Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reiškia „Wal-Mart“ dosnumas – sprendimas pakelti algą 0,5 mln. darbuotojų?

​Ketvirtadienį JAV mažmeninio prekybos tinklo „Wal-Mart“ generalinis direktorius pranešė apie atlyginimų didinimą pusei milijono savo darbuotojų. Tai turi mažai ką bendro su gera valia (kaip ir dauguma sprendimų versle), „Reuters“ informaciją cituoja „The Atlantic“.
„Wal Mart“ prekybos centre
„Wal Mart“ prekybos centre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu „Wal-Mart“ nusprendė didinti darbuotojams atlyginimus tam, kad išliktų konkurencingas, netrukus šio prekybos tinklo pavyzdžiu gali pasekti ir konkurentai.

Tai nėra izoliuotas socialinės atsakomybės aktas – tai yra atsakas į darbo ekonomikos realijas, į kurias turėtų sureaguoti ir kiti darbdaviai JAV.

Tačiau išlieka klausimas, kodėl dabar? „Wal-Mart“ sprendimas gali būti vertinamas kaip atsakas į dvi pastarojo laikotarpio tendencijas.

Visų pirma kompanija sulaukia labai daug kritikos dėl savo apmokėjimo už darbą praktikos.

„Wal-Mart“ sprendimas rodo algų didinimo kampanijų daromo spaudimo sėkmę – įvairios grupės metų metus spaudė įmonę didinti atlyginimus“, – sakė Nicholas Bloomas, Stanfordo ekonomikos profesorius.

Pasak jo, tai sušvelnins kritiką bendrovės atžvilgiu, tačiau veikiausiai tik trumpam.

„Jie perka taiką – arba bent jau laikiną taiką – iš savo mažas pajamas gaunančių kritikų. Bet, kaip mes žinome iš istorijos, ugnies nutraukimas dažniausiai būna laikinas“, – sakė jis.

Antra priežastis yra mažiau būdinga „Wal-Mart“. JAV ekonomikos atsigavimas pastaraisiais metais lėmė naujų darbo vietų kūrimą ir nedarbo lygio sumažėjimą. Tai reiškia, kad kompanijos pradėjo daugiau mokėti darbuotojams tam, kad jie nepabėgtų iš įmonės.

Žiūrint iš pastarosios perspektyvos, „Wal-Mart“ sprendimas yra egoistiškas – kompanija supranta, kad gali pasamdyti darbuotojų už 7 dolerius per valandą, tačiau su tokia alga negali jų išlaikyti.

„Aetna“, „Ikea“ ir „The Gap“ veikiausiai padarys tokias pačias išvadas.

„Tikiuosi, kad daug mažų ir didelių įmonių padarys tą patį“, – sakė N.Bloomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius