj aplinkoj brangindamas gamtą ir suvokdamas, kad tai yra mūsų neatstatomas turtas, jeigu mes jį sunaikinsime, galėsime apie diskutuoti dar trisdešimt metų, tačiau visus juos eisime ne pirmyn, o atgal. 

Visą laidos įrašą galite rasti čia.

VIDEO: Lietuva rytoj, po 30 metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius