Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nacionalinė institucija tiesiogiai investuos į įmones

Verslą pradedančios ir plėtrą vykdančios Lietuvos labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės (toliau – MVĮ) greitu laiku galės kreiptis dėl investicijų į privačius rizikos kapitalo fondus bei verslo angelus, kurie kartu su rizikos kapitalo fondu „Koinvesticinis fondas“ teiks alternatyvų finansavimą.
123rf.com nuotr. / Šeimos verslas
123rf.com nuotr. / Šeimos verslas

Tokia galimybė atsirado UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) kartu su dukterine įmone UAB „Kofinansavimas“ įsteigus komanditinę ūkinę bendriją (KŪB) „Koinvesticinis fondas“.

„Šiuo fondu siekiame gerinti kapitalo prieinamumą didelį augimo potencialą turinčioms Lietuvos įmonėms, kurios susiduria su ribotomis galimybėmis pasinaudoti bankų siūlomomis verslo finansavimo priemonėmis. Investuodami į naujus rizikos kapitalo rinkos dalyvius, kartu su fondu investuosiantys privatūs investuotojai taip pat rūpinsis įmonių investicinių planų įgyvendinimu ir investicijų vertės auginimu, – teigia „Invega“ generalinis direktorius Audrius Zabotka. – Tai pirmasis rizikos kapitalo fondas Baltijos šalyse, kurį įgyvendindama nacionalinė institucija atliks tiesiogines investicijas į įmones. Ir tai, be abejo, naujas žingsnis Lietuvos verslo istorijoje.“

Tai pirmasis rizikos kapitalo fondas Baltijos šalyse, kurį įgyvendindama nacionalinė institucija atliks tiesiogines investicijas į įmones

KŪB „Koinvesticinis fondas“ kartu su privačiais investuotojais investuos į MVĮ. Privatūs investuotojai, kuriais galės būti rizikos kapitalo fondai arba ne mažiau kaip trijų verslo angelų komandos, galės kreiptis dėl investicijų ir nuolat teikti pasiūlymus fondo valdytojui (UAB „Kofinansavimas“) dėl investavimo į perspektyvias MVĮ ar potencialiai gyvybingus projektus.

Dalis fondo investicijų bus skirta įmonėms, veikiančioms arba ketinančioms pradėti naują ekonominę veiklą sumaniosios specializacijos srityje. Šiuo fondu taip pat planuojama prisidėti prie alternatyvios (augimo) rinkos (angl. First North) plėtros.

„Invega“ kartu su UAB „Kofinansavimas“ valdo Ūkio ministerijos finansuojamas rizikos kapitalo priemones „Ko-investicinis fondas“ ir „Ko-investicinis fondas II, finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo“ (toliau – „Ko-investicinis fondas II“). Naujam rizikos kapitalo fondui įgyvendinti Ūkio ministerija iš viso skyrė 24,1 mln. eurų, iš jų 12,5 mln. eurų iš į INVEGOS fondą grįžusių lėšų skirta finansų inžinerijos priemonei „Ko-investicinis fondas“ ir 11,6 mln. eurų iš Europos struktūrinių investicinių fondų skirta finansinei priemonei „Ko-investicinis fondas II“.

Naujam rizikos kapitalo fondui įgyvendinti Ūkio ministerija iš viso skyrė 24,1 mln. eurų.

KŪB „Koinvesticinis fondas“ valdytoja paskirta „Invegos“ įkurta dukterinė įmonė UAB „Kofinansavimas“.

„Jau baigiame ruošti privačių investuotojų atrankos procesą ir vertinimo metodiką. Birželio mėnesį pradėsime rizikos kapitalo fondų ir verslo angelų atranką, nes tik patvirtinti investuotojai galės teikti paraiškas bendram investavimui į pradedančiąsias įmones. Visi dokumentai, reikalavimai investuotojams ir investicijoms bei patvirtintų investuotojų sąrašas bus skelbiami interneto svetainėje www.koinvest.lt“, – sako UAB „Kofinansavimas“ direktorė Daiva Gerulytė.

UAB „Kofinansavimas“ fondo portfelio įmonių valdyme dalyvaus tikrojo nario teisėmis kaip tylusis investuotojas. Fondas valdomas ir sprendimai priimami Lietuvos Respublikos ūkinių bendrijų įstatyme nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius