-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sporto klubo „Eola“ įkūrėjas Žilvinas Skečionis: „Turime moderniausius treniruoklius Baltijos šalyse“

2008 metais sporto klubą įkurti nusprendęs Žilvinas Skečionis net nenutuokė, kad jau netrukus jo verslo laukia itin sunkūs laikai. Visus sektorius, o sveikatingumo verslą – ypač, palietusi ekonominė krizė „Eolos“ vadovą privertė nemenkai pasukti galvą – kaip išgyventi. Vis dėlto Klaipėdoje įsikūręs sporto klubas sunkmetį išgyveno ir dabar ne tik galvoja apie plėtrą, bet ir gali pasigirti moderniausia sporto įranga Baltijos šalyse.
„Eola“ vadovas Žilvinas Skečionis
„Eola“ vadovas Žilvinas Skečionis / „Eola“ nuotr.

Buvo labai sunku

SPA ir sporto klubas „Eola“ – ne pirmasis Ž. Skečionio projektas, patirties verslo srityje jis jau turėjo. „2008-aisiais pardaviau vieną savo verslą ir pradėjau galvoti, ko imtis toliau. Tada sužinojau, kad užsidarė Klaipėdos centre veikęs sporto klubas. Pagalvojau, įkursiu ten savo sporto klubą ir tai bus mano naujas verslas“, – kalbėjo UAB „Eola“ vadovas.

Pasak Ž. Skečionio, kurį laiką viskas ėjosi neblogai, tačiau visus planus sujaukė užklupusi ekonominė krizė. „Visiems tada buvo sunku, tačiau sveikatingumo verslui – ypač. O dar tokios srities. Krizės metu žmonės visų pirma atsisakė pramogų, taip pat ir abonementų į sporto klubus“, – prisiminė pašnekovas.

Visiems tada buvo sunku, tačiau sveikatingumo verslui – ypač.

Paklaustas, kaip išgyveno sunkmetį, „Eolos“ vadovas įvardijo kelis veiksnius. „Reikėjo galvoti, kaip tinkamai paskirstyti finansus, kad išgyventume, išliktume. Padėjo ir tai, kad turėjau šiek tiek savo lėšų. Galiausiai – tinkami sprendimai, kuriais stengėmės klientus pritraukti, siūlyti jiems nemokamų paslaugų ar pan., kad tik apsilankytų“, – pasakojo Ž. Skečionis.

Stipri konkurencija

Verslininko teigimu, SPA ir sporto klubų konkurencija Klaipėdoje išties labai didelė. „Retas turbūt tai žino, bet Klaipėda – viena iš lyderių Europoje, pagal gyventojams tenkančių sporto klubų skaičių. Taigi akivaizdu, kad konkurencija nemaža“, – tikino „Eolos“ vadovas.

Paklaustas, kokių priemonių imasi siekdamas išlikti konkurencinėje kovoje, Ž. Skečionis įvardijo ne vieną: „Siūlome klientams nemokamai susidaryti treniruočių programą, neatlygintinai naudotis trenerių paslaugomis ir daug panašių dalykų. Kaip ir visi verslininkai, stengiamės pasiūlyti geriausią variantą“, – kalbėjo Ž. Skečionis.

Rizikos yra visada

Ko reikia norint, kad verslas pasisektų? „Visko. Visi veiksniai svarbūs – ir idėja, ir finansinis pagrindas, ir pasiryžimas, ir rizikos įvertinimas. O dar labiau – supratimas, kad net ir įvertinus visas rizikas, nutiks tai, ko nesitikėjai. Be to, reikia prisiimti atsakomybę už žmones, kurie pas tave dirbs, ir kurių šeimų gyvenimai nuo to priklauso. Visa tai reikės spręsti. Pasaulyje turbūt nebuvo ir nebus atvejo, kai visos rizikos buvo įvertintos. Todėl tiems, kurie bijo rizikuoti, nesiūlyčiau imtis verslo“, – kalbėjo Ž.Skečionis.

Visi veiksniai svarbūs – ir idėja, ir finansinis pagrindas, ir pasiryžimas, ir rizikos įvertinimas.

Pasakyti, ar Lietuvoje lengva ar sunku kurti verslą, „Eolos“ vadovas negalėjo. „Tai priklauso nuo to, iš kokio požiūrio taško žiūrėsime. Kalbant apskritai, negalėčiau pasakyti, kad Lietuvoje kebliau ar sklandžiau nei užsienyje. Manau, kad Lietuva nedaug skiriasi nuo kitų Europos valstybių. Reikėtų kalbėti apskritai apie verslo kūrimą, o ne tai – kur jis kuriamas. Galiu pasakyti tik tiek, kad tikėtis, jog bus lengva, – labai naivu“, – šypsojosi Ž. Skečionis.

Planuoja plėstis

Jau tvirtai ant kojų atsistojusi „Eola“ plėstis pradėjo šių metų pavasarį. „Iš pradžių buvome atidarę moterų sporto klubą. Ši mintis nepasiteisino. Mūsų tikslinė auditorija buvo moterys, namų šeimininkės, tačiau jų pasirodė per mažai, kad galėtume išlaikyti sporto klubą. Mes juokais sakome, kad, matyt, moterims vis tiek smagiau sportuoti kartu su vyrais (juokėsi).Taigi pradėjome galvoti apie plėtrą į kitus miestus. Pirmasis žingsnis buvo Tauragė. Kol kas viskas vyksta sklandžiai, todėl pradėjome galvoti ir apie Plungę“, – kalbėjo „Eola“ savininkas.

Sunkiausias plėtros žingsnis, pasak Ž. Skečionio, jei neturi tam savų lėšų, – gauti paskolą. „Patalpas mes dažniausiai nuomojame, tačiau dar neteko matyti iš karto sportui parengtų patalpų. Vien jų paruošimas tokiai veiklai kainuoja apie 50 000–60 000 Eur. Vis dėlto, tai nėra svarbiausia išlaidų dalis. Daugiausia, aišku, kainuoja įranga – kokybiški treniruokliai kainuoja tikrai nemenkas sumas“, – pasakojo verslininkas.

„Šiuo klausimu kreipėmės į banką, tačiau norint gauti paskolą tokiai įrangai, bankai nori sumažinti savo riziką, todėl prašo įkeisti papildomą turtą. To daryti mums neteko, nes bankas kreipėsi į „Invegą“ (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) ir taip buvo rastas sprendimas. „Invega“ už mus garantavo ir gavome reikiamą paskolą be papildomo turto užstatymo. Tai tikrai labai reikšminga pagalba, be to būtume neišsivertę arba labai jau sunkiai vertęsi“, – kalbėjo verslininkas. Šiuo metu, anot jo, „Eola“ yra moderniausias SPA ir sporto klubas Baltijos šalyse, tokia įranga negali pasigirti joks kitas klubas.

Iš tiesų ne vienas verslininkas, kreipdamasis į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. „Invega“ padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Tam, kad būtų galima suteikti kuo daugiau paskolų garantijų, buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Paklaustas, kokie plėtros planai dar sukasi galvoje, Ž. Skečionis pasidalijo mintimis sporto klubą įkurti ir Plungėje. Planuojame pagalbos plėtrai vėl kreiptis į „Invega“ ir tikimės, kad pavyks, ateities planus braižė sporto klubo vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius