-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunystės, talento ir išsilavinimo negana: ketvirtadalis jaunimo Europoje neturi darbo

Europoje jaunimo nedarbas išlieka labai aukštas. Daugiausia jaunų bedarbių gyvena Graikijoje (48,7 proc. jaunimo neturi darbo), Makedonijoje (45,5 proc.) ir Ispanijoje (42,4 proc.). Kitose Europos Sąjungos valstybėse problema yra mažesnė, tačiau vis vien labai opi.
Nedarbas Portugalijoje
Nedarbas Portugalijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bedarbis Nedarbas

Alberto Gracia prieš šešerius metus įgijo teisininko išsilavinimą. Po to jis trumpai dirbo advokatu, daugiausia darbavosi video, gėlių parduotuvėje, taip pat žymėjo bilietus. Dabar vyras ruošiasi darbui, kuris, tikisi, bus ilgalaikis – jis bus ligoninės sanitaras.

Jis baigė 545 valandų kursą apie Ispanijos medicinos sistemą, higieną, medicinos įrangą, ligonines. Kol kas sutarties jis dar nepasirašė, bet tikisi, jam pavyks ilgam laikui įsidarbinti ligoninės sanitaru.

„Noriu nepabusti kiekvieną dieną galvodamas apie tai, kaip susirasti darbą, su kaltės jausmu, kad aš esu niekam tinkamas“, – sakė jis.

A.Gracia per šešerius metus pakeitė 15 skirtingų darbų.

A.Gracia rūpesčiai puikiai atspindi Europos Sąjungos situaciją. Rasti darbą Europoje pasidarė labai sunku po krizės. Jaunimo nedarbas dabar siekia 32 proc. Daugelis yra priversti dirbti pagal trumpalaikius kontraktus – tokių procentas yra dvigubai didesnis nei bedarbių.

Ispanijoje maždaug pusė bedarbių, jaunesnių nei 30 metų, ir dirba pagal tokius kontraktus. Dažniausiai tai yra nekvalifikuotas darbas.

Jaunimo nedarbas yra didelė problema visose ES valstybėse narėse. Lėtas naujų darbo vietų kūrimasis verčia žmones sutikti su mažesnėmis algomis ir darbovietėmis, kurios juos gali išvaryti, kada tik panorėjusios.

A.Gracia skaičiuoja, kad iš viso bedarbiu buvo 24 mėnesius ir paramą iš valstybės gavo tik pusę darbo laiko. Jo laiškai į teisės įmones buvo ignoruojami. Per šešerius metus jis pakeitė 15 skirtingų darbų. Vienu metu vis pardavinėjo videožaidimus už 650 eurų per mėnesį atlygį. Tai vyras vadina vienu geriausiu savo darbų.

„Aš paruošiau save nuolatiniam nusivylimui“, – sakė jis.

Po Graikijos, Ispanijos ir Makedonijos eilėje pagal didžiausią jaunimo nedarbą rikiuojasi Kroatija, Italija, Portugalija, Kipras. Lietuva nėra tarp pirmaujančių, tačiau jaunų žmonių, neturinčių darbo, skaičius nėra mažas (17,1 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius