Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunoji valstybės tarnautoja darbe save realizuoja maksimaliai

„Nėra galimybės kilti karjeros laiptais, darbas monotoniškas, daug popierizmo ir jokios galimybės tobulėti“ – tai dažnai valstybės tarnybą apibūdinantys teiginiai. Tačiau realybė kiek kitokia. Tą įrodo Aplinkos ministerijos Darnaus vystymosi ir strateginių pokyčių grupės patarėja Jonė Leščinskaitė.
Aplinkos ministerijos Darnaus vystymosi ir strateginių pokyčių grupės patarėja Jonė Leščinskaitė
Aplinkos ministerijos Darnaus vystymosi ir strateginių pokyčių grupės patarėja Jonė Leščinskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Anot jos, nėra geresnės vietos nei Aplinkos ministerija, kur gali augti ir dirbti gamtos bei šalies labui. „Aplinkos ministerijoje dirbu jau kelerius metus. Čia turiu visas galimybes tiesiogiai prisidėti prie pokyčių. Būtent tai buvo mano didžiausia motyvacija siekiant šių pareigų“, – pasakoja pašnekovė.

Nuolat stengiasi griauti mitus

J. Leščinskaitė didžiuojasi esanti valstybės tarnautoja, tačiau neslepia, kad neretai tenka „pastovėti“ už valstybės tarnybą ir čia dirbančius kolegas.

„Dažnai juokauju, kad dirbu darbą po darbo, nes neretai tenka griauti neigiamą ir jau itin seną požiūrį į mus. Tai, žinoma, kažkiek liūdina, bet kai apie tai daugiau sužinoma – žmonių nuomonė dažniausiai pasikeičia, matyt, visa tai atsiranda iš tokio kaip ir nežinojimo. Tad tokiai nuomonei, kaip atkirtį, visada naudoju konkrečius pavyzdžiais iš savo ir kolegų kasdienybės – mums tikrai tenka ir po darbo valandų pasilikti, ir savaitgaliais prisijungiame, o kartais net miegoti negali, nes esi susijaudinęs ir įsitempęs dėl vykstančių pokyčių. Mums iš tikrųjų rūpi, mes stengiamės, dirbam, ir ne – valstybės tarnyba nėra tiesiog laiko praleidimo būdas“, – sako jaunoji specialistė.

Asmeninio archyvo nuotr./Aplinkos ministerijos Darnaus vystymosi ir strateginių pokyčių grupės patarėja Jonė Leščinskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Aplinkos ministerijos Darnaus vystymosi ir strateginių pokyčių grupės patarėja Jonė Leščinskaitė

Laisvė iniciatyvai ir augimui

Kaip pati pašnekovė sako, pirmieji metai buvo tarytum košė, kuri jau verda, o tu tiesiog bandai jos neprisvilinti, tačiau tai buvo gera paskata progresuoti ir netgi pranokti pačiai save – jau pirmaisiais metais pajautė didžiulį asmeninį ir profesinį augimą.

„Pradžioje teko greitai susipažinti su pačiais įvairiausiais teisės aktais ir klausimais, už kuriuos esi atsakingas. Žinoma, kitiems tai gali būti sunku, bet man tai buvo ir tebėra postūmis siekti ir daryti dar daugiau. Čia dirbdama save realizuoju maksimaliai, nes turiu nemažai laisvės inicijuoti, įgyvendinti savo iniciatyvas ir lengvai prisijungti prie mane dominančių projektų“, – apie galimybes pasakoja J. Leščinskaitė.

Svarbu tobulinti darbuotojų gebėjimus

Jos teigimu, prie profesinio darbuotojų augimo labai prisideda ir vadovybės indėlis į valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimą, tik, žinoma, kiekviena institucija pati sprendžia, kiek jai svarbu, kaip valstybės tarnautojai yra prisitaikę ir pasiruošę šių dienų iššūkiams.

„Kalbant apie mano darbovietę – ši yra gana progresyvi šiuo klausimu, nes mums nuolat suteikiamos galimybės prisijungti prie įvairių mokymų, seminarų ir netgi komandiruočių. Pavyzdžiui, man buvo sudarytos sąlygos išvažiuoti svetur ir pasisemti tarptautinės patirties, nes mano sritis Lietuvoje gana nauja. Labai tuo džiaugiuosi, nes tai leidžia realiai pamatyti ir prisiliesti prie to, ką daro ar jau padarė kitos šalys“, – pasakoja valstybės tarnautoja.

Pokyčiai prasideda nuo vadovo

J. Leščinskaitė griauna dar vieną mitą: neva valstybės tarnyboje trūksta jaunų žmonių. Pasak jos, čia dirba daug jaunimo. Vieni ateina ką tik baigę studijas universitete, kiti – grįžta iš užsienio. Bet tam įtakos turi ir vadovas.

„Mūsų kolektyvas tikrai jaunas, bet greičiausiai dėl to, jog pats mūsų vadovas į tai įdeda nemažai pastangų. Pavyzdžiui, skelbdamas konkursą į atvirą poziciją stengiasi kuo plačiau apie tai iškomunikuoti naudodamasis visomis komunikacijos priemonėmis, kuriomis galėtų naudotis jaunimas. Jei reikėtų kalbėti bendrai apie ministeriją, tai galima pasakyti lygiai tą patį. Apskritai, čia mes turime tikrai gerą amžiaus pasiskirstymą ir tai yra gerai – skirtingi požiūriai, patirtys, nuomonės, iš to mes kiekvienas pasiimame kažką vertingo“, – įsitikinusi pašnekovė.

Geros atmosferos svarba

Gera atmosfera šiandien yra bene svarbiausia ir būtiniausia sąlyga siekiant išlaikyti savo darbą mylinčius darbuotojus. Su tuo sutinka ir J. Leščinskaitė, teigdama, kad vadovybė turi daugiausiai įtakos kuriant darbo atsmosferą, kadangi būtent ji sudaro tam tikras sąlygas, kad darbuotojai jaustųsi gerai.

„Ir mes tą tikrai jaučiame – esame išklausomi, atsižvelgiama į mūsų pageidavimus, keičiamas darbo reglamentas. Na, o jei reikėtų kalbėti apie mūsų grupės vadovą – jis motyvuotas, aktyvus, visada pasirengęs padėti, kartais netgi jaučiame tokį, norą „atsakyti“ už vadovą, tai reiškia – padaryti darbus laiku ir tinkamai, kad šis pasirodytų gerai tarp kitų vadovų. Trumpai tariant, mes čia esame kaip šeima“, – teigia specialistė.

Ragina tapti savo valstybės kūrėjais

Paklausta, ką pasakytų tiems, kurie norėtų pradėti karjeros kelią valstybės tarnyboje, tačiau nedrįsta, J. Leščinskaitė kviečia nieko nelaukti ir prisijungti, nes tai yra geriausias būdas prisidėti prie pokyčių, apie kuriuos svajojame.

„Jeigu tai yra ambicingas, progresyvus žmogus, kuriam svarbu, kaip ir kokia vystosi Lietuva, kad ši būtų žalesnė, skaidresnė, modernesnė, tai Aplinkos ministerija ar kuri kita institucija – tai būtent tas kelias, kuris leidžia prie viso to tiesiogiai prisidėti. Ir, žinoma, anksčiau ar vėliau, mūsų karta turės perimti visą valstybės valdymą, tad tikrai raginu nieko nelaukti, prisidėti ir matyti savo norimą, tą gerąjį rezultatą bei iš tikrųjų pasijausti kūrėjais“, – šypsosi J.Leščinskaitė.

Norint judėti į priekį – pokyčiai neišvengiami, todėl Vidaus reikalų ministerija inicijuoja Valstybės tarnybos pertvarką, kuri yra orientuota į kokybinį pokytį – stipri ir įgalinta lyderystė, kompetentingi ir į rezultatus orientuoti dirbantieji, nauja atlygio politika, nuoseklus įgūdžių ugdymas, nuolatinis veiklos efektyvumo matavimas ir vertinimas, ir, atitinkamai, efektyvesnė įstaigų veikla ir geresnės kokybės paslaugos visuomenei.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR vidaus reikalų ministerija, kuri įgyvendina Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija – Informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius