Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Manhattan Ice Dream“ vadovas Rimvydas Valotka: „Nevengiu ledainėje išplauti indų ar grindų“

Iš Rokiškio kilęs verslininkas Rimvydas Valotka prieš dvejus metus su šeima įkūrė UAB „Kavos parkas“, kuri šiuo metu dirba pagal „Nestle Ice Cream“ franšizę ir ledų mėgėjus kviečia jau į dvi Vilniuje įsikūrusias kavines. R.Valotka nedrįsta savo verslo įkūrimo pavadinti sėkmės istorija, vyras teigia, kad tiesiog daro tai, ką labiausiai mėgsta. „Manhattan Ice Dream“ vadovas tik pabrėžė, kad norint įkurti sėkmingai veikiantį verslą būtina neskaičiuoti jam atiduotų valandų ir darbo bei gerbti savo darbuotojus. „Dirbu visada, kai tik galiu, o atėjęs į ledainę nevengiu nei išplauti indų ar grindų, nei pats klientui išvirti kavos. Pasikartosiu, darau tai todėl, kad man patinka“, – šypsodamasis kalbėjo R.Valotka.
Rimvydas Valotka
Rimvydas Valotka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmas blynas prisvilo

Nuosavo verslo mintys R.Valotkai kildavo dar dirbant tarptautinės įmonės „Philip Morris Baltic“ pardavimo skyriuje. „Šioje įmonėje dirbau septynerius metus ir įgijau tikrai labai vertingos patirties – tiek kalbant apie patį darbą, tiek apie darbo etiką, kultūrą. Panašų modelį, panašius darbuotojo ir darbdavio santykius stengiuosi kurti ir savo įmonėje“, – kalbėjo verslo vadybos studijas baigęs R.Valotka.

Iš „Philip Morris“ R.Valotka pasitraukė 2010-aisiais ir tada vyras jau aiškiai žinojo, kad imsis vienos iš dviejų savo verslo idėjų realizavimo. „Pirmoji mintis buvo atidaryti kepyklėlę. Taigi parengiau verslo projektą ir kreipiausi į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invegą“), kuri mano idėjos tada nepalaimino“, – prisiminė R.Valotka.

Taip pat žiūrėkite video: UAB „Kavos parkas“ vadovas R. Valotka: verslą pradėti buvo lengva

Verslininkas prisipažino, kad tuomet labai pyko, buvo nusivylęs, tačiau dabar teigė esantis dėkingas „Invegai“ už tai, kad neleido imtis pirmojo projekto įgyvendinimo. „Invega“ padeda ne tik finansiškai, bet ir tuo, kad yra dar vienas pačios verslo idėjos „filtras“. Įmonė atidžiai peržiūri projektą ir jei patvirtina, gali būti tikresnis, kad pasiseks. Kai dabar, turėdamas daugiau patirties, bandau įvertinti savo pirmąjį projektą, manau, kad jis nebūtų buvęs sėkmingas“, – atviravo R.Valotka.

Klausimų, ką dar galiu daryti, nebuvo. Reikia daryti tai, ką mėgsti.

Pavyko antruoju bandymu

Gavęs neigiamą atsakymą dėl pirmosios verslo idėjos, R.Valotka rankų nenuleido – ėmėsi įgyvendinti antrosios. „Klausimų, ką dar galiu daryti, nebuvo. Reikia daryti tai, ką mėgsti. Aš mėgstu kavą, o mano vaikai – ledus. Taigi tuo dabar ir užsiimu“, – šypsodamasis kalbėjo verslininkas.

Įmonę R.Valotka su žmona įkūrė prieš dvejus metus. „Iš pradžių orientavomės daugiau į kavą, tačiau kai pradėjome prekiauti ir ledais, prioritetu tapo būtent jie. Taip laikui bėgant prekybos centre „Parkas Outlet“ atsidarė pirmoji ledainė, o vėliau ir antroji – Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje“, – teigė verslininkas.

R.Valotka pasakojo, kad prieš pradėdamas verslą galvojo – rinktis lietuviškus ar užsienietiškus ledus. „Nors „Nestle“ ledų savikaina gal 4 kartus didesnė nei lietuviškų, nusprendžiau rinktis juos. „Jų skonis ir kokybė, mano nuomone, labai skiriasi nuo lietuviškų, žmonės vis dažniau klausia, iš ko ledai pagaminti, nori, kad juose būtų natūralūs priedai, taip pat domisi gamybos technologijomis, ingredientais – nūdienos vartotojo poreikiai padarė įtaką mano pasirinkimui“, – dėstė vyras. Pasak „Manhattan Ice Dream“ ledainės vadovo R.Valotkos, pasirinkimą nulėmė ir besikeičiančios ledų vartojimo tendencijos, vis daugiau lietuvių ledų nebelaiko tik vasaros desertu, todėl ledainėse klientų netrūksta ir šaltuoju metų laiku.

„Manhattan Ice Dream“ savininkas teigė, kad sėkmingam jo verslo susikūrimui gal padėjo ir kai kurios palankiai susiklosčiusios aplinkybės: „Nebuvo taip, kad „Nestle“ itin ieškojo čia partnerių, tiesą sakant, ir aš jų pernelyg nespaudžiau, neskambinėjau. Viskas susiklostė savaime, tačiau vis dėlto esu jiems labai dėkingas už pasitikėjimą“, – neslėpė UAB „Kavos parkas“ vadovas.

Svarbiausia – tikėti

Ledainių vadovas pritarė, kad pradėti verslą Lietuvoje nėra lengva, tačiau pabrėžė, jog labai norint viskas yra įmanoma.

„Kaip ir daugelis jaunų verslų visų pirma turėjome išspręsti investicijų klausimą. Aišku, turėjome imti paskolą. Šiuo klausimu mums padėjo „Invega“, suteikusi garantiją už paskolą iš Verslumo skatinimo fondo. Vėliau, atidarinėdami antrą ledainę, skolinomės dar kartą. Svarbu tai, kad be „Invegos“ teikiamos garantijos smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams vargu ar išvis ką nors būtų pavykę padaryti“, – svarstė R.Valotka.

Kreipiantis į kredito įstaigą paskolos būsimi verslininkai dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema, kurią ir padeda išspręsti „Invega“. „Kas mums, jaunai šeimai, būtų tą kreditą davęs? Būtų reikėję prašyti tėvų pagalvos. O su „Invega“ garantija šiuos nesklandumus išsprendėme, įmonė garantavo už mus imant abi paskolas“, – pasakojo verslininkas. Anot R.Valotkos, vieną paskolą išmokėti šeima jau bebaigianti, matyti, kad viskas einasi palyginti sklandžiai.

Nors gauti paskolą ir nėra labai paprasta, bet skolinimosi iš Verslumo skatinimo fondo sąlygos šiuo metu yra itin palankios, todėl pradedančiajam verslui tai tikrai gera lengvata ir paskata.

Pirmuosius įmonės gyvavimo metus valandų, praleistų įmonėje, ar darbo neskaičiuoju.

UAB „Kavos parkas“ vadovas neabejojo, kad viena iš bet kokio jauno verslo sėkmės priežasčių – didžiulis tikėjimas, noras ir darbas. „Galiu pasakyti, kad bent jau pirmuosius įmonės gyvavimo metus valandų, praleistų įmonėje, ar darbo neskaičiuoju. Taip pat labai stengiuosi įdiegti bendravimo ir darbo kultūrą, matytą „Philip Morris Baltic“ įmonėje. Man patinka tai, ką darau, ir tai yra svarbiausia. Būtent todėl ledainėse nevengiu nei išplauti indų ar grindų, nei išvirti kavos klientui“, – kalbėjo R.Valotka.

Planai – aprėpti visą Lietuvą

R.Valotka pasakojo per kelerius metus supratęs, kad turint vos kelias ledaines Lietuvoje vargu ar pasieksi užsibrėžtų tikslų. „Atidarėme jau dvi ledaines Vilniuje, tačiau norint tvirtai atsistoti ant kojų reikėtų plėstis. Be to, tikslas yra pasiūlyti išskirtinės kokybės produktą kuo didesniam ratui žmonių. Todėl mąstome apie plėtrą ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, – planais dalinosi verslininkas.

Kalbėdamas apie ledų verslą R.Valotka nuolat pamini ir gerą kavą. „Savo verslą būtent ir pradėjome nuo geros kavos, todėl nesinori to apleisti. Gal greičiau siekis suderinti – ypač skanius ledus ir gerą kavą“, – vylėsi „Manhattan Ice Dream“ savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius