Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt. Auksinė gurmanų valanda: mėgavimasis puikiu maistu gali tapti jūsų darbu

Tikriausiai prisimenate seno animacinio filmuko herojų Drakoniuką, kuris vieną kartą atsidūrė šokolado fabrike. Šokoladas pusryčiams, pietums ir vakarienei – kas galėtų būti nuostabiau didžiam smaližiui? Jeigu ir jūs dievinate gerą maistą ir neištvertumėte nei dienos, pavyzdžiui, be sūrio, pats metas paskaityti darbo skelbimus: šiuo metu čia siūloma darbų ne tik kavos, vyno, bet ir sūrio bei austrių mėgėjams ir žinovams.
Sūrio ekspertas
Sūrio ekspertas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 cvbankas.lt

Gal norite būti sūrio ekspertu?

„Ieškome sūrio pardavėjų jaunoje ir gyvybingoje sūrių parduotuvėje! Jei Tu esi tas, kuris gebėtų profesionaliai aptarnauti klientus, išmanytų sūrius ir skirtumus tarp jų, galėtų pritaikyti ar padėti išsirinkti sūrį pagal skonines preferencijas ar individualius poreikius – esi tai, ko mes ieškome“, – rašoma viename Cvbankas.lt skelbime.

Suintriguoti skelbimo, pakalbinome sūrių parduotuvės „Say cheese“ direktorę Bertą Baziukaitę.

„Mes ieškome sūrio ekspertų, o ne kasininkų pardavėjų, kuriuos samdo įvairios maisto prekių parduotuvės. Kadangi esame specializuota parduotuvė, bandome sukurti naują specialistų kartą ir suburti žmones, kurie yra motyvuoti dirbti su produktu ir nori gilinti savo žinias, lygiai kaip someljė domisi vynu“, – sako parduotuvės vadovė, pabrėždama, kad visoje Europoje yra kaip someljė, taip ir sūrio ekspertai, tik Lietuvoje tokios specializacijos dar nėra.

Trečius metus dirbanti parduotuvė ne tik prekiauja sūriais, bet ir edukuoja pirkėjus. „Mes keliame specializuotų parduotuvių kartelę tinklams dėl konsultavimo ir pačios kokybės. Tarkime, ateina pas mus klientai, kurie išmano vyną, ir prašo prie konkretaus vyno sūrio. Mes tokiose situacijoje bandome pasiūlyti klientui tai, ko jam trūksta, ko jis nori, o ne stengiamės parduoti ir įkišti jam tai, ko jis net neieškojo“, – įmonės prioritetus atskleidžia B.Baziukaitė.

Pašnekovė tikisi rasti tokių darbuotojų, kurie norėtų susikurti sau specializaciją ir būtų sūrio profesionalais. „Mes teikiame visas žinias, toliau viskas priklauso nuo žmogaus motyvacijos ir noro gilintis pačiam“, – sakė jau šeštus metus su sūriais dirbanti parduotuvės vadovė.

Austrių atidarinėjimas – įgūdžių, o ne jėgos reikalaujantis darbas

Ne mažiau egzotiškas darbas siūlomas ir jūros gėrybių ir vyno bistro „Selfish“, kur ieškomas austrių atidarinėtojas.

„Yra stereotipas, kad austrių atidarinėjimas – vyriškas darbas, kuriam lyg ir reikia tos vyriškos jėgos. Bet iš tikrųjų Prancūzijoje tenka matyti ir 60-70 metų moteris, atidarinėjančias austres. Čia įgudimas svarbiau negu fizinė jėga. Reikia austrę pajausti“, – siūlomo darbo specifiką aiškina šios įmonės direktorius Renatas Vainius.

„Selfish“ bistro, anot savininko, yra daugiausiai austrių atidarantis baras Lietuvoje – austrių festivalyje šį darbą vienu metu darė aštuoni žmonės. Iš privačių Prancūzijos ir Airijos ūkių atkeliaujančias austres darbuotojai išmoksta atidarinėti ir tradiciniu būdu su peiliuku, ir su specialiais įrengimais.

Austrių atidarinėjimas – tik viena iš pareigų, kuri tenka bare dirbančiam darbuotojui. Jis turi išmanyti vyną, žinoti, kada kokį pasiūlyti ir mokėti jį patiekti. „Mokymasis vyno pasaulyje yra ištisas procesas, kuris vyksta visą gyvenimą. Net tie, kurie pasiekę didelių laimėjimų ir moko kitus, patys taip pat mokosi“, – sako R.Vainius, tačiau susidomėjusių stygiumi nesiskundžia: kai darbdavio reputacija gera, rasti darbuotoją nėra sudėtinga.

Be to, yra ir motyvacija – tai ir grafiko lankstumas, ir baro prestižas bei lokacija, kas turi didelę įtaką arbatpinigių kiekiui. „Atokiuose rajonuose žmonės tikisi vienokių arbatpinigių, o dirbdami Vilniaus gatvėje ar Gedimino prospekte supranta, kad gaus visiškai kitokius arbatpinigius“, – neslepia pašnekovas.

Daili puta kavos puodelyje – ne svarbiausia baristos darbe

Prasidėjęs pavasaris tradiciškai paretina ir baristų gretas, tad restoranai ieško naujų geros kavos mėgėjų.

„Sugamour“ restorano vadovės Viktorijos Viešchnickienės teigimu, labiau laukiami yra baristos su patirtimi, tačiau kai jų trūksta, tenka imti ir nepatyrusius bei apmokyti vietoje. Skelbimą portale CVbankas.lt rasite pagal šią nuorodą.

Svarbiausia baristos darbe, anot pašnekovės, yra greitis, eiliškumas, susikoncentravimas ir suvokimas, kas kuriuo atveju yra pirmenybė. O išmokti daryti putą ar piešinėlį ant pieno – tai jau įgūdžių klausimas.

Ar visi baristos vienodai atitinka šiuos reikalavimus? „Priklauso nuo to, kiek ateinantis žmogus yra imlus ir kaip žiūri į darbą. Vieni labai domisi ir klausinėja, kas per produktas, kaip jį pateikti, kitų darbas yra techniškesnis, jie nori tik greičiau atiduoti. Stengiamės, kad turintys didesnę patirtį daugiau kontaktuotų su žmonėmis“, – nevienodą baristų portretą atskleidė V.Viešcnickienė.

Taigi „skanūs“ darbai laukia savo ekspertų. O rinktis tenka ieškantiems – ar mieliau plytas dėlioti, ar sūrį pjaustyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius