Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Absurdas kvadratu: valstybės kompensacija didesnė už kyšius, kurių gal net nebuvo?

Jei buvęs vienas Kelių direkcijos vadovų Daivis Zabulionis gaudavo neteisėtą atlygį iš verslininkų, tai jis greičiausiai buvo mažesnis nei valstybė jam išmokėjo kompensaciją už pravaikštas, kai jis buvo atleistas dėl įtarimų.   
Daivis Zabulionis
Daivis Zabulionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Situacija tikrai absurdiška“, – 15min turėjo pripažinti susisiekimo ministras Rokas Masiulis sužinojęs apie naują teismo sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad buvęs vienas Kelių direkcijos vadovas Daivis Zabulionis vėl buvo atleistas neteisėtai. Kelių direkcija dar žada skųsti šį sprendimą.

Per metus tai jau antras kartas, kai teismas D.Zabulionio atleidimą pripažįsta neteisėtu – nemalonę užsitraukęs pareigūnas iš direkcijos buvo atleistas du kartus.

Nors atleidimų vajų vykdžiusiam ministrui situacija atrodo absurdiška, tačiau D.Zabulionis ir antrą kartą gaus kompensaciją. Šįkart jam priteista 13,2 tūkst. eurų kompensacija už priverstines pravaikštas.

Kai pirmą kartą jis buvo atleistas iš pareigų šių metų vasarį, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nurodė jį gražinti į buvusias pareigas ir liepė išmokėti beveik 30 tūkst. eurų kompensaciją. Į darbą jis grąžintas vasario pabaigoje. Bet neilgam. Netrukus jis vėl buvo atleistas.

Kompensacija už pravaikštas jam išmokama iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos kasos.

„Jau ne kartą minėjau – valstybei negali dirbti asmenys, kurių reputaciją temdo šešėlis. Minimo asmens pavardė minima net kelių specialiųjų tarnybų protokoluose, todėl visiškai pritariu LAKD (Lietuvos automobilių kelių direkcija) nuomonei, jog teismo sprendimą būtina skųsti. Lieka tik apgailestauti, kad teismas akivaizdžiai nevertino visų aplinkybių“, – 15min dėstė ministras.

D.Zabulionis ministro rūstybę užsitraukė dėl teisėsaugos įtarimų, kad jis į aukštas pareigas Kelių direkcijoje galėjo būti paskirtas buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ir tuometinio bendrovės „Kauno tiltai“ valdybos pirmininko Nerijaus Eidukevičiaus dėka.

15min skelbė specialiųjų tarnybų įrašytą pokalbį, kuriame R.Kurlianskis tariasi su N.Eidukevičiumi dėl galimo atlygio D.Zabulioniui.

„Jeigu jis gauna, tai b* žinai, aš tai sakyčiau, aš tai duočiau viso penkis. Du valdžia davė, aš duočiau dar tris. Nu nežinau, ta prasme. Gal plius penki. Jis nėra ištvirkintas ta prasme. Aš jo tikrai niekada netvirkindavau. Ten būdavo keisas didelis – atsiskaitydavau iš karto. Jeigu būdavo eilė mažų, tai sukraudavom kokių Kalėdų proga, žinai, kad susirinktų koks šimtas lietuviškų. Nedariau to nuolatinio“, – susitikime kalba tuometinis „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis.

Pokalbis vyko 2016 m. vasario 4 d., o nuo kovo mėnesio D.Zabulionis ėmėsi darbo Kelių direkcijoje. Jis buvo atleistas lygiai po metų, 2017-ųjų kovo 6 dieną už tai, kad šiurkščiai nusižengė valstybės tarnautojo pareigoms ir valstybės tarnautojo etikos principams, diskreditavo valstybės tarnybą ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą“.

Direkcijos pavaduotojo atlyginimas 2017 m. siekė 2308 eurų, neatskaičius mokesčių. Taigi jei buvusiam Kelių direkcijos vienam iš vadovų galėjo būti mokamas papildomas neteisėtas atlyginimas, per metus tai galėjo susidarytų 36 tūkstančiai eurų. O vien tik kompensacijų iš valstybės už neteisėtą atleidimą jis susižėrė 43 tūkstančius eurų.

Valstybinė automobilių kelių direkcija rengia kelių tiesimo ir remonto darbų konkursus. Tokiuose konkursuose dalyvauja ir „MG Baltic“ įmonės, ir „Kauno tiltai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius