Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausi mitai apie IT industriją

Kiekviena specialybė turi savo stereotipinį paveikslą, vienas jų – informacinių technologijų atstovų. Šiandien nė viena įmonė negali išsiversti be IT skyriaus, jei nori techniškai sklandaus darbo. Dėl geriausių specialistų darbdaviai neretai ir suremia pečius, siūlydami kuo patrauklesnes darbo sąlygas. Tačiau visuomenėje IT darbuotojai turi stereotipinį požiūrį: moterys negali būti geros programuotojos, o programų sistemų kūrėjai – tikri intravertai. 15min išskyrė 5 pagrindinius mitus apie IT industriją, kurie vyrauja visuomenėje.
IT specialistai
IT specialistai / 123RF.com nuotr.

Mitas nr. 1: Moterims IT – ne vieta

Kad informacinių technologijų srityje dažniausiai galima sutikti vyriškos lyties atstovus – yra faktas. Tačiau tendencijos keičiasi ir lytis tikrai nėra rodiklis ar darbuotojas bus perspektyvesnis. Svarbiausia – jo motyvacija. Tą pagrindė JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ Testavimo direktorė Rasa Mažutienė.

„Mitas yra, kad vyrai yra geresni specialistai. Moterys irgi tokios pačios profesionalės tiek programavime, tiek testavime, tiek bet kokioje kitoje specializacijoje. Tiesa, moterų IT srityje yra mažiau, tokia tendencija kyla dar nuo mažų dienų. Jau mokyklose atsiranda toks diferencijavimas ir tai vyksta iš dalies sąmoningai – mergaičių mažiau ateina į technologinius mokslus. Tačiau specifinėse pozicijose moterys netgi dominuoja IT srityje. Pati dirbu testavime, pas mus moterų maždaug yra pusė, anksčiau buvo tendencija tokia, kad vyrų čia buvo mažuma“, – pasakojo 10 metų testavimo srityje dirbanti R. Mažutienė.

„Devbridge group“ nuotr./„Devbridge group“ Testavimo direktorė Rasa Mažutienė
„Devbridge group“ nuotr./„Devbridge group“ Testavimo direktorė Rasa Mažutienė

Šiandien technologijos yra tiek persismelkusios per visas darbo sritis, kad daugiau ar mažiau į technologijų naudojimą yra įtrauktas kiekvienas. Lygiai taip pat kiekvienas ir gali jas kurti – technologijos neatsižvelgia į lytis.

Siekiant griauti mitus dėl lyčių aspekto IT srityje, yra rengiamos įvairios mentorystės programos, kuriomis yra siekiama paraginti moteris žengti į programavimo specialybę.


Mitas nr. 2: IT specialistai – pavieniui dirbantys intravertai

Programuotojui piešiamas tipinis paveikslas: dvidešimt kelerių metų antisocialus kompiuterių programišius. Šis iš piršto laužtas stereotipas yra susiformavęs jau nuo seno ir siekia informacinių technologijų industrijos pradžią 1980-aisiais. Kita vertus, pastaraisiais metais situacija drastiškai keitėsi ir išmaniosios technologijos yra kiekvieno piliečio kasdienis palydovas.

Tačiau dar ir šiandien naujausių technologijų kūrėjai turi stereotipinį įvaizdį, tarsi prie kompiuterio duomenų bazę prižiūrintis ar programų testavimus atliekantis programuotojas nemato dienos šviesos, o socialinį poreikį tenkina ir išmaniosios technologijos. JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ Technologijų direktorius Rimantas Benetis pripažino, kad iš principo su informacinėmis technologijomis dirbantys žmonės yra ganėtinai uždari, tačiau perspektyvūs introvertišku asmenybės tipu toli gražu nepasižymi.

„Šiuo metu nė vienas darbuotojas nepadarytų didelio projekto be komandos. Todėl kuo labiau gali bendrauti, susitarti, tuo darbuotojas bus labiau vertinamas“, – apie komandinio darbo svarbą IT srityje atsiliepė R. Benetis. Anot jo, geras specialistas dirbti specifinėje pozicijoje gali ir vienas, tačiau tokių labai reta.

„Devbridge group“ nuotr./„Devbridge group“ Technologijų direktorius Rimantas Benetis
„Devbridge group“ nuotr./„Devbridge group“ Technologijų direktorius Rimantas Benetis

Dažniausiai programuotojai dirba komandoje vienam projektui kartu su kitais programuotojais, produktų vadybininkais ir dizaineriais.


Mitas nr. 3: norint dirbti IT – reikia specializuoto diplomo

Išskirtinį progreso tempą tiek darbo rinkoje, tiek technologijų postūmiu turi IT industrija. Be jokios abejonės, norint pasivyti naujausias tendencijas, yra reikalingos ir tinkamos žinios. Tačiau šiandien taip greitai net akademinės knygos nėra parašomos kaip greitai į priekį juda IT sektoriaus naujovės. Užtat programuotojai ir išsiskiria tuo, kad gali daug išmokti savarankiškai. Todėl ne visada specialistams gali būti privalomas ir IT specialybės diplomas.

Šiuo metu nė vienas darbuotojas nepadarytų didelio projekto be komandos. Todėl kuo labiau gali bendrauti, susitarti, tuo darbuotojas bus labiau vertinamas



Vienoje didžiausių programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge group“ yra įvairaus išsilavinimo specialistų: vieni turi informacinių technologijų diplomą, kiti – tik baigę specialius kursus.

„Konkrečiai pats diplomas tikrai nėra rodiklis darbui. Tik atrenkant kandidatus į darbo vietą su vienoda patirtimi – diplomas būtų privalumas“, – sakė R. Benetis, pridūręs, kad įgytas diplomas dar nėra įrodymas, kad žmogus techniškai geriau išmano darbą nei tokio neturintis.

123RF.com nuotr./IT specialistai
123RF.com nuotr./IT specialistai



Technologijų direktorius vienoje didžiausių IT įmonių Lietuvoje pripažino, kad dabartinės programuotojų studijų programos ne visuomet pateisina didžiausius lūkesčius. „Jau dabar industrijoje taiko geresnius metodus, nei yra mokoma universitete. Akademinėje aplinkoje turėtų būti ieškoma metodų kaip galima padaryti geriau, o ne vytis kas jau yra išrasta. Turėtų šis mokslas akademiniame lygyje būti nagrinėjamas 5-10 metų į priekį žiūrint, o dabar viskas mokama kaip yra 5-10 metų atgal“, – problematikos neslėpė R. Benetis, pridūręs, kad ir pati jų bendrovė yra įkūrusi tris „Sourcery“ akademijas jauniesiems IT talentams, kuriose jie nemokamai gali ugdyti tiek praktinius, tiek ir darbo įgūdžius.

Šiandien nemažai informacijos galima susirasti internete, vyksta ir nemokami programavimo kursai. Dalis įmonių yra linkusios pačios „užsiauginti“ specialistus, tad rengia intensyvius programavimo mokymus ir iškart pratina prie specifinės darbo aplinkos bei bendrovės niuansų. Taip jaunas ir ambicingas IT talentas gali užsitikrinti konkurencingą darbo vietą nebūtinai pabaigęs specialiai programavimo studijas.

Mitas nr. 4: IT žinios reikalingos tik specifiniuose IT darbuose

Dažnai žmonės turi įsivaizdavimą, kad IT žinios yra reikalingos tik specifiniuose darbuose. Tačiau kiekvienam iš mūsų šiandieniniu darbo įrankiu tapęs kompiuteris reikalauja jau bent minimalių kompiuterių raštingumo įgūdžių. Tai gali kiekvienas, bet nė viena įmonė negali išsiversti be duomenų bazių ir programų sistemų valdančio IT skyriaus.

Programavimas yra ne ateities kalba. Tai – dabartinė pažangos kalba, kuri yra neišvengiama visose darbo srityse bei gali būti laikomas bet kurios perspektyvios profesijos sėkmės pagrindas. IT raštingumas kėsinasi tapti vienu iš įprastų darbo skelbimų matomų reikalavimų. Ypač jeigu siūlomas darbas – geriau apmokamas.

123RF.com nuotr./Duomenų analizė
123RF.com nuotr./Duomenų analizė



R. Benetis patikino, kad IT sritis yra labai plati, todėl įgūdžiai praverčia kiekvienam darbuotojui. „Geras pavyzdys yra skaičiuoklė (angl. – excel). Kai reikia daug duomenų atrinkti į specifinę eilutę, jau vien čia reikia minimalių programavimo žinių: funkciją parašyti, filtruoti duomenis. Jei yra bent koks supratimas, daug sklandžiau vyks darbai – nereikės rankinio darbo, kuris užtrunka“, – sakė „Devbridge group“ Technologijų direktorius.

Mitas nr. 5: Programavimas nėra kūrybiška sritis

Iš pažiūros gali atrodyti, kad programuotojo darbas yra nuobodus ir monotoniškas bei nereikalauja jokios kūrybos. Tačiau iš principo programuotojas privalo turėti pakankamai gerą empatijos jausmą, kad sukurtų patogią valdyti duomenų bazę, sistemą ar, galų gale, tinklalapį.

Anot R. Benečio, kūrybą programavime galima pritaikyti kaip architektūroje. Reikia galvoti kaip reikia sudėlioti serverius, kad būtų viskas sustyguota sklandžiam darbui.

„Reikia sugalvoti kiekvieną detalę, kodėl paspaudus mygtuką jis veda būtent vienur, o ne kitur. Niekas konkrečiai to neapibrėžia – tokie klausimai lieka programuotojo vaizduotei, kaip jis viską sudėlios, – pradėjo pasakoti R. Benetis, pridūręs, kad mokymuisi šioje srityje ribų nėra. – Kiekviena programa yra specifinė. Reikia turėti supratimą ko reikia: jei tai finansinės srities produktas – žinoti ko reikia finansams, jeigu draudimui – kaip veikia draudimas. Kai darai daug projektų, reikia nuolatos mokytis viską – kūrybos apstu“.

Artėja programuotojų diena

Rugsėjo 13 d. pasaulis švęs tarptautinę programuotojų dieną. Artėjant šiai progai, 15min ir JAV programavimo paslaugų įmonė „Devbridge Group“ domisi, ką žmonės žino apie šią profesiją.

Iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ryškią šalies perspektyvą – IT sektorių, ypač programuotojo profesiją. Sudominti visuomenę IT industrija, atskleisti dar vieną šalies potencialą ir paneigti nusistovėjusius mitus bei atgyvenusius stereotipus apie šios profesijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius