-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgai nedirbantiems žmonėms – naujos galimybės įsitvirtinti darbo rinkoje

​„Beveik 4 tūkst. – tiek bedarbių jau pasinaudojo ilgai iškritusiems iš darbo rinkos skirtu projektu „Ilgalaikių bedarbių įdarbinimo rėmimas“. Šiuo metu daugiau kaip 31 proc. visų Lietuvos darbo biržos registre esančių bedarbių yra ilgalaikiai. Skatinant jų integraciją nuo praėjusių metų rugpjūčio įgyvendinamas ESF lėšomis finansuojamas projektas „Ilgalaikių bedarbių įdarbinimo rėmimas,“ – praneša Lietuvos darbo birža.
Darbo paieškos.
Darbo paieškos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Darbdaviai, savo įmonėse įdarbindami papildomai darbo rinkoje remiamus bedarbius, ne tik suranda trūkstamų darbuotojų, bet ir už kiekvieną įdarbintą asmenį numatytą laikotarpį gauna finansinę valstybės paramą.

Gausiausia projekto priemonė – įdarbinimas subsidijuojant – padeda bedarbiams įveikti priežastis, kurios trukdo įsidarbinti ir konkuruoti darbo rinkoje. Darbdaviai, savo įmonėse įdarbindami papildomai darbo rinkoje remiamus bedarbius, ne tik suranda trūkstamų darbuotojų, bet ir už kiekvieną įdarbintą asmenį numatytą laikotarpį gauna finansinę valstybės paramą – mokamos subsidijos darbo užmokesčiui ir iš dalies kompensuojamos valstybinio privalomojo socialinio draudimo įmokos.

Nuo projekto pradžios šią priemonę įgyvendino per 1,3 tūkst. šalies darbdavių, o įdarbinimas buvo remiamas 1,7 tūkst. darbo biržos siustų ekonomiškai neaktyvių žmonių. Daugiausiai bendradarbiavo įmonės, užsiimančios administracine ir aptarnavimo veikla, apdirbamąja gamyba, didmenine ir mažmenine prekyba, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės bei statybos veiklomis.

Projekte dalyvaujantiems ilgalaikiams bedarbiams sudarytos galimybės įgyti ar tobulinti kvalifikaciją.

Projekte dalyvaujantiems ilgalaikiams bedarbiams sudarytos galimybės įgyti ar tobulinti kvalifikaciją, įgyti kompetencijų, trūkstamų darbo įgūdžių tiesiogiai darbo vietoje, o pasinaudojus bedarbių teritorinio judumo rėmimo priemone, jiems gali būti kompensuojamos kelionės ir apgyvendinimo išlaidos.

Ilgalaikiai bedarbiai – darbo ieškantys žmonės iki 25 metų, kurių nedarbo trukmė viršija 6 mėnesius, ir asmenys nuo 25 metų, kurių nedarbo trukmė viršija 12 mėnesių, skaičiuojant nuo įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje dienos. 2015 m. gegužės mėn. šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 48,2 tūkst. ilgalaikių bedarbių – 8,9 proc. mažiau nei metų pradžioje.

Lietuvos darbo biržos duomenų registre gegužės 1 d. visoje šalyje buvo 155,6 tūkst. bedarbių.

Sėkmės istorija

Kartais ilgokai tenka ieškoti savojo pašaukimo, kad atrastum pilnatvę darbinėje veikloje. Ir nesvarbu, kad praeityje liko intensyvi finansininkės veikla ir didelis darbo stažas. Taip nutiko širvintiškei Aldonai Marcinkevičienei, du dešimtmečius dirbusiai finansų ir apskaitos srityje, darbo netekusiai per ekonominį sunkmetį šalyje. Net šešerius metus darbo paieškos buvo bevaisės, kol nepasikentusi praėjusių metų rudenį paprašė Vilniaus teritorinės darbo biržos Širvintų skyriaus darbuotojų jai siūlyti ir nekvalifikuotus darbus.

Darbo birža nusprendė, kad greičiau sugrįžti į darbo rinką jai padės ESF projektas „Ilgalaikių bedarbių įdarbinimo rėmimas“. Tuo metu Širvintų parapijos globos namai ieškojo socialinio darbuotojo padėjėjo, kuris dirbtų globos namuose su senyvo amžiaus pacientais. Šiems globos namams buvo pasiūlyta subsidijuoti šią darbo vietą įdarbinant darbo biržoje registruotą bedarbį. A. Marcinkevičienė, sėkmingai įveikusi kandidatų atranką, jau pusmetį dirba socialinio darbuotojo padėjėja.

Ateityje neįsivaizduoju kitokio darbo, kurį galėčiau dirbti ir kuris suteiktų tiek džiaugsmo kaip šis.

„Džiaugiuosi darbo biržos pasiūlymu įsidarbinti globos namuose. Tenka dirbti su itin sunkios sveikatos senyvo amžiaus žmonėmis, tačiau visais rūpinuosi kaip savo šeimos nariais. Ateityje neįsivaizduoju kitokio darbo, kurį galėčiau dirbti ir kuris suteiktų tiek džiaugsmo kaip šis“, – pasakojo A. Marcinkevičienė. Širvintų parapijos globos namų valdytojas Sigitas Kirtiklis taip pat negailėjo gerų žodžių naujajai darbuotojai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius