Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Su Vakarų įmonėmis konkuruoja ekologiškumu

Plintančios ekologijos idėjos ne tik keičia vartotojų gyvenimo būdą, bet verčia susimąstyti ir įmones, siekiančias didesnės produkto ar teikiamos paslaugos paklausos. Ekologinių inovacijų, dar vadinamų ekoinovacijomis, diegimas šiandien laikomas produktyvumo ir technologinės plėtros sinonimu.
Ekologija
Ekologija / „Fotolia“ nuotr.

Plečia klientų ratą

Ekoinovacijos – tai novatoriški produktai ar procesai, prisidedantys prie aplinkos apsaugos, darnaus vystymosi, taip pat klimato kaitos pasekmių mažinimo. Nors ekoinovacijų diegimas daugiausiai siejamas su naujomis technologijomis ir gamybos tobulinimu, ne mažiau svarbiomis ekonaujovėmis laikomos naujos paslaugos ar aplinkosauginius standartus atitinkantys organizaciniai pokyčiai. Taigi pagrindinis siekiamas tikslas – sukurti tokį verslo modelį, kuris būtų ir konkurencingas, ir kartu draugiškas aplinkai, tausojantis išteklius.

Atlikti tyrimai rodo, kad šios priemonės padeda padidinti naudojamų išteklių produktyvumą ir sutaupyti mažinant sunaudojamų medžiagų bei suvartojamos energijos kiekius.

Ekoinovacijų nauda verslui nenuginčijama. Atlikti tyrimai rodo, kad šios priemonės padeda padidinti naudojamų išteklių produktyvumą ir sutaupyti mažinant sunaudojamų medžiagų bei suvartojamos energijos kiekius.

Aplinkai draugiškų produktų gamyba ar paslaugų teikimas įmonei gali atverti naujas rinkas ir įtikti platesniam vartotojų ratui. Galiausiai, patys klientai, vis labiau rūpindamiesi ekologija, kelia papildomus aplinkosaugos reikalavimus, kurių tikisi iš vartojamų produktų ar paslaugų. Todėl įmonėms tenka prisitaikyti ir ieškoti inovatyvių sprendimų.

Siekia patvirtinimo

Nuo 1997 m. spaudos ir reklamos paslaugas teikianti Kaune įsikūrusi įmonė „Diremta“ pasinaudojo priemone „Eco-inovacijos LT“, kad įgyvendintų projektą, kurio metu diegiamas ISO 14001 sertifikatas. Jis nustato pagrindines normas, kurias organizacijos taiko norėdamos sukurti ir įgyvendinti veiksmingą aplinkos apsaugos vadybos sistemą, įsipareigoti vertinti, valdyti ir gerinti aplinkosaugos veiksmingumą.

„Aplinkosaugos aspektai mūsų įmonei buvo svarbūs ir iki šio projekto įgyvendinimo, tačiau dabar šis sertifikatas ir sistema sukonkretina, ką ir kaip turėtume daryti. Sertifikatu aprašomi konkretūs veiksmai, pavyzdžiui, ką ir kaip rūšiuoti, kur gabenti išrūšiuotas atliekas, o tai įmonės darbuotojams padeda elgtis organizuotai, sutaupyti laiko, efektyviau dirbti. Be to, tai formuoja atsakingos kompanijos įvaizdį“, – motyvus pasinaudoti „Eco-inovacijos LT“ priemone atskleidžia įmonės direktorius Remigijus Daugėla.

Lygiuojasi į Vakarus

Pašnekovo teigimu, įgyvendinamu projektu siekiama padidinti įmonės našumą ir tapti lygiaverčiais panašių Vakarų įmonių partneriais – pažangia, modernia, didelį dėmesį ekologijai skiriančia įmone.

Paslaugų ir gaminamų produktų kainomis beveik susilyginome su Vakarų šalių įmonėmis, todėl reikia surasti kitų argumentų, kodėl klientas turėtų rinktis būtent mus.

„Paslaugų ir gaminamų produktų kainomis beveik susilyginome su Vakarų šalių įmonėmis, todėl reikia surasti kitų argumentų, kodėl klientas turėtų rinktis būtent mus. Siekiame konkuruoti savo darbo našumu, darbuotojų sumanumu ir ekologišku gamybos procesu“, – teigia įmonės vadovas.

Pasak verslininko, aplinkosaugos vadybos sistemos diegimo projektas būtent ir yra vienas iš būdų didinti našumą, taip pat užtikrinti norimą procesų valdymą įmonėje. „Žiūrėdami ir mokydamiesi iš Vakarų, norime judėti į priekį ir tobulinti ne tik technologijas, bet ir gamybos, darbo procesus, kelti darbuotojų kvalifikaciją. Laikas mums yra pinigai, o įdiegtos aplinkosaugos vadybos sistemos leidžia taupyti laiką, neatitraukti specialistų nuo jų tiesioginio darbo bei įgyvendinti daugiau užsakymų“, – pastebi R. Daugėla.

Ekoinovacijas pritaikyti savo veikloje Lietuvos įmones kviečia Europos Sąjungos investicijų priemonė „Eco inovacijos LT“. Pagal ją į eko-inovacijų diegimą Lietuvoje iki 2020 metų numatyta investuoti per 4,34 mln. eurų.

Paskelbtas antrasis kvietimas teikti paraiškas. Pagal šį kvietimą paraiškos gali būti teikiamos VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai iki 2017 m. gegužės 31 d. Kvietimui skirta 1,45 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT“ galima rasti Ūkio ministerijos, Lietuvos verslo paramos agentūros arba ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES - UKMin logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius