Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje, Gargžduose, įkurtas pirmasis skydinių, modulinių medinių namų gamybos klasteris

Šiandien Gargžduose pristatytas „Energiškai efektyvių ir pasyvių namų klasteris“ – pirmasis tokio pobūdžio junginys mūsų šalyje. Ši septynis Lietuvos medinių namų gamintojus ir su šia verslo šaka susijusias specializuotas įmones bei mokslo įstaigą suvienijusi sąjunga išsikėlė konkretų ir ambicingą tikslą: tapti svarbiausia savo rinkos žaidėja Baltijos šalyse.
Gargždai
Gargždai / Virginijos Šleiniūtės nuotr.

„Norime tapti pirmaujančia specializuota savo srities sąjunga Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, vidaus ir užsienio rinkoms tiekiančia modernius, išmanaus, energiškai efektyvaus ir pasyvaus namo standartą atitinkančius skydinių, modulinių namų sprendimus – nuo projektavimo, sertifikavimo, gamybos ir montavimo iki rinkodaros, pardavimų“, – sako kuriamo klasterio iniciatoriai.

Klasteris padeda sukurti išskirtinį produktą, pridėtinę vertę konkurencinėje aplinkoje. Susijungusios į „Energiškai efektyvių ir pasyvių namų klasterį“ įmonės galės konkuruoti dėl didesnių užsakymų.

Klasterio kūrime dalyvavusios ir konsultacijas teikusios VšĮ „Versli Lietuva“ vadovas Mantas Nocius pastebi: „Norint sėkmingai konkuruoti užsienio rinkose, būtina užsibrėžti ambicingų tikslų, išsiskirti aukštais kokybės standartais bei taikomomis gamybos inovacijomis. Šie elementai leidžia sukurti stiprų ir patikimą prekės ženklą. Tikime, kad tokie pažangūs verslo dariniai paskatins ir kitus jungtis tarpusavyje ir lengviau siekti naujų galimybių eksporto rinkose“.

Klasterio idėjos autorius Martynas Ramonas, gavęs sertifikatą „Pasyvių namų institute“ („Passive House“) Darmštate, Vokietijoje, įsitikinęs, kad tapusios naujojo klasterio dalimi įmonės gaus pridėtinę vertę konkurencinėje aplinkoje.

„Didžiulė problema tarp surenkamų namų sektoriuje dirbančių įmonių buvo užsakymų nepastovumas ir „įsivėlimas“ į pigių kainų segmentą, kuriame, žinoma, pelningumas yra mažesnis.

Klasteris padeda sukurti išskirtinį produktą, pridėtinę vertę konkurencinėje aplinkoje. Susijungusios į „Energiškai efektyvių ir pasyvių namų klasterį“ įmonės galės konkuruoti dėl didesnių užsakymų.

Taip pat jos turės vieną stiprų prekinį ženklą, su kuriuo vykdys pardavimus strateginėse užsienio rinkose, galės atstovauti savo įmonei bendrose parodose ar verslo misijose. Galimybė dalintis žiniomis ir kontaktais taip pat duos naudos kiekvienai įmonei, tapusiai šio klasterio nare“, – teigia M. Ramonas.

Susijungė 7 įmonės

7 įmones ir Vilniaus Gedimino Technikos Universitetą vienijančios asociacijos kūrimo procese nuo pat pradžių aktyviai dalyvavo VšĮ „Versli Lietuva“ klasterių plėtros koordinatorius Darius Lasionis, kuris konsultavo įmones formuluojant klasterio tikslus, strategiją, veikimo modelį, teikė rekomendacijas, paremtas praktiniais sėkmės pavyzdžiais bei padėjo pritraukti naujų narių.

„Šio klasterio vienas iš tikslų – kurti naujus konstrukcinius, inžinerinius produktus pagal energiškai efektyvių, pasyvių ir išmanių namų standartą, juos sertifikuoti, tokiu būdu sukuriant ir teikiant rinkoms pridėtinės vertės produktą. Didžiulis dėmesys bus skiriamas gamybos kokybei, kompetencijai didinti, tarpusavio veiksmų koordinavimui ir pasitikėjimo kultūros kūrimui. Įgyvendinus šiuos tikslus, klasteryje dalyvaujančios įmonės įgis konkurencinį pranašumą, padidins surenkamų medinių namų gamybos apimtis ir eksportą“, – sakė D. Lasionis.

Kuriamo klasterio idėja patikėjusios aštuonios organizacijos nėra naujokės savo srityje. Jos – lyderiaujančios šio segmento atstovės, turinčios verslo ryšių Skandinavijos ir Vakarų Europos šalyse. Klasteris šiuo metu jungia UAB „HTCC“ (Klaipėdos r.), UAB „Kegesa“ (Kretingos r.), UAB „Kriautė" (Panevėžio m.), UAB „Liskandas" (Klaipėdos r.), UAB „Pasyvūs namai“ (Kretingos r.), UAB „Skado medis“ (Rokiškio raj.), UAB „Massive Wood Construction“ (Šiaulių r.) ir Vilniaus Gedimino Technikos Universitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius