-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

CVbankas.lt: kaip suplanuoti buhalterio karjerą, kad gautum 2000 eurų algą?

Darbo skelbimų portalo CVbankas.lt duomenimis, pernai gerokai padaugėjo darbo pasiūlymų buhalteriams. Personalo specialistai pastebi, kad šioje srityje yra nemažų algų skirtumų, ir pataria, kaip planuoti karjerą finansų srityje, kad būtų pasiektas maksimalus atlygis.
Finansinis išprusimas
Skaičiavimai / 123rf.com

Tenka konkuruoti su dešimtimis kandidatų

Praėjusiais metais portale CVbankas.lt darbo skelbimų buhalteriams ir finansų specialistams skaičius išaugo 18 proc. ir šiuo metu jis siekia apie 150. Portalo vadovas Tomas Toleikis nurodo, kad didžioji dalis šioje srityje dirbančiųjų yra moterys. „Finansų sritį galima drąsiai vadinti dominuojamą moterų: CVbankas.lt duomenimis, 90 proc. šios srities atstovų yra moterys ir tik 10 proc. – vyrai“, – sako T.Toleikis.

Lina Čirvinskaitė, personalo paieškos agentūros „Personalo valdymo inovacijos” projektų direktorė, sako nepastebėjusi didelio darbuotojų poreikio pokyčio ir vardija situacijas, kuomet darbdaviai dažniausiai kreipiasi į juos.

„Buhalterių paklausa įmonėse yra stabili. Sakyčiau, kad vyksta natūrali kaita, kai žmonės keičia darbo vietas. Vidinio buhalterio poreikis atsiranda ir tada, kai įmonė, prieš tai naudojusi išorinės apskaitos bendrovės paslaugomis, išauga ir atsiranda poreikis turėti savo žmogų“, – situacijas, kuomet ieškomas buhalteris, aiškina L.Čirvinskaitė.

Ji nurodo, kad kandidatų į šią poziciją netrūksta: į atsilaisvinusią ar naujai sukurtą darbo vietą kandidatuoja dešimtys specialistų. Jos žodžius patvirtina ir CVbankas.lt turima statistika: kandidatų vidurkis pagal finansų srities darbo skelbimus svyruoja nuo 39 iki 60 kandidatų.

Atlyginimai – nuo 600 eurų

T.Toleikis sako, kad ieškodami darbuotojų į šią poziciją, darbdaviai nelinkę nurodyti atlyginimų: vos 13 proc. finansų srities darbo skelbimų buvo nurodytas būsimas atlygis.

CVbankas.lt gyvenimo aprašymų duomenų bazės duomenimis, finansų srities bendras atlyginimų vidurkis siekia 706 eurus. Duomenys atskleidžia, kad atlygis labai priklauso nuo lyties: vyrų vidutinis atlyginimas siekia 955 eurus, o moterų atlyginimo vidurkis – tik 656 eurus.

L.Čirvinskaitė teigia, kad atlyginimo dydį veikia ne tik lytis, tačiau ir pozicija bei darbovietė. „Finansinės apskaitos paslaugų įmonėse buhalterių atlyginimai siekia 600-700 eurų. Tai keista, nes šie darbuotojai yra atsakingi už kelių įmonių finansinius dokumentus, tačiau uždirba mažiausiai. Bendrovės viduje dirbančių buhalterių algos yra didesnės, jos svyruoja nuo 800 iki 1200 eurų, kartais ir 1500 eurų. Daugiausiai mokama finansų vadovams – jų atlyginimai prasideda nuo 2000 eurų“, – sako specialistė.

Būtent tokias sumas darbo skelbimuose ir siūlo darbdaviai už didelę finansinę kvalifikaciją. Pavyzdžiui, buhalterijos vadovui siūlomas 2000-2500 eurų atlygis; vyr. buhalteriui Kaune siūlomas atlygis iki 1500 Eur:; vyr. buhalterio pavaduotojui Klaipėdoje – iki 1200 Eur. Kaip reikia planuoti savo karjerą, kad būtų pasiektas toks atlyginimas?

Svarbiausia – patirtis ir patikimumas

„Personalo valdymo inovacijos” projektų direktorė teigia, kad finansų direktorius ar buhalteris yra dešinioji organizacijos vadovo ranka, todėl jam keliami ypatingi reikalavimai.

„Jei tai apskaitininko pozicija, tai galima įsidarbinti ir su maža patirtimi ar tik atlikus praktiką. Visais kitais atvejais reikalaujama patirties. Jei ieškoma buhalterės nedidelei įmonei, tuomet prašoma dvejų-trejų metų patirties. Jei didesnei – bent penkerių. Jei finansų vadovo – tuomet patirties reikalavimas šokteli iki 7-10 metų. Dažnai prašoma patikrinti ir tokio kandidato rekomendacijas“, – pasakoja L.Čirvinskaitė.

Jai antrina ir CVbankas.lt vadovas T.Toleikis – darbas finansų srityje reikalauja ne tik didelių kompetencijų, tačiau ir tam tikrų asmens savybių. „Šis darbas yra atsakingas ir neretai reikalaujantis ilgesnių darbo valandų, papildomų pastangų. Taip pat ši profesija reikalauja tam tikrų asmeninių savybių: kruopštumo, imlumo naujovėms, nuolatinio domėjimosi srities naujovėmis. Pasitaiko atvejų, kad darbo pobūdis šioje srityje būna itin varginantis. Tai iš dalies paaiškina ir gana didelį skaičių kandidatų pagal darbo skelbimus – darbuotojai ieško geresnių darbo sąlygų“, – teigia T.Toleikis.

L.Čirvinskaitė siekiantiems karjeros aukštumų finansų srityje pataria karjerą pradėti nuo išorinių finansinių paslaugų įmonių, taip pasiklojant sėkmingą pagrindą.

„Paprasčiausia pradėti nuo išorinių finansinių paslaugų įmonių. Jie noriai priima jaunus žmones ir juos apmoko. Įgavus darbo patirties, žinių ir susipažinus su klientų aktualijomis, galima toliau planuoti savo karjerą. Kitas kelias – įsidarbinti didesnėje įmonėje siauroje srityje, pavyzdžiui, darbo užmokesčio apskaitoje. Pavaduojant kolegas įgaunama žinių ir kitose srityje. Taip tobulėjama ir kylama karjeros laipteliais“, – pataria specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius