Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilja Laursas: Lietuva tampa startuolių šalimi

Kitą savaitę 17 geriausių Lietuvos startuolių leisis į kelionę po pasaulį siekdami pritraukti investicijų ir pristatyti Lietuvos startuolių ekosistemą. „Startup Lithuania Roadshow“ startuolius lydintys „Versli Lietuva“ atstovai neabejoja, kad bent jau kelios idėjos pritrauks kapitalo. Iš viso tikimasi pritraukti investicijų už 11 mln. eurų.
Anot I.Laurso, mūsų šalis yra ideali bandyti naujas idėjas, verslo modelius, rizikuoti ir eksperimentuoti.
Anot I.Laurso, mūsų šalis yra ideali bandyti naujas idėjas, verslo modelius, rizikuoti ir eksperimentuoti. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

17 Lietuvos startuolių kitą savaitę išvyks į Stokholmą, vėliau – į Tel Avivą, Londoną ir Berlyną, kur prisistatys investuotojams. Startuoliai – pradedantys verslininkai, dažniausiai verslus kuriantys informacinių technologijų srityje.

Mąstyti – globaliai

Panašiai pastangų reikia sukurti tiek globalų, tiek lokalų verslą, o sėkmė užsienio rinkose nepalyginamai didesnė.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad Lietuva po truputį tampa startuolių šalimi. Prieš metus žodžius „rizikos kapitalas“ buvo girdėję vos keli procentai jaunimo, dabar jau pusė studentų domisi startuoliais, nuosavu verslu. Tai – labai didelis pokytis“, – trečiadienį Lukiškių aikštėje susirinkusiems žurnalistams sakė „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas.

Jis pabrėžė, kad, kurdami startuolius, žmonės turi galvoti globaliai – panašiai pastangų reikia sukurti tiek globalų, tiek lokalų verslą, o sėkmė užsienio rinkose nepalyginamai didesnė.

Pasak I.Laurso, nors Lietuvoje startuoliai, sparčiai populiarėjant technologijoms, turi daugiau galimybių plėtoti verslą užsienyje, galimybės byloja ir apie didėjančią konkurenciją.

„Konkurencija taip pat išaugo iki begalybės. Pasaulis mažas, visi konkuruoja globaliu mastu ir pasakyčiau, kad projektas, neturintis investuotojų ir išteklių, turi mažai šansų sulaukti sėkmės. Vartotojai pripratę prie kokybės, o kokybė nėra pasiekiama be išteklių. Ištekliai pirmiausia yra pinigai“, – sakė I. Laursas.

Naudos turės visi

Tarp išvykstančių startuolių yra ir jau pažįstamų – tai „Dragdis“, kurie siūlo įrankį išsaugoti tai kas randama internete, pavyzdžiui, paveikslėlius, vienu veiksmu; daugiau nei 2,5 mln. vartotojų Afrikoje turintis socialinis tinklas „MoboFree“ ar tarptautinių pinigų perlaidų bendrovė „TransferGo“.

„Versli Lietuva“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius sako, kad startuoliai tikisi pritraukti 11 mln. eurų investicijų, O taip pat ir pristatyti pasauliui Lietuvos startuolių ekosistemą.

„Tikiu, kad turėsime dvi ar tris sėkmės istorijas, kurios gal ne iškart po kelionės, bet pusės metų bėgyje pritrauks tolesnių investicijų. Tikiu, kad žmonės pamatys, jog Lietuvos startuolių ekosistema yra puiki vieta ankstyvojo rizikos kapitalo investicijoms“, – kalbėjo D.Varkulevičius.

Tikiu, kad turėsime dvi ar tris sėkmės istorijas.

Pasak jo, investicijų pritraukti pavyks ne visiems, tačiau kiekvienas startuolis galės rasti naudos sau – naudingų patarimų ar ilgalaikių rėmėjų.

Startuolių ekosistema auga

Renginyje dalyvavusi startuolių prisistatymų (ang. pitch) specialistė Gigi Wanga į Lietuvą atvyko antrą kartą. Ji Lietuvoje lankėsi prieš dešimtį mėnesių ir sako nuo tol laiko pastebėjusi džiuginančių pokyčių.

„Grįžusi čia matau, kad jau yra daug startuolių, kurie pradėjo savo verslą. Dalis startuolių turi jau klientų užsienyje. Man patinka,kad jauni žmonės Lietuvoje gerai kalba angliškai, jie išsilavinę ir turi troškimą mokytis“,  – sakė ji.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad įgyvendinant idėją reikėtų iškart mąstyti apie tai, kaip ją pristatyti pasauliui, o ne tik Lietuvos rinkai.

Į projektą „Statup Lithuania Roadshow“ Lietuvos startuoliai pateko po vasarą trukusių mokymų ir atrankos.

Tarptautinė komisija, sudaryta iš rizikos kapitalo fondų, akceleratorių atstovų ir verslo angelų įvertinusi startuolių pažangą projektui „Startup Lithuania Roadshow“ atrinko 15 komandų.

Stokholme Lietuvos startuolių delegacija lankysis spalio 3 – 5 d., Tel Avive – spalio 14 – 17 d., Berlyne – spalio 27 – 30 d., Londone – gruodžio – 3 – 6 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius