Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vietoj žiemkenčių Lietuvoje po 30 metų auginsime ananasus?

Ketvirtojoje ciklo „Rytoj, po 30 metų“ tinklalaidėje – pokalbis apie tai, kaip klimato ciklai ir žmogaus veikla vienija pastangas, keisdama mus supančią aplinką. Prezidentas Valdas Adamkus, sveikos gyvensenos ekspertė, autorė Guoda Azguridienė ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sutaria – klimato kaita gali atverti daug naujų galimybių Lietuvai, tačiau rizikos taip pat gausios ir nenuspėjamos.
iliustracija
Valdas Adamkus, Goda Azguridienė ir Gitanas Nausėda / SEB nuotr.

Gitanas Nausėda: Jeigu toks klimato atšilimo tempas laikysis, ar neprasidės gyventojų migracija iš pietinių į šiaurines valstybes ieškant vandens, normalios temperatūros, pragyvenimo? Šia prasme Lietuva galėtų atsidurti palankioje klimatinėje juostoje, ko nebūtų galima pasakyti apie šiandieninę Pietų Prancūziją, kuri gal ne po trisdešimties metų, bet po ilgesnio laikotarpio gali virsti panašia vieta kaip dabartinis Marokas ar Tunisas.

Manau, kad net ne po trisdešimties metų, o daug greičiau gėlas vanduo gali tapti labai rimta Lietuvos eksporto preke, - sakė G.Nausėda.

Trisdešimties metų perspektyvoje nenuvertinkime ir gėlo vandens reikšmės, kuri taps kritiškai svarbi. Kalbu apie požeminį vandenį, kurio ištekliais Lietuva tikrai labai išsiskiria. Manau, kad net ne po trisdešimties metų, o daug greičiau gėlas vanduo gali tapti labai rimta Lietuvos eksporto preke.

Guoda Azguridienė: Yra ir daugiau perspektyvų. Kad ir erdvė. Lietuvos horizontas pakankamai giedras, neužstatytas, nes Lietuva gana retai apgyvendinta. Šiandien dar galima lengvai nusipirkti sklypą, kur tau kaimynas neliptų ant galvos.

Jeigu mes paimsime visą Vakarų Europą, aš matyčiau ir iš ten emigracijos srautus, nes žmonės norės daugiau erdvės. Erdvės poreikis, manau, bus vienas iš tų, kuris labai augs, o jo pasiūla mažės.

Būtina siekti tam tikros pusiausvyros tarp ekologijos ir technologijos pažangos, - kalbėjo V.Adamkus.

Valdas Adamkus: Bet paimkime kitokius skaičiavimus. Kiek pamenu, Jungtinės Amerikos Valstijos yra paskaičiavusios, kad užtenka 5 proc. Šiaurės ašigalio atšilimo, kad vandens lygis pakiltų taip, jog užpiltų tokį didmiestį kaip Mineapolis.

Dar keletas kitų miestų šiaurinėse valstijose, vandenynų pakrantėse, sulauktų 2-3 m. vandens lygio kilimo, kas paralyžiuotų šiuos miestus. Todėl būtina siekti tam tikros pusiausvyros tarp ekologijos ir technologijos pažangos.

Gitanas Nausėda: Ar mes pasirengę kitiems su klimato atšilimu susijusiems pokyčiams, žemės kultūrų pasikeitimui, galbūt išnykimui tų produktų, kuriais mes šiandien pagrįstai didžiuojamės? Ta pačia juoda duona, nes nebebus žiemkenčių, tiesiog nebebus galima jų išauginti. Klausimas, ar Lietuva yra tam pasirengusi. 

Visą laidos įrašą galite rasti čia.

VIDEO: Lietuva rytoj, po 30 metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius