Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karjera IT sudomina vis daugiau moterų: kokį kelią persikvalifikavimo link pasirinkti?

Dar palyginti neseniai karjerą informacinių technologijų (IT) sektoriuje rinkosi vienetai moterų. Tačiau esant didžiulei specialistų paklausai ir karjeros perspektyvoms, situacija keičiasi. Auga susidomėjimas ne tik su IT sektoriumi susijusiomis studijomis, bet ir persikvalifikavimo galimybėmis. O pastarąsias dažnai lydi klausimas, kaip pradėti – pasirinkus specialius kursus ar savarankišką mokymąsi, kurį papildo mentoriaus pagalba?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Dalinasi gyvenimiška patirtimi

IT sektorių kasmet papildant daugybei specialistų, auga ir su juo susijusių studijų populiarumas. Visgi šie mokslai toli gražu neužpildo paklausos, tad didėja kitose srityse patirties sukaupusių ir persikvalifikuoti norinčių žmonių skaičius. Juos motyvuoja atsivėrusios galimybės, konkurencingas atlyginimas ir supratimas, kad darbo naujame karjeros kelyje tikrai nepritrūks. Dažnai persikvalifikuoti renkasi moterys – dalį jų nuo IT studijų pasirinkimo anksčiau galbūt atbaidydavo vis dar gajūs stereotipai apie didesnį IT srities tinkamumą vyrams.

Visgi kone visus, nusprendusius keisti savo karjerą, lydi pagrindinis klausimas, kaip pasiekti šį tikslą. Vienas iš kelių įžengti į IT sektorių – savarankiškas mokymasis: internetu organizuojami kursai, leidžiamos specialios knygos, egzistuoja prieiga prie daugybės su IT susijusių leidinių. Vadybos konsultacijų, tyrimų ir mokymų kompanijos „OVC Consulting“ partneris ir konsultantas Tomas Misiukonis pozityviai žiūri į tai, kad norint įgyti „kietųjų“ įgūdžių naudojamasi įvairiais ir lengvai prieinamais mokymosi šaltiniais, tačiau perspėja, kad ir čia nereikėtų pamiršti specialistų pagalbos.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Misiukonis
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Misiukonis

„Besimokant gali kilti įvairių klausimų, pavyzdžiui, ar viskas daroma teisingai, ar pats pasirinkimas žengti į IT sektorių yra geras. Atsiradęs nerimas gali atitolinti nuo tikslo ir išmoktų dalykų taikymo – juk tuomet net ir gerai sritį išmanantis žmogus gali pradėti trukdyti pats sau. Šias abejones galėtų padėti išsklaidyti mentorius, kuris globotų ne tik suteikdamas žinių, bet ir padėdamas spręsti specialistės augimo klausimus. Tad patartina pabendrauti su konkrečios srities profesionalu, kuris konsultuotų ir galėtų pakomentuoti įvairius sprendimus, atsakytų į abejones keliančius klausimus, parodytų žmogišką paramą ir padrąsintų“, – pataria T.Misiukonis.

Pašnekovas pabrėžia, kad mentoriaus ieškoti reikėtų ir dėl jo gyvenimiškos patirties. Juk kiekvieno IT profesionalo karjeros kelias yra unikalus ir dėl to labai vertingas – jis gali papasakoti, su kokiais žinių ar gebėjimų trūkumais susidūrė, ir kaip iš šios situacijos išsisuko.

„Gauti ne tik žinias ar patarimus apie praktinį jų panaudojimą, bet ir išgirsti, išgyventi kito žmogaus mokymosi kelionės patyrimus – neįkainojamas turtas. Galbūt galiausiai galima surasti net ir tokį žmogų, kurio karjeros kelias yra labai artimas, kuris į IT persikvalifikavo iš tos pačios srities. Tokioje kelionėje taip pat įmanoma pasimokyti ir padaryti atidžią klaidų analizę. Kitaip sakant, nekartoti kitų klaidų“, – įsitikinęs pašnekovas.

Galimybė išplėsti kontaktų ratą

T.Misiukoniui antrina moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse padedančios mentorystės programos „Women Go Tech“ vadovė Giedrė Šėmytė. Anot jos, dėl mentorių pagalbos dabar programa skaičiuoja jau kone pusę tūkstančio sėkmės istorijų.

„Mūsų šešių metų patirtis tik dar kartą patvirtina mentorystės efektyvumą – būtent karjeros pokyčio metu būsimąjį specialistą lydintis patyręs specialistas padeda greičiau rasti kelią į technologijų sektorių. Beje, mentorystė populiarėja ne tik dėl IT sektoriaus plėtros, bet ir pačių profesionalų noro dalintis, patiems įgauti papildomų žinių ir motyvacijos“, – pasakoja „Women Go Tech“ vadovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė Šėmytė
Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė Šėmytė

Reaguodami į nenumaldomai augantį technologijų specialistų trūkumą, apmokyti būsimuosius darbuotojus imasi ir verslai. Pastarieji siūlo nemokamus, o kartais – net ir apmokamus – kursus, akademijas, stažuočių programas. Jų metu teorinius pagrindus turintys specialistai kviečiami įgyti praktinės patirties ir ugdyti savo kompetencijas bei taip greičiau įsilieti į darbo rinką.

Vienus iš tokių duomenų mokslo kursų pasirinko prieš tai savo jėgas komunikacijos, mados industrijos ir finansų srityse išbandžiusi Rasa Grilauskaitė.

„Įstojau į Kauno technologijų universiteto rinkodaros bakalauro studijas, o trečiame kurse pasirinkau gretutines taikomosios matematikos studijas ir įsidarbinau moksliniame institute. Nusprendusi, kad verslo dinamika ir darbo tempai man yra priimtinesni, pasirinkau darbą su duomenimis“, – pasakoja R.Grilauskaitė.

Mergina atkreipė dėmesį į Nyderlandų finansinių technologijų kompanijos „Hyarchis“ įsteigtą nemokamą duomenų mokslo akademiją.

„Minėti mokslai mane sudomino dėl galimybių pasitikrinti žinias bei lektoriaus, kuris supažindino ir su savo kasdieninėmis užduotimis, patirties. Manau, kad tokios akademijos padeda ne tik įgauti svarbių žinių, bet ir plėsti savo kontaktų ratą, gal net sulaukti darbo ar praktikos pasiūlymų“, – pasakoja R.Grilauskaitė.

Kaip teigia „Hyarchis“ personalo vadovė Viktorija Pranckietytė-Žalėnė, Rasos pasirinkti kursai yra kompanijos duoklė visuomenei ir jau padėjo žengti pirmuosius žingsnius į IT sritį naujiems specialistams. Vos startavusi programa sulaukė didžiulio populiarumo – į vieną vietą pretendavo daugiau nei trys žmonės. Netikėta buvo ir tai, kad net 80 proc. paraiškų dalyvauti šioje programoje gauta iš moterų.

Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Pranckietytė-Žalėnė
Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Pranckietytė-Žalėnė

„Ši akademija – ilgalaikė mūsų investicija, kuria norime paskatinti nebijoti keisti karjeros kelio. Tikimės, kad kažkam šie mokslai padės pradėti dirbti IT srityje, ir prisidės prie didėjančio technines sritis išmanančių žmonių skaičiaus augimo Lietuvoje. Esame įsitikinę, kad atsakomybę už darbuotojų integraciją į darbo rinką turi prisiimti ne tik valstybė ir aukštojo mokslo įstaigos, bet ir verslai, kurie gali pasidalinti sukauptomis žiniomis ir patirtimi techninėse srityse“, – neabejoja V.Pranckietytė-Žalėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius