Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinę lazerių rinką į priekį veda ambicingos Lietuvos įmonės

Lietuvos lazerių pramonė gyvuoja pusę amžiaus. Nuo pirmojo lietuvių sukonstruoto lazerio įžiebimo 1966-aisiais prabėgo jau beveik 50 metų ir šiandien Lietuvos lazerių pramonė vis labiau stebina pasaulį. Lietuvoje kuriamų produktų dėka veržiamės į lazerių pramonės milžinų gretas.
Eksplos lazeriai
Eksplos lazeriai

Pavyzdžiui, lietuvių daugiaspalviai ultra spartieji lazeriai yra pripažinti geriausiais pasaulyje. Kiti ypač galingi lazeriai perpjauna net iki 2-3 cm storio plieninius lakštus. Trečios kartos suminio dažnio generacijos spektrometras yra paskutinis mados klyksmas šioje srityje. Lietuvių sukurti lazeriniai įrenginiai taip pat naudojami gaminant asmens dokumentus ir diegiant į juos apsaugas nuo klastočių. Šie produktai plačiai taikomi ne tik geriausiuose pasaulio universitetuose, tyrimų centruose, IBM, NASA organizacijose, jie jau skraido ir kosmose!

Būtent dėl tokių išskirtinių pasiekimų, net 10 lazerių kompanijų atstovaus Lietuvai vienoje reikšmingiausių pasaulinio lazerių sektoriaus parodų „LASER World of PHOTONICS 2015”. Birželio 22-25 d. Miunchene vyksiančioje parodoje lietuviai pristatys ir lazerius, leisiančius tiesiog namų sąlygomis susikurti geriamąjį vandenį valantį minirobotą ar į moterišką rankinę telpantį nanolazerį bei kitus naujus savo atradimus ir paslaugas.

„Lietuvoje sukuriami lazeriai naudojami labai specifinėse srityse šiuo metu neturi konkurencijos visame pasaulyje, o kai kurie užima 50 ar net 80 procentų rinkų – nuo medicinos iki karo pramonės. 

„Lietuvoje sukuriami lazeriai naudojami labai specifinėse srityse šiuo metu neturi konkurencijos visame pasaulyje, o kai kurie užima 50 ar net 80 procentų rinkų – nuo medicinos iki karo pramonės. Lietuvius pripažįsta ir vertina švedų, prancūzų, japonų bei amerikiečių mokslininkai. Būtent į mūsų specialistus jie dažnai kreipiasi ieškodami bendradarbiavimo galimybių ir partnerių, nes jiems priimtina lanksti ir atvira lietuvių kultūra bei gebėjimai kurti inovatyvius produktus”, – sako VšĮ „Versli Lietuva” generalinis direktorius Mantas Nocius.

Lietuva į priekį veda pasaulinę lazerių industriją – mūsų mokslininkų produkcija eksportuojama į daugelį užsienio šalių. Siekiant išlikti lazerių rinkos lyderiais, yra skatinamas naujausių technologijų įdiegimas į vietines pramonės įmones bei mokslo institucijas. Vilniuje prieš daugiau nei savaitę atidarytas Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centras, žadantis reikšmingą indėlį į tolesnę šios itin svarbios Lietuvos ūkiui pramonės srities plėtrą. Pagal santykinius parametrus lazerininkai pridėtine sukurto produkto verte valstybės pramonės vidurkį lenkia beveik tris kartus.

Eksplos nuotr./Eksplos lazeriai
Eksplos nuotr./Eksplos lazeriai

Dalyvaudami kitą savaitę Miunchene vyksiančioje parodoje, Lietuvos lazerininkai sieks atrasti dar daugiau potencialių partnerių ir užsitikrinti eksporto apimčių augimą.

Lietuvos dalyvavimas parodoje „LASER World of PHOTONICS 2015”, kas dvejus metus pritraukiančiai daugiau nei 1100 kompanijų iš beveik 40 valstybių, šiais metais išsiskirs tuo, kad VšĮ „Versli Lietuva” organizuos didžiausią iki šiol nacionalinį stendą, kurio plotas prilygsta 6 kambarių namui ir siekia 148 kv. m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius