Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslą įkūręs šiaulietis Agnius Gideika: „Norėjau sukurti darbo vietą sau ir kitiems“

Ketverius metus veikiančios įmonės „Line-x“ savininkas Agnius Gideika teigė, kad jei prieš kurdamas verslą būtų kėlęs sau daugybę kitiems kylančių klausimų – ar pavyks, kas jei nepavyks, ar verta – nieko niekada nebūtų pradėjęs. Šiaulietis tikino puikiai žinojęs, kad verslo įkūrimas pareikalaus daug juodo darbo, tačiau jo nebijojo – anot A.Gideikos, tikslas buvo vienas – įrodyti sau, kad galiu sukurti darbo vietą ir sau, ir kitiems.
Agnius Gideika
Agnius Gideika / „Line-x“ nuotr.

Parama verslui – postūmis

„Jeigu kyla dvejonių, kurti verslą ar ne, manau, atsakymas peršasi pats – ne“, – teigė jau 4 metus gyvuojančios įmonės „Line-x“, teikiančios su poliuretano purškimu susijusias paslaugas, savininkas A.Gideika. Tiesa, tai nėra vienintelė šiauliečio veikla, jis vadovauja ir dar vienai bendrovei – „Šiltinimo meistrai“, kuri užsiima pastatų apšiltinimu.

Apsauginė poliuretano danga, su kuria susijusias paslaugas teikia A.Gideika, tai – tvirta, atspari dėvėjimuisi, dvikomponentė, pasižyminti ypatingu lankstumu ir kietumu danga, prilygstanti golfo kamuoliuko kietumui. „Šios medžiagos galimybės yra neaprėpiamos, tai mane ir sužavėjo“, – kalbėjo verslininkas.

„Mintis įkurti įmonę, teikiančią su „Line-x“ produkcija susijusias paslaugas, kilo seniai. Kažkada man teko pasinaudoti latvių bendrovės, užsiimančios poliuretano danga, paslaugomis – minėta priemone pasidengiau automobilio dalį. Nuo tada susižavėjau šia medžiaga ir 4–5 metus brandinau verslo idėjas, tiesa, vienu metu jau buvau jas primiršęs. Tačiau tada sužinojau apie UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) verslo skatinimo priemones, jei ne tai, vargu ar būčiau ką nors pradėjęs. Bet pasidomėjęs nusprendžiau surizikuoti – pristatyti minėtą produktą Lietuvos rinkai“, – pasakojo „Line-x“ vadovas.

„Šios medžiagos galimybės yra neaprėpiamos, tai mane ir sužavėjo“, – kalbėjo A.Gideika.

Teko keisti prioritetus

A.Gideika teigė, kad nors poliuretano dangos panaudojimo galimybės yra beribės, Lietuvoje šis produktas skynėsi kelią labai lėtai. „Manau, lietuviams reikia daugiau laiko. Jie nėra itin patiklūs, nori produktą gerai išbandyti, tam reikia daug laiko“, – svarstė „Line-x“ vadovas. A.Gideika pasakojo kad atėjo laikas, kai jis suprato, jog įmonė vien iš apsauginės poliuretano dangos paslaugų neišgyvens, taigi – teko praplėsti įmonės parduodamų produktų asortimentą: „Norėdami išlikti, turėjome pakeisti prioritetus. Kadangi tuo pat metu mes dirbome ir su šiltinimo medžiagomis, kilo mintis didesnį dėmesį skirti joms, paversti jas pagrindu, o poliuretano dangas palikti kaip antraeilį produktą. Ir tai pasiteisino.“

„Line-x“ nuotr./A.Gideikos vadovaujamų įmonių atliekami darbai
„Line-x“ nuotr./A.Gideikos vadovaujamų įmonių atliekami darbai

A.Gideika pasakojo, kad pradėjus šiltinti pastatus įmonė pasistūmėjo į priekį, tačiau verslininkas neslėpė, kad tam padėjo ir palankiai susiklosčiusios aplinkybės: „Prisidėjo ir tai, kad energinio naudingumo reikalavimai pastatams yra nuolat didinami, taigi mūsų šiltinimo medžiagos tampa vis paklausesnės. Juolab kad mūsų produktas padeda pasiekti tokių rodiklių, kurių su kitomis medžiagomis pasiekti negali. Kalbu apie sandarumą ar itin gerą varžą, atsižvelgiant į medžiagos storį, ir panašius dalykus.“

Didžiausia kliūtis – pinigai

Paklaustas, kas buvo sunkiausia žengiant pirmuosius verslo įkūrimo žingsnius, A.Gideika neabejodamas teigė – lėšų paieška. „Visų pirma trūko apyvartinių lėšų medžiagų įsigijimui. Šiai medžiagai purkšti naudojama speciali įranga ir beveik visada produktas parduodamas su purškimo paslauga, nes žmonės patys to pasidaryti negali, taigi, natūralu, reikėjo ir įrangos bei įvairiausių priedų, tikslią visos įrangos kainą įvardinti sunku, ji tikrai kainuoja ne vieną dešimtį tūkstančių litų“, – pasakojo „Line-x“ savininkas.

Didžioji dalis pradedančiųjų verslininkų susiduria su užstato problema. Kaip įtikinti, kad verslas tikrai bus sėkmingas ir ne tik pavyks įsivažiuoti, bet ir grąžinti pasiskolintas investicijas? „Surinkti reikiamą sumą verslo įkūrimui yra labai sunku, dėl to dalis jų vargiai pajuda į priekį. Pagrindinis dalykas, kas mane paskatino kurti įmonę, buvo tai, kad atsirado, kas sutiko pasidalyti riziką pačioje pradžioje. Sužinojome apie „INVEGOS“ siūlomą valstybės garantiją, kurios dėka be didelių užstatų galima gauti reikalingą finansavimą iš Verslumo skatinimo fondo. Mes tuo ir pasinaudojome“, – prisiminė A.Gideika.

Surinkti reikiamą sumą verslo įkūrimui yra labai sunku, dėl to dalis jų vargiai pajuda į priekį.

Išgyventi 3 metus

A.Gideika teigė, kad nei baimė, nei rizika, nei aplinkinių kalbos, jog gali nepavykti įgyvendinti savo idėjos, jo neveikė: „Jeigu abejoji, kurti verslą ar ne – nereikia visai to daryti. Aš tikėjau šia mintimi, norėjau įrodyti sau, kad galiu.“

„Turėjau tikslą – sukurti darbo vietą sau ir kitiems. Žinojau, kad reikės daug dirbti ir buvau tam pasiruošęs“, – atviravo verslininkas. A.Gideika verslo pradžioje kompanionų neturėjo.

Vis dėlto, A.Gideika sunkiausiu įvardija ne tą laikotarpį, kai teko viską nešti tik ant savo pečių: „Kalbant apie plėtrą, padariau strateginių klaidų, kurios atnešė sunkumų vėliau. Taip pat neturėjau personalo atrankos patirties. Taigi pasisamdydavau žmonių, kurie negalėjo atlikti jiems pavestų darbų, dėl tokių dalykų kentėjo ir įmonės veikla“, – apie sunkumus pasakojo įmonės įkūrėjas.

„Lines-X“ vadovas teigė, kad kitiems verslininkas galėtų pasakyti, jog sunkiausia ir svarbiausia išlaikyti verslą pirmuosius kelerius metus: „Sunkiausi yra pirmieji treji metais, turi įdėti labai daug darbo, kad apie produktą sužinotų klientai, kad įsitikintų jo kokybe, kad imtų pasitikėti tavimi.“

A.Gideika pridūrė, kad 3 išgyventi metai tikrai neužtikrina, kad sunkumai išnyks kaip dūmas. „Problemų būna, bet pradedi kitaip į jas žiūrėti, gal atsiranda jų sprendimo patirties. Vienas iš labiausiai verslo plėtrą stabdančių veiksnių – apyvartinių lėšų trūkumas. Tam privalai skolintis pinigų, o didžioji dalis bankų jaunoms įmonėms skolinti nenori“, – pasakojo vyras.

Anot pradedančiųjų verslininkų, su papildomomis garantijomis suteiktas finansavimas yra mažiau rizikingas, todėl kredito įstaigoms tokius verslo projektus patraukliau finansuoti. „INVEGOS“ duomenimis, kiekvieną mėnesį vidutiniškai suteikiama po 16 garantijų už įmonių, veikiančių iki 1-erių metų, verslo projektus. Šie verslininkai sudaro beveik trečdalį visų, kurie kartu su INVEGOS pagalba imasi verslo.

Planus išduoti anksti

A.Gideika džiaugėsi, kad šiuo metu gali pasakyti, jog įmonei sekasi neblogai: „O ir oro sąlygos mums palankios. Mūsų verslas yra sezoniškas, negalime purkšti, kai drėgna, kai netinkamos klimato sąlygos. O šių metų ruduo mus lepina.“

„Line-x“ nuotr./A.Gideikos vadovaujamų įmonių atliekami darbai
„Line-x“ nuotr./A.Gideikos vadovaujamų įmonių atliekami darbai

Per ketverius metus A.Gideikos įmonės darbuotojų skaičius išaugo iki 10, dabar įmonė turi įsigijusi jau ir antrą įrangos komplektą, taigi vienu metu dirbti gali dvi komandos. „Pamenu pirmųjų mėnesių, vos atsidarius, tikslas buvo pasiekti 30 tūkst. litų apyvartą, dabar ji kur kas didesnė. Manau, kad mums sekasi tikrai neblogai“, – vertino „Line-x“ savininkas.

Verslininkas džiaugėsi, kad įmonė yra įgijusi vokiečių „BASF“ koncerno, iš kurio perka šiltinimo medžiagas, pasitikėjimą – su juo sutarta, kad A.Gideikos įmonė būtų vienintelė minėtų medžiagų tiekėja Lietuvoje. Taip pat bendradarbiaujama ir su latviais, kurie vieninteliai turi „Line-x“ franšizę Baltijos šalyse.

A.Gideika neslėpė, kad plėtros planų turi, tačiau teigė, kad juos atskleisti – dar ne laikas. „Aišku, viskas bus susiję su purškimu, šioje srityje galimybių dar yra labai daug, tačiau kur pasuksime, laikas parodys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius