-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandymas įdarbinti ilgalaikius bedarbius: pagalbą suteiks ir psichologai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija už daugiau nei 5 milijonus eurų septyniose savivaldybėse sieks padėti ilgalaikiams bedarbiams, gaunantiems socialinę paramą ir neišgalintiems savarankiškai pasirūpinti savimi. Smulkaus ir vidutinio verslo atstovai tvirtina, kad tai eilinis pinigų švaistymas. Naujo modelio kūrėjai sako, kad eksperimentas bus pavykęs, jeigu iš 1400 ilgalaikių bedarbių, dalyvausiančių projekte, bent penktadalį pavyks integruoti į darbo rinką.
Darbo birža
Darbo birža / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Alytiškė Rima nedirba aštuonerius metus, gyvena iš socialinės pašalpos. Turi anglų ir prancūzų kalbų diplomus, tačiau darbo pagal specialybę neranda, nors per pastaruosius du mėnesius darbdaviams išsiuntė apie 40 gyvenimo aprašymų.

Rima – viena iš šimto ilgalaikių bedarbių, atrinktų dalyvauti naujame bandomajame projekte. Ilgalaikių bedarbių Alytuje apie tūkstantį.

„Jiems reikia ir psichologo pagalbos ir specialių motyvavimo kursų. Tas motyvavimas, kitoks kalbėjimas su jais turėtų būti“, – sako Alytaus miesto socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.

Socialinė apsaugos ir darbo ministerija parengė modelį – daugiau atsižvelgiant į bedarbio poreikius, suteikiant šeimai daugiau socialinių paslaugų. Pavyzdžiui, bedarbiai negali dirbti, nes prižiūri vaikus, slaugo tėvus, turi priklausomybių, ilgalaikių sveikatos problemų, ar neturi namų.

Kiekvienam individualiai padės atvejų vadybininkai – jų septyniose savivaldybėse, dalyvaujančiose eksperimente, bus įdarbinta po vieną. Darbo ieškos užimtumo tarnyba, kitas paslaugas teiks savivaldybės.

„Šitame modelyje taip pat bus įtraukiami ir nevyriausybinės organizacijos, kurios galės teikti tam tikras paslaugas ir kas yra svarbiausia dirbama su darbdaviais, kurie ir padėtų mums įdarbinti tuos žmones į darbo rinką“, –pastebi socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Planuojama, kad eksperimente dalyvaus apie 1400 ilgalaikių bedarbių iš beveik 40 tūkstančių, projektui įgyvendinti iš valstybės biudžeto ir ES fondų skirta daugiau nei penki milijonai eurų.

Smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai sako esą tai pinigų švaistymas, nes asmenys bus įdarbinami tik pusei metų, o po to vėl grįš į Užimtumo tarnybą.

Tyrimai rodo, kad iš 500 apklaustų ilgalaikių bedarbių, dirbti pageidauja vos trečdalis.

Panašūs ilgalaikių bedarbių įdarbinimo modeliai veikia Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius