-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva pasiruošusi nustebinti „EXPO 2015“ – nuo LED šviestukų iki išmaniojo šaldytuvo

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) kuruojamo „Open R&D Lietuva“ tinklo atviros prieigos centrai – tai inovatyviausių technologijų ir sprendimų lopšys. Geriausi įvairių sričių mokslininkai ir verslo atstovai siekia dirbti viena kryptimi – skatinti pažangą ir pristatyti technologijų naujoves visuomenei. Vieni įspūdingiausių žemės ūkio ir maisto technologijos srities laimėjimų bus pristatyti ir tarptautinėje parodoje „Expo 2015“ Milane. Parodos lankytojams bus pasiūlyta plati inovacijų paletė iš Lietuvos – nuo pluoštinės kanapės nanokristalų iki išmaniojo šaldytuvo.
Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) atviros prieigos centras
Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) atviros prieigos centras / MITA nuotr.

Inovacijos taupo laiką ir pinigus

MITA kuruojamo „Open R&D Lietuva“ tinklo siekis – sutelkti mokslą ir verslą bendram darbui, kurio nauda abiem pusėms yra neabejotina. Verslas be inovacijų, be naujausių technologijų ir sprendimų – nežengia į priekį, to paties be verslininkų padaryti negali ir net įspūdingiausius išradimus atrandantys mokslininkai.

„Open R&D Lietuva“ tinklo atviros prieigos centrai vysto ne vieną technologijų sritį, o vienos iš jų laimėjimus šiemet išvys ir „EXPO 2015“ lankytojai. Su žemės ūkio ir maisto technologijos naujovėmis dirba trijų atviros prieigos centrų – Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro, Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Civilinės inžinerijos mokslo centro – mokslininkai, kurių pasiekimai ir bus pristatyti Milane.

Verslas be inovacijų, be naujausių technologijų ir sprendimų – nežengia į priekį, to paties be verslininkų padaryti negali ir net įspūdingiausius išradimus atrandantis mokslininkai.

„Bendradarbiaujant verslui ir mokslui, atliekant įvairius mokslinius tyrimus, Lietuvos atviros prieigos centruose sukuriami inovatyvūs ir globalioje rinkoje konkurencingi produktai ar technologijos ir mes turime unikalią galimybę jas pristatyti pasaulinėje Expo 2015 parodoje.

Atsiliepdami į parodos temą „Pamaitinti planetą, energija gyvybei”, demonstruosime išskirtinius, su maistu susijusius technologinius sprendimus ir produktus, bei sieksime jais sudominti potencialius tarptautinius partnerius“ – teigia MITA direktorius Arūnas Karlonas.

KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrui tarptautinėje parodoje atstovaus naujai sukurtas produktas – ekologiškas juodųjų serbentų aliejus, kurį, kaip puikų eterinį aliejų, galima naudoti tiek maisto, tiek ir kosmetikos pramonėje. Moderniame maisto gamybos laboratorijų bei kokybinių tyrimų centre gimė ir dar vienas „EXPO 2015“ aplankysiantis sprendimas – automatinis prekių atsiėmimo terminalas su temperatūros palaikymo funkcija.

MITA nuotr./Išmanusis šaldytuvas
MITA nuotr./Išmanusis šaldytuvas

Minėtas įrenginys vartotojui naudingas tuo, kad taupo jo laiką. Įrenginiu besinaudojančiam žmogui nereikia gaišti laiko prekybos centruose, nes savo suplanuotas įsigyti ir iš anksto užsakytas prekes gali pasiimti iš terminalo. Tokiu būdu pirkėjas dar ir sutaupo, nes nekyla pagundų įsigyti neplanuotų prekių. Prie pastarojo atradimo daug dirbęs prof. Egidijus Kazanavičius drąsiai teigė, kad lietuviai apie išmaniuosius daiktus pradėjo galvoti tada, kai pasaulis apie tai nė minties neturėjo.

Vienas įspūdingiausių „EXPO 2015“ aplankysiančių sprendimų – automatinis prekių atsiėmimo terminalas su temperatūros palaikymo funkcija.

Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro mokslininkai gali pasiūlyti ne tik tai – verslininkus domina ir tokios naujovės kaip kosmetikai galimas naudoti aliejus iš kavos tirščių bei iš pieno išrūgų pagamintos maistinės plėvelės, kuriomis padengus vaisius ženkliai prasitęsia jų vartojimo laikas.

Išskirtinės žaliavos

Žemės ūkio ir maisto srities naująsias technologijas kuriantys centrai verslui patrauklūs ir inovatyviais sprendimais, tyrimais bei išskirtinių žaliavų pasiūla. ASU Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinis tyrimų centremokslininkai gamina vertingomis maistinėmis savybėmis pasižyminčias medžiagas ar produktus.

Šios srities naujovės, tokios kaip liofilizuotos uogos ir daržovės, ekologiški smidrai, taip pat bus pristatyti „EXPO 2015“ parodoje. Liofilizuotų maisto produktų rinka itin greitai plečiasi. Šis konservavimo būdas padeda ilgiau išlaikyti maisto produktus išsaugojant maksimalų vitaminų ir maistinių medžiagų kiekį, be to, maisto produktas išlieka tokios pat formos ir jam nereikalingas specialus laikymo režimas – liofilizuotus maisto produktus galima laikyti kambario temperatūroje.

Dar vienas ne ką mažiau vertas minėti ASU atviros prieigos centro mokslininkų kartu su partneriais – Vilniaus universiteto fizikais ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro bei Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkais – augalų fiziologais išradimas – didelės galios šviesos diodai, kurių spinduliuotės spektras suderintas su chlorofilų sugerties spektru (HORTILED).

VGTU mokslininkai siekia nustebinti susidomėjusius vienu išskirtiniausių atradimų – pluoštinės kanapės nanokristalais.

Šviestukai sukomponuoti sukuriant stiprų šviesos srautą reikalingame spektro ruože, o šiluminę spinduliuotę nuvedant priešinga nuo augalo kryptimi. Tokiu būdu augalai neperkaitinami. Šviestukai naudojami lapinių daržovių ir mikrožalumynų auginimui. Pagrindinis HORTILED šviestuko poveikis – nitratų kiekio sumažinimas ir vertingų fitocheminių maistinių junginių padidinimas. Prietaisas yra mobilus, todėl gali būti naudojamas tiek šiltnamiuose, tiek namuose. Valdymas mobiliuoju telefonu suteikia galimybę laiku pasiruošti sveikų maisto produktų net ir esant toli nuo namų.

Tarptautinėje parodoje Milane bus pristatytas ir ne vienas VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centro mokslininkų darbas. Lietuva siekia nustebinti susidomėjusius vienu išskirtiniausių atradimų – pluoštinės kanapės nanokristalais.

Tai yra miltelinio pobūdžio medžiaga, iš kurios galima pagaminti visiškai ekologiškas pakuotes, arba žymiai ekologiškesnes, kurios greičiau suyra bei yra draugiškesnes aplinkai. Pakuotės tamprumas prilygsta anglies pluoštui, o vos 1–3 proc. PET plastiko sudėties pakeitus pluoštinės kanapės nanokristalais, bioplastiko medžiaga taptų apie 30 proc. tvirtesnė.

Maistinė aliuminio folija, atrodo, jau nė vieno negalėtų nestebinti – bet lietuvių mokslininkai pateikė naujų sprendimų ir šioje srityje. VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centre buvo sukurta ir Milane bus demonstruojama anodine plėvele padengta folija, kuri padeda išvengti bakterijų dauginimosi iki 35 proc. efektyviau nei įprastos folijos, kas žymiai pagerina maisto (mėsos, saldainių ir pan.) ilgaamžiškumą, o taip pat ir dekoratyvinę produkto išvaizdą dėl naudojamų sidabro dalelių. Tikėtina, kad šis produktas sulauks pasisekimo maisto pakavimo srityje.

Visi norintys išvysti įspūdingiausias ASU, KTU ir VGTU mokslininkų sukurtas pasaulinio lygio technologijas kviečiami aplankyti Milane vyksiančią tarptautinę „EXPO 2015“ parodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius