-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ką apie dokumentų saugojimą debesyje turėtų žinoti kiekvienas vadovas?

Kolega išvyko atostogų, o kitiems staigiai prireikė jo projekto dokumentų? Galimi keli scenarijai – bandyti prisijungti prie kolegos kompiuterio, trukdyti kolegą atostogų metu arba virtualioje saugykloje rasti bet kurį reikiamą dokumentą, kad ir kur būtumėte. Net ir nedidelės įmonės, siekiančios dirbti efektyviau ir paspartinti augimą, vis dažniau naudojasi debesų kompiuterijos teikiamais privalumais.
Debesų kompiuterija / 123rf.com nuotr.
Debesų kompiuterija / 123rf.com nuotr.

Sprendimai, paremti debesų kompiuterija, verslui patrauklūs galimybe laikyti skaitmeninius išteklius ne įmonės kompiuteriuose, o virtualiose saugyklose, taip užtikrinant jų saugumą, pasiekiant informaciją iš bet kurios pasaulio vietos ir bet kuriuo įrenginiu. Be to, šiuolaikiški debesų kompiuterijos sprendimai leidžia planuoti įmonės finansus ir papildomai neišlaidauti programinės įrangos įsigijimui bei jos atnaujinimams.

„TechTarget” tyrimo duomenimis, 51% didelių ir vidutinio dydžio kompanijų bei 35% smulkių JAV įmonių planuoja 2018 m. skirti daugiau lėšų debesų kompiuterijos sprendimams, nes tai tapo ne tik patogiau, bet ir pigiau. Vis dėlto Statistikos departamento duomenimis Lietuvoje šių metų pradžioje debesų kompiuterija naudojosi tik 23,2% įmonių.

Debesų kompiuterijos sprendimų naudojimas

70% besinaudojančiųjų debesų kompiuterijos sprendimais virtualiose saugyklose laiko informaciją ir dokumentus, kad jie būtų lengvai prieinami iš bet kurios vietos. Todėl darbuotojams lengva dalytis informacija ir įmonės darbas vyksta efektyviau. Dešimtis el. laiškų su vieno dokumento korekcijomis pakeičia viena naujausia dokumento versija, kurią gali peržiūrėti ir papildyti visi priskirti žmonės. Būtent debesų technologijos įgalino ne tik dalinimąsi failais tuo pačiu metu tiek su komandos nariais, tiek ir su klientais bei partneriais, bet ir atlikti bei stebėti pokyčius realiu laiku.

62% paslaugomis naudojasi norėdami saugumo – užtikrinti, kad saugomi dokumentai ir konfidenciali informacija nedings įrangos vagystės ar gedimo atveju. Saugykloje saugomos atsarginės naujausios dokumentų kopijos, todėl prireikus jas lengva atkurti, net jei neteksite kompiuterio.

51% į debesis perkelia programas, pvz. finansų ar apskaitos programas, taip užtikrindami duomenų saugumą ir galimybę realiuoju laiku su duomenimis dirbti keliems žmonėms.

Tobulėjantys duomenų apsaugos sprendimai

Paslaugų teikėjais tapus tokiems technologijų gigantams, kaip „Microsoft“, „Google“ ir „Amazon“, pasitikėjimas debesų technologijomis smarkiai išaugo – vis dėlto šios įmonės į saugumą kasmet investuoja didžiules sumas.

Pavyzdžiui, „Microsoft“ duomenų talpinimo ir dalijimosi paslaugos „Onedrive“ ir „SharePoint“ vietoje vieno šifravimo rakto vienam vartotojui, naudoja atskirus šifrus kiekvienam failui. Dar daugiau – šie yra laikomi skirtinguose serveriuose, o failų buvimo vieta taip pat užšifruota. Kiekvienas serveris turi atskirą prisijungimą, taip sukuriant ypač saugią aplinką debesyje saugomai informacijai. Todėl duomenų saugumas – maksimalus.

Optimizuojami resursai

Nė viena didesnė įmonė neišvengia ir darbuotojų kaitos, tad perkant programinę įrangą tradicinių būdu, visada iškyla jos pertekliaus ar trūkumo problema. Tačiau jei programos yra laikomos debesyse, vartotojų skaičių pakoreguoti paprastai užtrunka keletą minučių – taip naudojant būtent tiek resursų, kiek tuo metu reikia.

Debesyse laikoma programinė įranga taupo ir IT skyriaus laiką, kuris būtų skiriamas techniniam aptarnavimui, ir leidžia jam susitelkti ties kitais darbais. Debesyse esančia programine įranga, jos atnaujinimu ir serverių priežiūra rūpinasi paslaugos teikėjas. Jis rūpinasi ir serveriuose esančios informacijos saugumu, todėl verslas gali skirti daugiau IT specialistų laiko pagrindinei veiklai.

Tiesa, net 52% įmonių vadovų pripažįsta, kad jiems trūksta žinių apie debesų kompiuteriją, tačiau patirties turintys partneriai gali padėti sukurti optimaliausią įmonės debesų kompiuterijos strategiją, atsižvelgiant ne tik į įmonės darbuotojų skaičių, bet ir į apdorojamos informacijos apimtis, programinės įrangos poreikius ar augančio verslo pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius