-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Savaime tankėjantis bei ugniai atsparus betonas – Lietuvos mokslininkų sukurtas statybų perversmas

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) kuruojami „Open R&D Lietuva“ tinklo atviros prieigos centrai – tai vietos, kur geriausių įvairių sričių mokslininkų ir verslo sąveikos dėka gimsta įspūdingiausi technologijų laimėjimai. Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) ir Kauno technologijos universitetų (KTU) atviros prieigos centruose mokslininkai kasdien dirba ieškodami naujausių statybų srities technologinių sprendimų – ir randa tokių, kurie gali tapti pasaulio statybų sektoriaus perversmu. VGTU ir KTU dirbantys mokslininkai gali pasigirti ne vienu išradimu, tačiau vieni labiausiai traukiančių verslo akį – tokie kaip savaime tankėjantis betonas, ugniai atsparus betonas su nano priedais arba pelenų panaudojimas betono rišamosiose medžiagose.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atviros prieigos centras
Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atviros prieigos centras / MITA nuotr.

Savaime tankėjantis betonas

„Open R&D Lietuva“ tinklo atviros prieigos centrai – tai ryšys tarp mokslo ir verslo, leidžiantis mokslininkams kurti inovacijas, o verslui – pristatyti jas visuomenei. KTU ir VGTU atviros prieigos centruose gimsta toli gražu ne viena verslui įdomi statybų sektoriaus inovacija, kuri patraukli ne tik Lietuvai, bet ir užsieniui.

KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro verslo vystymo specialistas Vytis Maleckas vienu populiariausiu iš šiuo metu verslą dominančių centro produktų įvardijo savaime tankėjantį betoną. Anot jo, tai – labai svarbus išradimas statybų sektoriui: „Tai betonas, kurio specialiai parinktos sudėties, nevibruotas ir kitokiais būdais netankintas mišinys, veikiamas tik sunkio jėgos, tolygiai, neišsisluoksniuojant užpildams ir paviršiuje neatsiskiriant vandeniui, užpildo formas ar klojinius. Savaime sutankėjantis betonas specialistų pripažįstamas tokia pat statybų srities naujove, kokia XX a. pirmojoje pusėje buvo gelžbetonis.“

MITA nuotr./Kauno technologijos universiteto (KTU) atviros prieigos centras
MITA nuotr./Kauno technologijos universiteto (KTU) atviros prieigos centras

KTU ir VGTU atviros prieigos centruose gimsta toli gražu ne viena verslui įdomi statybų sektoriaus inovacija, kuri patraukli ne tik Lietuvai, bet ir užsieniui.

V.Maleckas neabejojo, kad savaime sutankėjantis, itin sklidaus betono mišinio naudojimas padarys perversmą gelžbetonio technologijoje. „Naudojant savaime tankėjantį betoną gerokai palengvėja betonavimo darbai, ypač tada, kai dėl arti išdėstytų armatūros strypų, sudėtingos gaminio formos įprastinį betono mišinį sutankinti ir sukloti įprastiniu būdu, vibruojant, būtų sunku.

Tai reiškia, kad iš tokio mišinio bus lengva formuoti sudėtingos formos gaminius, kurių kokybiškai pagaminti iš įprastinio, tegul ir labai takaus, betono mišinio jau neįmanoma“, – kalbėjo jis.

KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro verslo vystymo specialistas pabrėžė tai, kad architektūroje didėjant originalių ir sudėtingų konstrukcijų poreikiui, keliami vis griežtesni reikalavimai jų paviršiui. O naudojant tankėjantį betoną galima gauti ne tik didelio stiprio, ilgalaikę, bet ir labai gerą gaminių paviršiaus kokybę – ji bus tanki, beveik beporė.

Be didžiausio statybų perversmo – KTU verslui siūlo ir kitų inovacijų, tokių kaip, pavyzdžiui, pelenų naudojimas betono rišamosiose medžiagose. Pastaroji technologija orientuota ne tik į statybų sektoriaus pažangą, bet ir į aplinkosaugą. Jeigu dalis betono rišamųjų medžiagų būtų pakeistos pelenais, sumažėtų aplinkos tarša – CO2 išskyrimas į aplinką.

Inovacijos leidžia taupyti

VGTU Atviros prieigos Civilinės inžinerijos mokslo centras verslui siūlo platų paslaugų spektrą – nuo pagalbos gerinant produktų ir paslaugų kokybę iki optimaliausių sprendimų siekiant išlaikyti išlaidų ir kokybės santykį ar tobulinti savo technologijas.

Vienas verslui patraukliausių VGTU mokslininkų sukurtų technologijų – keraminiai akustiniai ir EKO blokeliai.

„VGTU Atviros prieigos Civilinės inžinerijos mokslo centras išsiskiria regiono mastu vykdomais statybinių medžiagų ir konstrukcijų, termoizoliacinių medžiagų, akustikos notifikuotais ir akredituotais tyrimais, o taip pat transporto ir logistikos, termoizoliacinių karščiui atsparių medžiagų, pastatų energinio vertinimo, energijos aprūpinimo sistemų, kelių, geodezijos ir kadastro, geotechnikos, aplinkosaugos inžinerijos, teritorijų planavimo, bioinžinerijos ir kitose srityse vykdomais tyrimais“, – teigė VGTU mokslo vadybininkė Lidija Kraujalienė.

MITA nuotr./Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atviros prieigos centras
MITA nuotr./Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atviros prieigos centras

Vienas verslui patraukliausių VGTU mokslininkų sukurtų technologijų – keraminiai akustiniai ir EKO blokeliai. Sukurti unikalūs keraminiai blokeliai yra naudingi užtikrinti akustinį komfortą gyvenamosios paskirties pastatams. EKO blokeliai, pristatyti ir JAV rinkai, tai – naujas ekologiškas gaminys sukurtas pluoštinių kanapių spalių pagrindu, turintis mažesnį šilumos laidumą ir mažesnes gamybos sąnaudas nei keramzitbetonio gaminiai. Minėtieji blokeliai dažniausiai naudojami mažaaukščių pastatų statybai arba daugiaaukščių karkasinių pastatų atitvarinėms konstrukcijoms.

Dar viena statybų sektoriaus pažanga, gimusi VGTU atviros prieigos Civilinės inžinerijos mokslo centre, – įdėklas statinių konstrukcijoms, kuris leidžia sutaupyti iki 40 proc. išlaidų betonui.

Dar viena statybų sektoriaus pažanga – įdėklas statinių konstrukcijoms, kuris leidžia sutaupyti iki 40 proc. išlaidų betonui.

Kaip teigė VGTU Atviros prieigos Civilinės inžinerijos mokslo centro koordinatorius Šarūnas Skuodis, VGTU geriausi šalyje statybos sektoriaus mokslininkai, nustebino ir dar vienu išradimu – ugniai atspariu betonu eksploatuojamu išskirtinėmis sąlygomis. Šis ugniai atsparus betonas yra skirtas naudoti įvairių atliekų deginimo ir kituose šiluminiuose įrenginiuose ir savo fizikinėmis, mechaninėmis bei terminėmis savybėmis ženkliai lenkia tradicinius ugniai atsparius betonus.

Patrauklūs ir užsieniui

VGTU Termoizoliacijos mokslo instituto direktorius Rimvydas Stonys teigė, kad universiteto mokslininkai turi didelį regioninio verslo susidomėjimą ugniai atsparių medžiagų panaudojimo ir jų eksploatavimo galimybėmis. VGTU notifikuotų ir akredituotų laboratorijų veikla vis labiau domina ne tik lietuviškas, bet ir užsienio įmones.

V.Maleckas džiaugėsi, kad mokslininkų sukurtos naujausios technologijos nelieka nepastebėtos, be to, jomis domisi ir užsienis: „Kreipiasi tiek Lietuvos, tiek užsienio verslininkai. Mezgame ryšius ir kuriame projektus su stipriausiomis Lietuvos bendrovėmis ir užsienio bendrovėmis, tokiomis, kaip amerikiečių „Thermo Fisher Scientific“, FREOR LT.“

Tikroji mūsų centro paskirtis, kad mokslas dirbtų tiesiogiai su verslu ir kad tarnautų žmonėms ir tenkintų rinkos poreikius, – teigė V.Maleckas.

KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro verslo vystymo specialistas neabejojo, kad jo atstovaujamo centro tikslai įprasmina mokslo ir verslo sąjungą. „Mes sukūrėme platformą tiek virtualią, tiek realią fiziškai, kad bendrai su vietinėmis ir užsienio įmonėmis kurtume naujus produktus, arba tiksliau metodus gaminiams, kurie turi didelę paklausą pasaulinėje rinkoje. Tai yra tikroji mūsų centro paskirtis, kad mokslas dirbtų tiesiogiai su verslu ir kad tarnautų žmonėms ir tenkintų rinkos poreikius“, – teigė V.Maleckas.

VGTU inovatyvios kuriamos statybinės medžiagos vertinamos tokių žinomų įmonių kaip „VKG OIL AS“, UAB „Kalvis“, UAB „Paroc“, AB „Palemono keramika“ ir kt.

VGTU prof. G. Kaklausko vykdomi darbai vertinami ir didžiausios pasaulyje statybos kompanijos, kaip Danijos „COWI“, o taip pat savo patirtimi dalinasi su Ilinojaus universitetu, kuris turi geriausią JAV pripažintą statybos fakultetą.

Neabejojame, kad verslo dalyvavimas bei turima patirtis yra būtina kartu kurti pasaulinio lygio technologijas – teigė VGTU Atviros prieigos Civilinės inžinerijos mokslo centro koordinatorius Š.Skuodis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius