Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieno sėkmingiausių šalies startuolio „Trafi“ variklį užkūrė ES investicijos

Unikalaus startuolis „Trafi“ – septynerius metus Martyno Gudonavičiaus ir jo bendraminčių brandinta idėja. Dabar – tai vienas perspektyviausių šalies startuolių, pritraukusių didžiausias šių metų investicijas ir pretenduojančių užkariauti daugybę užsienio rinkų. Tačiau, pasak „Trafi“ vadovo, jei „Practica Capital“ nebūtų patikėjusi jaunimo idėja ir nesuteikusi pirmosios pusės mln. JAV dolerių investicijos, viso to nebūtų.
„Trafi“ komanda
„Trafi“ komanda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Hobis virto verslu

„TRAFI“ – produktus viešojo transporto vartotojams ir augantiems miestams kurianti kompanija, kurią prieš septynerius metus pradėjo kurti keturi bičiuliai. Tada jaunuoliams tai buvo tik hobis, veikiausiai nė vienas iš jaunuolių nenutuokė, kad po kelerių metų jų idėja taps vienu iš daugiausiai investicijų pritraukiančių šalies technologijų startuolių.

Svarbiausias sėkmingo ir greito augimo veiksnys unikalią idėją vystančiam startuoliui – investicija.

Svarbiausias sėkmingo ir greito augimo veiksnys unikalią idėją vystančiam startuoliui – investicija. Pažangiose valstybėse tam veikia daugybė rizikos kapitalo fondų, kurių valdytojai į perspektyvius startuolius investuoja nemažus pinigus, tikėdamiesi, kad jiems pasiseks ir investicijos sugrįš su kaupu. Tai – kone žaidimas „va bank“, didelė rizika, tačiau tuo pačiu ir didelė kapitalo grąžos tikimybė.

Rizikos kapitalo fondų plėtra itin smarkiai skatinama ir Lietuvoje, mat tai yra vienas iš svarbiausių efektyvios ir pažangios verslo sistemos elementų.

Šalyje veikia ne vienas privatus rizikos kapitalo fondas, tačiau prie jų labai smarkiai prisideda ir pagal JEREMIE iniciatyvą Lietuvoje įsteigtas JEREMIE kontroliuojantysis fondas, kuriam ES lėšas yra skyrusi Ūkio ministerija.

Per JEREMIE kontroliuojantįjį fondą šalyje buvo įkurti penki rizikos kapitalo fondai, kurie finansuojami Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis. Tai – „LitCapital I“, „Verslo angelų fondas I“, „Lithuania SME Fund“, Practica Venture Capital“, „Practica Seed Capital“.

Practica Seed fondas investuoja į ankstyvosios stadijos SVV subjektus bei vysto jų pradines idėjas ar koncepcijas (iki 200 tūkst. eurų per 3 m.), Practica Venture Capital fondas investuoja į SVV subjektus, veikiančius visose plėtros stadijose, tačiau turinčius aukštą augimo potencialą (iki 1,5 mln. eurų per 12 mėn.).

Būtent „Practica Capital“ valdomi fondai ir padėjo „Trafi“ startuoliui žengti pirmuosius ir labai svarbius žingsnius – į jį buvo investuota pusė mln. JAV dolerių. „Tai buvo gyvybiškai svarbus žingsnis, pirmiausia, leidęs mums hobį paversti verslu. Įsigyti patalpas, pasisamdyti gerų savo srities specialistų, o galiausiai – patikrinti, ar ta idėja tikrai veikia, ar ji tinka tarptautinei rinkai“, – kalbėjo vienas iš startuolio bendraįkūrėjų M. Gudonavičius, pridurdamas, kad be minėtos investicijos vargu ar būtų kas pavykę.

„Practica Capital“ valdomi fondai padėjo „Trafi“ startuoliui žengti pirmuosius ir labai svarbius žingsnius – į jį buvo investuota pusė mln. JAV dolerių.

Sudomino ir užsieniečius

Sparčiai augančiai įmonei šiemet sėkmė nusišypsojo dar plačiau. „Trafi“ potencialą pamatė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio investuotojai. 2015-aisiais Lietuvos technologijų startuolis iš viso pritraukė net 6,5 mln. JAV dolerių investicijų. Perpektyvaus startuolio augimą paskatinti nusprendė „Octopus Investment“, EBRD (Venture Capital Investment Programme) rizikos kapitalo programa, „BaltCap“ ir jau minėta „Practica Capital“.

M. Gudonavičius tikino, kad dabar „Trafi“ rimtai pradės žvalgytis naujų rinkų, o aktualiausios jam – dideli miestai su itin intensyviu judėjimu. „Jau pasitikrinome savo verslo modelį, matome, kad jis tikrai veikia. Dabar planuojame jį išbandyti Indijoje, Indonezijoje, Filipinuose, Meksikoje ir Rusijoje. Tai yra didžiulės rinkos, dideli miestai, kurie turi labai didelių problemų viešojo transporto srityje. O mes su savo produktu tą viešąjį transportą galime paversti naudingesniu, labiau prieinamu ir efektyvesniu“, – kalbėjo pašnekovas.

„Trafi“ įkūrėjai džiaugėsi, kad investicijos padeda ne tik plėsti paslaugos geografiją, bet ir augti pačiai įmonei. Startuolį vystyti pradėjo keturių žmonių komanda, po pirmos investicijos ji išaugo iki dešimties, po antros – iki 23 žmonių. M. Gudonavičius teigimu, artimiausiu metu „Trafi“ komanda turėtų dar augti maždaug iki 30 darbuotojų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius