Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pasiekimai skatinant šalies ūkio augimą įvertinti teigiamai

Dvi savaites Lietuvos ekonomiką analizavę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) specialistai kiek sumažino šalies ūkio augimo prognozę – nuo 3,1 iki 2,8 proc., tačiau pabrėžė, kad Lietuvos ekonominio augimo tendencijos išlieka labai teigiamos. TVF misijos vadovo Christopho Klingeno nuomone, tikėtis gerų rezultatų leidžia tinkamai pasirinktos šalies ekonomikos skatinimo priemonės ir pačios ekonomikos atsparumas. Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pridūrė, kad išlaikyti bendrojo vidaus produkto augimą ir tikėtis dar spartesnių žingsnių padės ir struktūrinės reformos, kurioms jau padėtas tvirtas pagrindas.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasiekta daug

Premjeras džiaugėsi, kad, visų pirma, TVF specialistai Lietuvą vertino kaip perspektyvią šalį ir atkreipė dėmesį į tai, kas jau pasiekta. „Lietuva iš TVF sulaukė pagyrimo. Šalies ūkio atsigavimas ir sugebėjimas prisijungti prie euro zonos padarė didelį įspūdį. Sulaukėme teigiamų įvertinimų dėl subalansuotos einamosios sąskaitos, sumažinto fiskalinio deficito“, – pasakojo A.Butkevičius.

Priežasčių, kodėl Lietuva sulaukė teigiamo vertinimo, anot premjero, ne viena. „Šalies eksportuotojai jau pademonstravo puikius sugebėjimus prisitaikyti, persiorientuoti į kitas rinkas, ieškoti naujų. Vidaus paklausa išlieka pagrindiniu varikliu, o su įstojimu į euro zoną susijusios pagerėjusios perspektyvos turėtų kompensuoti ir atsiradusį vangumą NVS prekybos partnerių šalyse. Aišku, dėl užsitęsusių geopolitinių neramumų investicijos gali būti vertinamos atsargiau, tačiau tokį poveikį augimui iš esmės turėtų kompensuoti sumažėjusios energijos kainos“, – kalbėjo premjeras.

Ministras pirmininkas pridūrė, kad tiek jo, tiek TVF vadovo nuomone, tikėtis dar geresnių rezultatų leidžia būtent tai, kas jau pasiekta. „Nuveikti darbai padės lengviau įgyvendinti ir struktūrines reformas. Nors pagrindinių sričių, pavyzdžiui, švietimo, darbo santykių, pensijų, išlaidų efektyvumo, mokesčių sistemos fiskalinio struktūrinio gerinimo bei inovacijų politikos tobulinimas užtrunka ilgesnį laiką, tačiau judėjimas į priekį taip pat prisideda prie ekonominio augimo“, – neabejojo premjeras.

Lietuva iš TVF sulaukė pagyrimo. Šalies ūkio atsigavimas ir sugebėjimas prisijungti prie euro zonos padarė didelį įspūdį.

Optimistinės prognozės

Finansų ministerija prognozavo, kas šiais metais Lietuvos BVP augs 2,5 proc. TVF prognozės, nors ir kiek mažesnės nei įvardytos praėjusį spalį, buvo optimistiškesnės – anot specialistų, Lietuvos ūkis per metus turėtų šoktelėti 2,8 proc.

Praėjusiais metais Lietuvos ūkio augimas buvo vienas iš geriausių Europos Sąjungoje, realusis BVP viršijo ankstesnį aukščiausią lygį, ir pajamos vienam gyventojui siekia 73 procentus ES vidurkio (pagal perkamosios galios paritetą). Premjeras A.Butkevičius tikino, kad dabar reikia nesustoti ir judėti į priekį, o vienas svarbiausių žingsnių bus struktūrinės reformos.

„Daug dėmesio skirsime socialiniam modeliui, kurį pateikė mokslininkai. TVF misijos vadovas sakė, kad socialinis modelis, kuris lemtų darbo kodekso pataisas ir pensijų sistemos reformą, yra geras žingsnis į priekį“, – neabejojo premjeras.

Jo teigimu, reikia siekti geriau subalansuotų susitarimų dėl darbo laiko, sutarčių formų, įspėjimo laikotarpių, išeitinių išmokų ir ginčų sprendimo, nes būtent tai suteiktų darbo santykiams tvirtą, stabilų pamatą bei sudarytų gerą įspūdį investuotojams.

„TVF ragina mus ieškoti bendro sutarimo. O sutarimų paieškoms, kaip tik yra skirtas laikotarpis. Socialinį modelį dabar svarsto Trišalė taryba. Po to, kai ji pateiks siūlymus, ieškos ir ras kompromisus, Socialinės apsaugos ministerija turės parengti įstatymų projektų paketą, kurį svarstysime Vyriausybėje“, – kalbėjo A.Butkevičius. Anot jo, struktūrinių reformų vaidmuo rengiant darbuotojus, viešuosius finansus ir verslo aplinką kitam etapui bei siekiant prisivyti Vakarų Europos pragyvenimo lygį – labai svarbus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius