Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių darbuotojų įsitraukimas – žemesnis už regiono vidurkį

Darbuotojų įsitraukimas į organizacijų veiklą Baltijos šalyse siekia 50 proc. ir atsilieka nuo Centrinės ir Rytų Europos vidurkio (54 proc.). Regione aukščiausią įsitraukimą demonstruoja Rusijos ir Vengrijos, žemiausią – Lenkijos ir Slovakijos darbuotojai. Tokias tendencijas atskleidžia naujausi „Best Employers Study“ duomenys.
Darbuotoja
Darbuotoja / „Shutterstock“ nuotr.

„Centrinė ir Rytų Europa visos Europos ar pasaulio kontekste dar turi kur pasitempti, nes skirtumai tarp regionų yra pakankamai ryškūs. Pasaulyje darbuotojų įsitraukimas pastaraisiais metais augo ir 2013 m. pasiekė 61 proc. Europoje rezultatai stabilizavosi ir 2013 m. įsitraukimas išliko 57 proc. Tačiau Centrinėje ir Rytų Europoje darbuotojų įsitraukimas buvo ne tik žemesnis, bet dar ir mažėjo vienu procentiniu punktu“, – sako Almanta Jakštaitė-Vinkuvienė, „OVC Consulting“ Įsitraukimo tyrimų vadovė Baltijos šalyse.

Vis dėlto Centrinė ir Rytų Europa išsiskiria aukščiausio lygio vadovų ir kitų vadovų įsitraukimu – atitinkamai 83 proc. ir 75 proc. (Baltijos šalyse 78 proc. ir 65 proc.). A. Jakštaitė-Vinkuvienė pabrėžia, jog būtent vadovai užima svarbią vietą įtraukiant kitus darbuotojus – jie nustato ir komunikuoja viziją ir tikslus, išlaiko užtikrintumą sudėtingose situacijose ir sutelkia žmones, įtraukia ir skatina talentus, sudarydami sąlygas jiems atsiskleisti, palaiko tiek dalykinį, tiek emocinį ryšį su savo komanda.

Vis dėlto Centrinė ir Rytų Europa išsiskiria aukščiausio lygio vadovų ir kitų vadovų įsitraukimu.

Tai patvirtina ir tyrimas – net 7 iš 10 darbuotojų Centrinėje ir Rytų Europoje sako žinantys, kaip jų darbas prisideda siekiant organizacijos tikslų, taip pat jie sako esantys patenkinti santykiais su savo tiesioginiais vadovais. Darbuotojų efektyvumą kelia ir tai, jog net 68 proc. jų savo darbo aplinką vertina kaip tinkamą.

Tačiau tik kiek daugiau nei trečdalis – 35 proc. – darbuotojų mano, jog jų darbo užmokestis yra susijęs su darbo rezultatais, vos 39 proc. yra įsitikinę, kad gaunamas atlygis atitinka jų indėlį į organizacijos veiklą. Taip pat tik 38 proc. jaučiasi vadovų laikomi vertinga organizacijos dalimi.

Baltijos šalys išsiskiria iš Centrinės ir Rytų Europos regiono – 6 iš 10 darbuotojų (7 proc. daugiau) mano, jog jų darbdaviai suteikia galimybes mokytis ir tobulėti. Tačiau tuo pačiu metu Baltijos šalyse 10 proc. mažiau darbuotojų gerai vertina savo darbdavio reputaciją, dažniau abejodami, jog tai yra organizacija, kurią atitinkamų sričių profesionalai laiko viena geriausių vietų darbui bei kad už išskirtinę veiklos kokybę ir rezultatus jiems yra atitinkamai atlyginama. Labiausiai regiono mastu atsiliekame (apie 20 proc.) pagal mūsų organizacijoms, jų darbuotojų vertinimu, būdingą atvirumą ir atsižvelgimą į individualius skirtumus.

Net 7 iš 10 darbuotojų Centrinėje ir Rytų Europoje sako žinantys, kaip jų darbas prisideda siekiant organizacijos tikslų, taip pat jie sako esantys patenkinti santykiais su savo tiesioginiais vadovais.

„Darbuotojai dažnai akcentuoja geras darbo sąlygas, teikiamas mokymosi galimybes bei pasitenkinimą darbo pobūdžiu, tačiau to nepakanka darbuotojų motyvacijai kelti. Tiek kalbant apie darbuotojų įsitraukimo didinimą, tiek apie pozityvaus požiūrio į savo organizaciją stiprinimą, išlieka trys iššūkiai – adekvatus pripažinimas už atliekamą darbą, darbuotojų ir vadovų santykis, vidiniai darbo procesai“, – sako Almanta Jakštaitė-Vinkuvienė.

Pasak A. Jakštaitės Vinkuvienės, visi šie tobulintini aspektai yra tiesiogiai susiję su žmonių veiklos organizacijose valdymo sėkmingumu, todėl nebeatrodo keista ir tai, kad vos 24 proc. darbuotojų sako darbe atskleidžiantys 90-100 proc. savo potencialo, o beveik kas penktas mano darbe išnaudojantis mažiau nei 70 proc. savo galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius