Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gruzino katorga Lietuvoje: dirbo už „ačiū“, miegojo vilkike, prašė vandens ir duonos

Jis tris mėnesius nakvojo vilkiko kabinoje. Savaitę gyveno Belgijos stovėjimo aikštelėje, nes Belgijos policija už baudą užrakino ratą. Atlyginimo negavo, o grįžęs į Lietuvą nakvojo stotyje. „O man patinka nuotykiai“, – liūdnai juokiasi į Lietuvą dirbti atvykęs 37 metų gruzinas Teimurazis Bochorišvilis. Ieškojęs lengvo uždarbio jis čia rado vargą ir patyčias. Tuo metu jį samdžiusi įmonė iš Naujosios Akmenės kartoja, kad vyras bendrovei padarė daug žalos.
Teimurazis Bochorišvilis
Teimurazis Bochorišvilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai – stebuklai, kuriuos anksčiau tik filmuose mačiau“, – pokalbį pradėjo vyras.

Prieš susitikimą su 15min žurnaliste gruzinas Teimurazis Bochorišvilis nakvojo autobusų stotyje – trys mėnesiai vilkiko vairuotojo kėdėje ne tik kad neleido užsidirbti, bet ir paliko vyrą visiškai basą, tik su skolų kupra. Vyras tikino, kad jį lietuviška įmonė išnaudojo, nemokėjo atlyginimo, jam teko visus tris mėnesius miegoti sunkvežimyje, net savaitę teko praleisti Belgijos stovėjimo aikštelėje be pinigų ir be maisto.

Įmonė padėties nedramatizuoja – vyras esą jiems padarė daug žalos, nakvoti į viešbutį niekada nesiprašė, o atlyginimą galbūt gaus tada, kai pasirašys pasiteisinimus dėl visų baudų, kurias gavo darbo metu.

Suviliojo dosnus pasiūlymas Lietuvoje

T.Bochorišvilis darbo skelbimą pamatė metų pradžioje – 1200 eurų „į rankas“. Jeigu gerai dirbs – net 1800 eurų. Susitaręs dėl darbo su Naujojoje Akmenėje registruota „Transuva“, vyras gegužės pabaigoje atvyko į Lietuvą.

Čia jau jo laukė pirmieji netikėtumai – pasirodo, kad „Transuva“ jį pernuomojo kitai bendrovei. Taip vyras prieš savo valią tris savaites atidirbo įmonėje „Vijagus“.

„Atskridau į Lietuvą gegužės 11 dieną. Oro uoste mane pasitiko žmogus. Vieną naktį nakvojau viešbutyje, o jau kitą dieną buvau išsiųstas dirbti į Vokietiją“, – vyras buvo nepatenkintas, kad teko dirbti su senais automobiliais, pačiam pakrauti ir iškrauti krovinius.

Po trijų savaičių įmonėje „Vijagus“ jis grįžo dirbti „Transuvoje“. Lietuvoje jam jau davė pasirašyti kitą sutartį nei ta, kurią gavo Gruzijoje. Pagrindinis skirtumas – mažesnis atlyginimas. Prieš vyrui dar atvykstant jam žadėjo mokėti visus dienpinigius, o atvykus – jau tik pusę. Tačiau būtų gerai, aiškino jis, jeigu bent tuos būtų sumokėję.

„Žadėjo avansą, jo taip pat nemačiau. Turėjau savo vardu išsiimti įmonės kortelę. Žadėjo, kad ten perves atlyginimą. Bet taip ir nepervedė“, – gruzinas pasakojo, kad į tą kortelę įmonė pervedinėdavo nedideles pinigų sumas kelių mokesčiams, degalams ir panašiai, tačiau jo atlyginimo niekada ten ir nepervedė.

„Didžiausia perlaida – 30 eurų, kad aš nepaimčiau pinigų ir nedingčiau. Jie sakė, kad perves, kai bus reikalinga“, – pasakojo vyras.

Per tris darbo mėnesius iš kortelės savo reikmėms – vandeniui, maistui ir pan. – jis išleido 210 eurų. Kitus ten pervestus pinigus „suvalgė“ banko mokesčiai, mokami keliai, degalai ir pan.

„Aš prašiau kitų vairuotojų pagalbos. Jie man padėjo, brolis, artimieji iš Gruzijos man siuntė pinigų. Man čia užteko tik duonai ir vandeniui. Jie specialiai nepervedinėjo į kortelę daug pinigų“, – pasakojo T.Bochorišvilis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Teimurazis Bochorišvilis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Teimurazis Bochorišvilis

Negana to, prieš dirbant jam teko už savo pinigus įsigyti planšetinį kompiuterį su navigacija, mat automobilio įranga, kurią jam suteikė įmonė, esą buvo nepatikima. Tai papildomai kainavo apie 250 eurų. Vyras neprieštaravo, mat tikėjosi uždirbti – nuostolius jam turėjo kompensuoti atlyginimas, kurio jis taip ir nematė.

Savaitę praleido stovėjimo aikštelėje

„Transuvos“ savininkas ir vadovas Valerijus Kostoglodas 15min pasakojo, kad gruzinas atsisakė pasirašyti pasiaiškinimus už įvairias baudas, kurias gavo dirbdamas. Todėl atlyginimo iki šiol jam ir nesumokėjo. Kelios vyro gautos baudos, tarkime, už rūkymą degalinės teritorijoje, buvo palyginti nereikšmingos.

Sustabdė policija, patikrino dokumentus, užrakino automobilio ratą. Mane paliko mokamoje aikštelėje. Aš ten savaitę gyvenau su užrakintu ratu. Neturėjau pinigų – kitas vairuotojas man padėjo: davė vandens, duonos, pavalgyti, – T.Bochorišvilis pasakojo, kad policija 17 tūkst. eurų baudą jam skyrė per gimtadienį.

Liepą Belgijos policija skyrė labai skausmingą baudą – beveik 17 tūkst. eurų. Ją gruzinas gavo už tai, kad daugiau nei 20 dienų Belgijos keliais važinėjo nesusimokėjęs už juos.

„Sustabdė policija, patikrino dokumentus, užrakino automobilio ratą. Mane paliko mokamoje aikštelėje. Aš ten savaitę gyvenau su užrakintu ratu. Neturėjau pinigų – kitas vairuotojas man padėjo: davė vandens, duonos, pavalgyti“, – T.Bochorišvilį policija sustabdė per jo gimtadienį.

„Tai bent dovana“, – pridūrė vyras.

Už kelius Belgijoje, tikino jis, nemokėjo nepiktybiškai. Jam įmonė Lietuvoje davė radijo bangomis veikiantį aparatą, nuo kurio važinėjant yra nuskaičiuojami pinigai. Tačiau pasirodė, kad minėtas aparatas buvo tinkamas tik Prancūzijoje ir Ispanijoje, o Belgijoje reikėjo kitokio. Įmonė, gruzino teigimu, puikiai tą žinojo. Dabar, tiesa, bendrovės vadovas tikina, kad gruzinui buvo nurodyta išsiimti reikalingą aparatą Belgijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kondrackis ir Teimurazis Bochorišvilis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kondrackis ir Teimurazis Bochorišvilis

Kas kaltas, abi pusės dar neišsiaiškino, tačiau faktas, kad vyras stovėjimo aikštelėje gyveno savaitę, kol įmonė, pagaliau radusi pinigų, sumokėjo baudą ir taip Belgijos policija atrakino vilkiko ratą ir vairuotojas galėjo pajudėti toliau.

Po incidento Belgijoje vyras dar kurį laiką dirbo, tačiau jo kantrybė jau buvo trūkusi – į pabaigą ėjo trečias darbo Lietuvoje mėnuo, o atlyginimo jis vis dar nebuvo gavęs. Todėl kreipėsi į Krovininio autotransporto profesinę sąjungą „Solidarumas“, prašydamas pagalbos.

Į stotį – be cento kišenėje

„Man skambino žmogus, sakė, kad jam nemoka algos ir nepaleidžia iš kadencijos. Kreipiausi į darbdavį, kad grąžintų žmogų ir kad atleistų jį iš darbo. Darbdavys, nieko nemokėdamas, išlaikė žmogų dar dvi savaites“, – 15min pasakojo profesinės sąjungos pirmininkas Gintaras Kondrackis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kondrackis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Kondrackis

Kartu jie išsiprašė, kad įmonė vyrą atleistų, tačiau čia problemos nesibaigė. Grįžęs į Lietuvą jis susitiko su įmonės atstovais Kaune (nors įmonė registruota Naujojoje Akmenėje), tačiau nieko nepešė.

„Jie nedavė pinigų, neturėjau nė euro, užblokavo kortelę ir telefono numerį. Aš nuėjau į policiją. Jie man padėjo nuvažiuoti į stotį. Ten gavau pinigų duonai ir vandeniui, suradau vairuotoją, kad nuvežtų į Vilnių“, – pasakojo gruzinas. Atlyginimo negavo, nes nepasirašė pasiaiškinimų už baudas.

T.Bochorišvilis savo tris darbo mėnesius prisimena kaip košmarą – ne tik kad neuždirbo, bet dar ir teko gyventi baisiomis sąlygomis. Per visą tą laiką jis nė karto nenakvojo viešbutyje – savo leidęs dienas vilkiko kabinoje.

Pridarė nuostolių

V.Kostoglodas, „Transuvos“ direktorius, 15min aiškino, kad gruzinui yra nesumokėtas atlyginimas už du mėnesius.

„Jis negavo atlyginimo už du mėnesius. Jis nenori rašyti jokių pasiaiškinimų už visus savo nusižengimus, todėl aš atitinkamai negaliu priimti dėl jo jokių sprendimų“, – pasakojo jis.

Jis negavo atlyginimo už du mėnesius. Jis nenori rašyti jokių pasiaiškinimų už visus savo nusižengimus, todėl aš atitinkamai negaliu priimti dėl jo jokių sprendimų, – aiškino įmonės direktorius.

Įmonės direktoriaus teigimu, gruzinas pridarė nemažai nuostolių – vos per tris mėnesius jaunai (įsikūrė vasario mėnesį) įmonei jis pririnko baudų už maždaug 20 tūkst. eurų.

„Žmogus gavo 3-4 baudas. Todėl prašiau jo parašyti pasiaiškinimus, tarkime, kodėl rūkė ten, kur rūkyti negalima. Jis atsisakė. Klausiau, kodėl tu vėlavai į iškrovimą, jis taip pat nenorėjo nieko rašyti. Taip pat ir už Belgijoje gautą baudą. Paaiškinkite man, žmogus per du mėnesius padarė beveik 20 tūkst. eurų žalos“, – kalbėjo V.Kostoglodas.

Beveik 17 tūkst. eurų bauda, gauta Belgijoje, jo teigimu, yra paties vairuotojo kaltė.

„Jam buvo papasakota, kur ir kokius mokamus aparatus kelio reikia įsigyti. Belgijoje jis turėjo pasiimti aparatą, bet pravažinėjo be aparato. Šitam aparatui pinigai nereikalingi. Jam reikėjo tik nuvažiuoti iki tam tikro punkto ir paimti tą aparatą bei įdėti savo kortelę. Aš suprantu, kad jis negali dirbti be algos. Bet jeigu aš prašau parašyti pasiaiškinimus, tai reikia tą padaryti“, – pasakojo įmonės vadovas.

Paklaustas, kodėl visą darbo laiką gruzinas nakvojo vien vilkike, jis negalėjo tiksliai atsakyti.

Aš suprantu, kad jis negali dirbti be algos. Bet jeigu aš prašau parašyti pasiaiškinimus, tai reikia tą padaryti, – sakė buvęs gruzino darbdavys.

„Visi vairuotojai, kurie sako, kad prie stovėjimo aikštelės yra viešbutis už 10-15-20 eurų, sakau gerai, imk, aš tau įmesiu į sąskaitą pinigų, prašom. Jeigu jums reikia nusiprausti, gerai išsimiegoti, aš nieko prieš, aš apmokėsiu“, – gruzinas esą taip niekad į jį, prašydamas apmokėti viešbutį, ir nesikreipė.

Siūlo uždrausti samdyti užsieniečius

G.Kondrackis 15min tikino, kad šis atvejis yra tik vienas iš daugelio – Lietuvoje užsieniečiai esą išnaudojami nuolatos. Gruzinui dabar jis pasakojo suradęs darbą pas vietinį darbdavį, dabar vyras laikinai apsistojo viešbutyje, už kurį moka būsimas darbdavys.

Tačiau kaip užkirsti kelią tokiems incidentams ateityje?

„Tokios įmonės kaip šita turėtų po tokių įvykių būti išbraukiamos iš baltųjų įmonių sąrašų (Patvirtintų įmonių sąrašas), kad nebegalėtų samdyti užsieniečių iš trečiųjų šalių. Mes matome, kas darosi. Braukt juos iš baltojo sąrašo po kiekvieno incidento metams. Jeigu kartojasi – išvis išbraukti“, – kalbėjo jis.

Iš patvirtintų įmonių sąrašo nė viena įmonė išbraukta dar nebuvo, nes šis sąrašas yra naujas – galioja nuo šių metų sausio, 15min patvirtino Vidaus reikalų ministerija. Šiame sąraše esančioms įmonėms užsieniečių įdarbinimo procedūra yra paprastesnė – lengvesnis dokumentų daugkartinėms nacionalinėms vizoms pateikimo procesas, trumpesni rašymų išduoti šias vizas nagrinėjimo terminai.

Tuo metu G.Kondrackis siūlo, kad įmonė, nesanti sąraše, apskritai negalėtų įdarbinti užsieniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius