Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomisto Gitano Nausėdos pirmoji alga – 35 Lt

Pirmadienio vakarą ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto auditorija buvo pilna moksleivių, studentų ir laisvųjų klausytojų, norinčių pasisemti patirties ir išgirsti lyderystės bei sėkmingos karjeros patarimų iš Gitano Nausėdos – SEB banko prezidento patarėjo, žinomo finansų analitiko – lūpų. Neformalaus jaunimo ugdymo organizacijos „Kitas variantas“ organizuojamo susitikimo dalyviai teiravosi klausimų tiek iš ekonomikos bei finansų srities, tiek iš asmeninės gyvenimiškos analitiko patirties: apie pirmąjį 35 Lt dydžio atlyginimą, į pergales vedantį atkaklumą ir būtinybę turėti laisvalaikį skaitykite toliau.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Lyderis – kas jis?

G.Nausėda susitikimą pradėjo užduodamas klausimą, kokį žmogų galime laikyti lyderiu. Pradėdamas nuo sąsajų su sportu, G.Nausėda išreiškė nuomonę, kad sporte lyderiu gali būti laikomas tas asmuo, kurio akyse dega vidinė jėga, o sporto aikštelėje, siekdamas pergalės, jis gali numirti. Tik toks žmogus gali būti laikomas lyderiu ir kitose gyvenimo srityse. Svečias taip pat pažymėjo, kad neįmanoma tapti lyderiu arba uždirbti milijonus vien skaitant knygas, būtina savo jėgas išbandyti praktinėje veikloje.

Sunkus profesinio kelio pasirinkimas

G.Nausėdos kelias į ekonomikos pasaulį buvo klaidus ir vingiuotas. Žinomas analitikas prisiminė mokykloje lankytus būrelius ir pomėgius, pasimetimą ir sunkų apsisprendimą renkantis studijas ir profesinį kelią. Ekonomikos studijas, matydami sūnaus svyravimus, patarė rinktis tėvai ir, nors jos iš pradžių nebuvo lengvos ir atnešė nusivylimo (neišlaikęs matematikos egzamino, G. Nausėda buvo privestas praleisti vienerius studijų metus ir stoti į tą pačią specialybę antrąkart), tačiau pasirinkimas pasirodė esąs taiklus – tą patvirtino sėkmingai susiklosčiusi G.Nausėdos karjera. 

Finansinio stabilumo siekis ir sėkmingai susiklosčiusi karjera

G.Nausėda prisipažino nusivylęs po 16 metų mokslo ir apgintos disertacijos gavęs savo pirmąją mokslininko algą – tuometinius 35 litus. Šis nusivylimas jį paskatino ieškoti papildomų pajamų ir siekti aukštesnio finansinio atlygio. Pirmoji analitiko darbovietė buvo Konkurencijos tarnyba, vėliau kelias vedė į svajonių darbdaviu buvusį Lietuvos banką. Tačiau įsigilinęs į darbą ir nusivylęs jo pobūdžiu savo karjeros viršūnėje G.Nausėda priėmė sprendimą savo noru atsistatydinti ir imtis kitos veiklos – dirbti analitiku Vilniaus banke (dabartiniame SEB banke), kuriame sėkmingai darbuojasi jau 13 metų.

Svarbu dirbti tai, kas patinka

G.Nausėda pabrėžė, jog visuomet, kad ir kokio darbo ėmėsi, rinkosi ne pagal finansinį atlygį, o pagal tai, kokia veikla jam buvo prie širdies. Nors gyvenime pasitaiko įvairių situacijų ir kartais tenka rinktis pinigus, visgi analitiko nuomone, žmogus, kuris renkasi didesnius finansus vietoje mėgstamos veiklos, sumenkina savo galimybes sulaukti sėkmės mėgstamoje veiklos sferoje ateityje. 

Platūs interesai

Kalbėdamas apie darbą ir laisvalaikį analitikas pabrėžė, kaip svarbu derinti šias sritis ir netapti vien savo siauros specialybės įkaitu, kaip jam pačiam buvo nutikę karjeros pradžioje. Anot G.Nausėdos, susikoncentravęs vien į savo darbą žmogus tampa ribotas ir neįdomus aplinkiniams, todėl labai svarbu profesinei veiklai rasti atsvarą ir ugdyti asmenybės įvairiapusiškumą. Profesinių aukštumų pasiekti, svečio nuomone, galite tuo sėkmingiau, kuo daugiau interesų turite. 

Laimėtojas iš prigimties

Paklaustas, ar turi savo gyvenimo moto arba šūkį, G. Nausėda prisipažino, jog jų neturi, tačiau turi vieną labai stiprią asmeninę savybę – poreikį laimėti. Dėl šios priežasties, matydamas, kad laimėti jam nepavyks, kai kurių veiklų jis nesiima, tačiau, jei mato, kad pergalė gali būti jo rankose – eina iki galo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius