Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duris atvėręs „Halės bistro“ – žingsnis keisti turgaus veidą

„Halės bistro“ vadovė Nomeda Kuodienė teigė niekada nebuvusi iš tų, kurios ne vienerius metus svajoja kada nors įkurti savo įmonę ar tapti verslininke. Tai, kad moteris su drauge įsteigė didriestainius, dar vadinamus beigeliais, siūlančią kavinę Halės turguje, greičiau gyvenimo atsitiktinumas ar sėkmė nei ilgai brandintas siekis.
Beigeliai
Beigeliai / „Halės bistro“ nuotr.

Vis dėlto, N.Kuodienė tikino, kad tai, kuo užsiima dabar – jai teikia didelį džiaugsmą, ir sėkmingą verslo formulę ji mato tik vieną – kai dirbi, kas patinka, tai pamėgsta ir žmonės, o tada atkeliauja ir pelnas. Verslininkė neabejojo, kad šarmo jos veiklai prideda ir tai, kad bistro įkurtas turguje: „Kituose miestuose turgus yra vienas lankomiausių objektų, gyvas organizmas, esu tikra, kad ir mūsų turgus turi keistis.“

Kelionės idėja

Pirmoji mintis įkurti verslą N.Kuodienei ir jos draugei kilo atostogų metu – beslidinėjant. „Kaip dažnai būna, kalbėjome lyg tarp kitko. O gal kokį versliuką? Žodis po žodžio, mintį regzti padėjo ir antrosios pusės, kol galiausiai sugalvojo Vilniaus centre vasarą prekiauti natūraliu šaldytu jogurtu“, – prisiminė „Halės bistro“ savininkė.

Prekyba jogurtu sekėsi neblogai, tačiau pasibaigus vasarai, teko galvoti – kas toliau? „Buvome nusipirkusios šaldytuvus, įrangą. Svarstėme, kur ją dėti? Natūralu, kad pradėjome galvoti apie naują kryptį“, – dėstė verslininkė.

Beigelių idėja kilo taip pat atsitiktinai, kaip ir prekyba jogurtu, pasakojo N.Kuodienė. „Mes su drauge daug keliaujame ir nutiko toks sutapimas. Kone tuo pačiu metu aš beigelių paragavau Niujorko kavinėje, o ji – Roterdame. Taigi kilo mintis – kodėl gi jų nepasiūlius lietuviams?“ – kalbėjo „Halės bistro“ įkūrėja.

„Halės bistro“ nuotr./Beigelis
„Halės bistro“ nuotr./Beigelis

Svarbiausia – motyvacija

„Didriestainiai populiarūs daugelyje pasaulio šalių, o štai Lietuvoje dar nelabai. Keisčiausia, kad beigeliai yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kulinarinis paveldas, žydai juos pradėjo gaminti būtent šiose žemėse. Taigi nutarėme, kad mintis juos atgaivinti yra gera“, – atviravo N.Kuodienė. Pasak jos, iki šiol didriestainiai nebuvo prigiję veikiausiai dėl ne itin lengvo jų gaminimo būdo, tačiau draugių noras ir pasiryžimas buvo didžiulis.

Mano draugams tai buvo labai keista, nes niekada nebuvau virtuvės mėgėja. Pyragas mano namuose būdavo šventė, o dabar tapo kone įprastu dalyku, – atviravo N.Kuodienė.

„Mano draugams tai buvo labai keista, nes niekada nebuvau virtuvės mėgėja. Pyragas mano namuose būdavo šventė, o dabar tapo kone įprastu dalyku“, – su šypsena pasakojo verslininkė, prisiminusi, kiek beigelių judvi su drauge iškepė, kad pagaliau atrastų reikiamą receptą. Pastarąjį, kaip ir viską, moterims reikėjo susikurti pačioms – po ilgų paieškų internete ir daugybės bandymų virtuvėje.

N.Kuodienė džiaugėsi, kad įkurti verslą Lietuvoje nėra sunku, priešingai nei mano dauguma. „Pačią įmonę užregistravome internetu. Reikiamus dokumentus, licencijas susitvarkėme per kelis mėnesius. Aišku, užtruko laiko sužinoti, ko reikia, kur reikia kreiptis, bet labai norint – viskas įmanoma. Džiaugiuosi, kad verslui yra suteikiama galimybių nesunkiai pasiimti paskolą, mums jos reikėjo visai įrangai susipirkti, patalpų nuomai, taigi ir pasinaudojome „Invegos“ siūloma lengvatine paskola iš Verslumo skatinimo fondo.“

Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamo Verslumo skatinimo fondo paskolos – tai reali pagalba pradedantiems verslą ir ieškantiems finansavimo. „Halės Bistro“ savininkė viena iš 1158 verslininkų, pasinaudojusių šios priemonės galimybėmis įgyvendinti savo verslo idėją.

Paklausta, kas vis dėlto svarbiausia, norint įkurti savo verslą, N.Kuodienė neabejojo, kad stiprus noras. „Viskas priklauso nuo paties žmogaus, jei nori – imi ir darai. Negalvoji, ką pasakys kiti, gali ar ne. Imi ir darai. Aš manau, kad žmogus gali visko išmokti, tačiau tik jei tam turi motyvacijos“, – neabejojo verslininkė.

„Halės bistro“ nuotr./Beigeliai
„Halės bistro“ nuotr./Beigeliai

Turgus turi keistis

Halės turguje įsikūręs „Halės bistro“ yra apsuptas mėsomis, daržovėmis nukrautais prekystaliais, vaistų ir paklodžių paviljonais bei kitais turgui įprastais vaizdais. Ar tai tinkama aplinka jaukiai nedidelei vakarietiško stiliaus kavinei? N.Kuodienė neabejotinai atsako „taip“.

„Svarstymų, kur nuomotis patalpas, buvo. Tačiau Halės turgus pasirinktas neatsitiktinai. Daugelyje pasaulio šalių turgus yra kone miesto veidas, žmonės ateina ten ir apsipirkti, ir pavalgyti, jis lyg gyvas organizmas. Mūsų miestuose kol kas kitaip, tačiau manau, kad turgus privalo keistis, nes toks, koks jis yra dabar, tiesiog pasmerktas žlugti“, – tikino verslininkė.

„Halės bistro“ nuotr./„Halės bistro“
„Halės bistro“ nuotr./„Halės bistro“

N.Kuodienė neabejojo, kad senamiestyje ar galbūt net Kalvarijų turguje pardavinėdama beliašus uždirbtų daugiau, tačiau verslas – ne tik pinigai. „Nenoriu sakyti, kad dirbama ne dėl jų. Kitaip verslas būtų tik labai brangus malonumas. Tačiau man atrodo, kad sėkmingo verslo schema tik tokia: kai darai, kas miela, tuo įtikini ir kitus, o tada ir atsiranda pinigai“, – kalbėjo pašnekovė.

Verslininkė pabrėžė, kad vienas svarbiausių dalykų yra sukurti žmogui malonią atmosferą. „Juk mes viską vertiname per emociją. Užeini ir jauti, tau patinka čia ar ne. Taigi – interjeras buvo labai svarbus. Tokį, koks jis yra, sugalvojome pačios su drauge. Ir manau, kad mums pavyko“, – šypsojosi N.Kuodienė.

„Halės bistro“ įkūrėja teigė, kad gruodžio mėnesį duris atvėrusi kavinė tampa vis populiaresnė, užsuka ir vietinių, ir turistų. Per dieną vidutiniškai iškepama apie 100 beigelių – tačiau siekiai daug didesni. Atsiranda vis daugiau norinčių didriestainius išsinešti, taigi jau su turimais pajėgumais išsiversti tampa vis sunkiau, netolimuose planuose yra ir nedidukė kepyklėlė. N.Kuodienė neslėpė, kad nedrąsiai pagalvoja kada nors atidaryti ir dar vieną bistro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius