Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą atvykusi viena iš „Facebook“ kūrėjų R.Zuckerberg – apie socialinį tinklą, karjerą ir Brodvėjų

Į trečią kartą Lietuvoje vykstančią tarptautinę moterų lyderystės konferenciją „Go Forward!“ atvyko visame pasaulyje žinoma verslininkė ir investuotoja, viena iš „Facebook“ kūrėjų, Randi Zuckerberg. Čia ji pasakė įkvepiančią kalbą apie karjeros vingius, šeimą ir svajonę pasirodyti Brodvėjuje.
Facebook
Facebook / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu ji vadovauja savo įkurtai bendrovei „Zuckerberg Media“, veda televizijos ir radijo laidas, rašo knygas, patenkančias į bestselerių sąrašus.

„Facebook“ veiklos pradžioje Randi šešerius metus buvo šio socialinio tinklo rinkodaros direktorė, prisidėjo prie „Facebook LIVE” sukūrimo – šia funkcija dabar naudojasi daugiau nei 2 milijardai žmonių visame pasaulyje.

Jei kas nors dar nebuvo iki galo pabudę penktadienio rytą, tai Šiuolaikiniame meno centre sulig šios pranešėjos pirmaisiais žodžiais tikrai plačiau atsimerkė. Mat Randi Zuckerberg scenoje ne tik pasakė įkvepiančią kalbą, bet ir šoko bei uždainavo, taip primindama apie savo norą pasirodyti Brodvėjuje.

„Kalbėsiu taip, kad trumpam pamiršite tą kitą vaikinuką, mano brolį Marką, nešiojantį šią pavardę“, – pradėdama kalbėti juokavo ji. Prisistatydama pasididžiavo, kad baigė Harvardą, priešingai nei brolis (juokėsi). Pradėjusi dirbti reklamos agentūroje Niujorke, netrukus išvyko į Kaliforniją ir pradėjo feisbuko erą. Tik po dešimties metų ji vėl grįžo į Niujorką.

Pranešėja prisiminė matytus vyrukus, dieną naktį programuojančius, užkemšančius skrandžius tuo, kas pasitaiko po ranka. Taip pat prisiminė ir tai, kad, kai feisbukas dar nebuvo išaugęs, jo rinkodaros biudžetas tebuvo dėžė marškinėlių. Visi Silicio slėnyje, anot jos, dirba rutininius darbus, tačiau ji pamena vadinamuosius hakatonus, kurių metu gimdavo geriausios idėjos. Jos teigimu, kiekvienas turime savo vidinį verslininką. Puikių idėjų pasiūlydavo paprasti darbuotojai.

„Aš pati sukūriau vos kelias idėjas. Buvau sukūrusi roko grupę feisbuke. Šis projektas nelabai jus sudomins, tačiau gal bus įdomesnis kitas? Kai atsirado „iPhone“, supratau, kad po dešimtmečio gyvensime tokiu laikmečiu, kai kiekvienas savo telefone turės savo televiziją, savo radiją ir kt. Pradėjau tiesiogines transliacijas feisbuke, manęs klausė du žmonės – mano tėvai. Pamaniau, kad feisbuko tiesioginės transliacijos yra tiesiog mirusios. Tačiau šiandien žinote, kad tai netiesa“, – kalbėjo ji.

Pamaniau, kad feisbuko tiesioginės transliacijos yra tiesiog mirusios. Tačiau šiandien žinote, kad tai netiesa, – kalbėjo ji.

Sulaukė Kate Perry ir Baltųjų rūmų skambučių

Randi Zuckerberg, stovėdama ant scenos pasakojo, kad jai paskambino Kate Perry, kuri panoro, kad jos visas muzikinis turas būtų transliuojamas feisbuke. Tuomet Randi, prisipažįsta, sudvejojo, tačiau pamąstė, kaip į tokį pasiūlymą reaguotų jos kolegos vyrai. Jie esą negalvotų, kad ši mintis nekokia, o ryžtųsi ją įgyvendinti.

„Pasakiau jai, kad transliuoti jos šou – puiki proga jai. Galiausiai visi suprato galintys transliuoti gyvai, nelaukiant, kol juos kažkas pakviest į laidą“, – kalbėjo ji.

Anot R.Zuckerberg, kartą vakarieniaujant su vyru, jai paskambino iš Baltųjų rūmų. „Mano pasaulyje toks skambutis galėjo įvykti nebent seriale, bet ne realybėje“, – juokėsi ji. Galiausiai ji padėjo JAV prezidentui Barackui Obamai komunikuoti su visa valstybe.

Vis dėlto nepaisant savo stulbinamos sėkmės feisbuke, ji metė šį darbą ir nusprendė žengti kitu keliu. Kodėl? Atsakymas, pasak pranešėjos, sudėtingas.

„Man patinka būti Silicio slėnyje, bet pavargau būti viena moterimi salėje, viena moterimi kambaryje“, – pripažino ji.

Ji davė patarimą norinčioms pasiekti karjeros aukštumų IT srityje. Jūsų raktas – berniukiškas vardas. „Taip, kiek susitikimų suderėjau vien todėl, kad pasirašydavau tiesiog Randy ir daug kas tikėdavosi, kad susitikti ateis vyras“, – juokėsi pranešėja.

Galiausiai moteris suprato, kad ko nors turi imtis pati, kad merginos siektų savo tikslų technologijose, kad įgalintų jas.

Tęsdama savo kalbą, ji atkreipė dėmesį į tai, kad išplėtojus idėjas, kurios buvo pasiūlytos iš idealistinių paskatų, jos nebūtinai taip būna ir panaudotos. Moteris prisiminė neseniai Naująją Zelandiją sukrėtusį išpuolį, kuris buvo transliuojamas feisbuke.

„Pamačiau žudynes Naujoje Zelandijoje, nė nepagalvojus būčiau, kad tokiam tikslui bus panaudotas šis įrankis. Komplikuota, kai suteiki visiems šį įrankį“, – pripažino ji.

Galiausiai moteris prabilo ir apie šeimą. Du vaikus auginanti ir trečiojo besilaukianti moteris pripažino, kad jie pakeitė jos gyvenimą. Vis dėlto atkreipė dėmesį, kad technologijos iškreipia suvokimą apie santykius. Mat mūsų vaikai jau įpratę, kad santykiai plėtojami per kompiuterį. Be to, jos nuomone, atsargiai reikėtų žvelgti į kompiuterinius žaidimus, kuriuose vaikai „stumiami į traumą, nes per žaidimą dalyvauja kare“.

Kita vertus, technologijos, kad ir telefonas, jai padeda bendrauti su žmonėmis, su vaikais, kurie šiuo metu namuose. Tačiau lygiai taip pat pernelyg įsitraukę į jas prisiverdame košės. Kaip pavyzdį, ji pateikė atsitikimą, kaip vyras eidamas, įnikęs į telefoną, atsitrenkia į mešką, nes jos tiesiog nepastebėjo.

Baigdama ji priminė savo svajonę apie Brodvėjų. Ir ką gi. Vieną dieną ji sulaukė skambučio iš ten ir buvo pakviesta dalyvauti miuzikle kaip „technologijų žmogus“. „Programuokite ir pateksite į Brodvėjų. Būkite drąsios“, – užbaigė ji ir uždainavo. Simboliška. Apie technologijų pasaulį.

R.Zuckerberg yra mentorė, padedanti moterims siekti aukščiausių pozicijų versle, besirūpinanti, kad žiniasklaidos dėmesio centre atsirastų kuo daugiau protingų, technologijų sritį išmanančių, verslių moterų ir merginų.

R.Zuckerberg taip pat rengia kassavaitinius pokalbių šou „Dot Complicated“, dvi televizijos laidas „DOT“ ir „American Dreams“. Randi Zuckerberg parašė bestseleriais tapusias knygas „Dot Complicated“, „Dot.“, ir „Missy President“, o visai neseniai, šių metų gegužę, pasirodė ketvirtoji jos knyga „Pick Three“, kurioje kalbama apie galimybę nesudėtingai pasiekti pusiausvyrą gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius