Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įmonės sėkmės receptas: kaip sutaupyti ir užkariauti naujas rinkas?

Draugiškumas aplinkai ir mažesni gamybos kaštai yra kiekvienos modernios, į ekologiją orientuotos įmonės tikslas. To siekianti įmonė pirmiausia turi atlikti energinį gamybos auditą. Šį svarbų žingsnį atlikusios baldų gamintojos „NS2“ projektų vadovas Kristupas Mejeris yra įsitikinęs, kad tai padės įmonei užkariauti naujas rinkas.
Paroda „Baldai 2016“
Paroda „Baldai 2016“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Ekologiškumo ir taupymo klausimai šiandien yra kaip niekad aktualūs. Prieš 14 metų, kai įsikūrėme, jie dar nebuvo aktyviai keliami, tačiau šiandien ir Lietuvoje stengiamasi diegti vakarietiškus aplinkosaugos standartus, suteikiami įvairūs tą paliudijantys sertifikatai, tad į ekologiją ir energijos taupymą atsižvelgti yra būtina“, – tikina K. Mejeris.

Sulaukė 10 pasiūlymų

Pasak pašnekovo, energijos auditai yra brangi paslauga ir ne kiekviena įmonė gali sau jį leisti, nes pirmenybė paprastai yra suteikiama veiklos plėtrai. Pasinaudojusi Ūkio ministerijos administruojama ES priemone „Auditas pramonei LT“, įmonė „NS2“ gavo beveik 25 tūkst. eurų finansavimą ir praėjusių metų pabaigoje galėjo įvykdyti išsamų energijos auditą.

Auditas yra pirmas žingsnis, nurodantis, ką ir kaip keisti gamyboje, į kokius procesus investuoti, kaip organizuoti įmonės darbą.

„Specialistai identifikavo gamybos grandis, kuriose galėtume daugiau sutaupyti. Be abejo, auditas yra pirmas žingsnis, nurodantis, ką ir kaip keisti gamyboje, į kokius procesus investuoti, kaip organizuoti įmonės darbą. Auditas mums nurodė tokią įmonės veiklos kryptį, kuri būtų tvari, taupi, neeikvotų išteklių“, – pasakoja Telšiuose įsikūrusios įmonės „NS2“ projektų vadovas K. Mejeris. Jis pridūrė, kad iš auditorių gautoms rekomendacijoms įgyvendinti prireiks nemažai laiko.

K. Mejeris įsitikinęs, kad priemonės „Auditas pramonei LT“ įgyvendinimas padės įmonei tapti konkurencingesnei užsienio rinkose, ypač Šiaurės ir Vakarų Europoje, kur ekologiškumo standartai yra gerokai aukštesni.

„Džiaugiamės, kad atsirado galimybė atlikti tokį auditą. Iš auditorių gavome 10 konkrečių pasiūlymų, iš kurių mums labiausiai patiko tie, kurie reikalauja mažiausiai kaštų, tačiau sukuria didžiausią teigiamą efektą įmonei“, – pasakoja „NS2“ atstovas. Pavyzdžiui, įmonei buvo pasiūlyta modifikuoti seno modelio spintų gamybą, kuri pastebimai sumažintų elektros sąnaudas.

Pašnekovo teigimu, auditorių skirtos rekomendacijos bus įgyvendinamos prioritetine tvarka, pirmenybę skiriant toms, kurios reikalauja mažiau išlaidų, o brangesni ir sudėtingiau įgyvendinami pasiūlymai paliekami ateičiai.

Populiarūs Didžiojoje Britanijoje

Nuo 2003 m. veikiančios „NS2“ specializacija – korpusinių baldų gamyba iš ąžuolo arba dažytos medienos. Įmonė gamina daugiausiai miegamojo ir valgomojo kambario baldus: lovas, spintas, komodas, indaujas, stalus. Ši produkcija tiesiogiai arba per tarpininkus yra eksportuojama į tokias šalis kaip Didžioji Britanija, Norvegija, Švedija, Danija Ukraina, Latvija, Estija, Rusija. Šiuo metu įmonė siekia savo gaminiais sudominti Vokietijos rinką.

„Geriausiai esame įsitvirtinę Didžiosios Britanijos rinkoje, nes ten labai populiarūs ąžuoliniai baldai. Tačiau pastaraisiais metais didėjo ir dažytos medienos baldų gamybos apimtys – tokius gaminius daugiausia eksportuojame į Skandinavijos šalis. Jose populiariausi lengvo, minimalistinio dizaino baldai, vadinamasis „skandinaviškas stilius“, – teigia pašnekovas.

Paraiškas įmonės kviečiamos teikti iki 2017 m. gegužės 29 d. Kvietimui skirta 300 000 Eur Europos Sąjungos investicijų.

Įmonės kviečiamos teikti paraiškas

Š. m. kovo 29 d. Ūkio ministerija kartu su VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra paskelbė kvietimą teikti paraiškas finansavimui gauti pagal priemonę „Auditas pramonei LT“. Paraiškas įmonės kviečiamos teikti iki 2017 m. gegužės 29 d. Kvietimui skirta 300 000 Eur Europos Sąjungos investicijų.

Šia priemone norima paskatinti įmones identifikuoti energijos vartojimo apimtis, nustatyti energijos vartojimo mažinimo galimybes ir numatyti atitinkamas priemones įmonių energijos vartojimo efektyvumui didinti.

Finansuojama veikla – energijos vartojimo auditas pramonės įmonėse.

Daugiau informacijos apie priemonę „Auditas pramonei LT“ galima rasti Ūkio ministerijos (www.ukmin.lt), Lietuvos verslo paramos agentūros (www.lvpa.lt) arba ES investicijų (www.esinvesticijos.lt) svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES - UKMin logo
ES - UKMin logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius