Ūkio ministras E.Gustas atidarė Palangos gintaro muziejų

Vakar, balandžio 24 d., ūkio ministras Evaldas Gustas dalyvavo restauruoto ir atnaujinto Palangos gintaro muziejaus atidaryme. Ūkio ministerija šio projekto dviem etapams įgyvendinti iš viso skyrė 3,23 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų iš 2007–2013 m. finansavimo periodo.
Palangos gintaro muziejus po restauracijos
Palangos gintaro muziejus po restauracijos / L. Sėlenienės nuotr.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Evaldas Gustas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Evaldas Gustas

„Šio muziejaus išskirtinumą ir paveldosaugos vertę žinome visi. Nekilo abejonių ir Ūkio ministerijai, ES lėšomis prisidėjusiai prie Tiškevičių rūmų restauravimo ir jame esančio Gintaro muziejaus atnaujinimo. Po šių darbų galime visiškai išnaudoti ansamblio kultūrinį ir turistinį potencialą, išplėsti muziejaus veiklą, taip pritraukiant dar daugiau turistų srautų, mažinti sezoniškumo įtaką, prisidedant prie mūsų Palangos įvaizdžio gerinimo“, – susirinkusius į Palangos gintaro muziejaus atidarymą sveikino ūkio ministras E.Gustas.

Palangos gintaro muziejui Ūkio ministerija paramą skyrė pagal priemonę „Viešųjų nekilnojamų kultūros paveldo objektų kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“. Per du projekto vykdymo etapus buvo restauruoti ir atnaujinti grafų Tiškevičių rūmai – juose atkurti istoriniai eksterjerai ir interjerai, įrengtos naujos aristokratų rūmų menių ir gintaro ekspozicijos, konferencijų salė, lankytojų aptarnavimo centras.

Iki šios dienos šalyje jau yra sukurti nauji ar sutvarkyti esami 264 turistų traukos objektai, pritraukta daugiau nei 7 mln. turistų.

Ūkio ministras sveikinimo kalboje taip pat dėkojo visiems prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo – projektuotojams, muziejininkams, paveldo saugotojams, restauratoriams, kultūros istorikams, statybininkams.

Per Palangos gintaro muziejaus atidarymą bus įžiebtas istorinis žibintas, prie rūmų sodinama vardinių rožių alėja ir knygos „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“ lietuviškojo leidinio pristatymas, dalyvaujant autorei Lenkijos Respublikos kultūros ministrei dr. prof. Małgorzatai Omilanowskai.

2007–2013 m. laikotarpiu Ūkio ministerija skyrė ES finansavimą 289 turizmo projektams, kurių finansavimo suma sudaro 256 mln. eurų. Iki šios dienos šalyje jau yra sukurti nauji ar sutvarkyti esami 264 turistų traukos objektai, pritraukta daugiau nei 7 mln. turistų.

Ūkio ministerija 2014–2020 m. laikotarpiu administruos apie 1 mlrd. eurų ES investicijų, iš jų kultūros ir gamtos paveldo objektų žinomumui didinti – rinkodarai ir ženklinimui – skirta apie 35 mln. eurų. Savivaldybės galės teikti paraiškas gauti ES investicijoms viešųjų kultūros ir gamtos paveldo objektų lankomumui ir žinomumui didinti bei ženklų, nuorodų, informacinių stendų ir kitos informacinės infrastruktūros projektavimui, gamybai, įrengimui.

Naujojo paramos laikotarpio turizmo priemonės, kurias administruos Ūkio ministerija – „Prioritetinių turizmo plėtros regionų e-rinkodara“ (20,55 mln. eurų), „Savivaldybes jungiančių turizmo trasų ir turizmo maršrutų informacinės infrastruktūros plėtra“ (5,79 mln. eurų), „Nacionalinių turizmo maršrutų, trasų ir produktų rinkodara bei turizmo ženklinimo infrastruktūros plėtra“ (8,69 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius